Sony RX100 IV review

Bekijk de Sony RX100 IV review

Sony-RX100-IV-review

Deze Sony RX100 IV review geeft je alle informatie over de vierde telg van de populaire Sony RX100-reeks. Sony begon met deze familie van kwaliteitsvolle compact camera’s in 2012. In 2015 verscheen de Sony RX100 IV. Men kan met recht en reden stellen dat de RX100 IV de beste compact camera is voor video.

De belangrijkste verbetering aan deze camera is de beeldsensor, die een zogenaamde ‘stacked CMOS-sensor? is. Bij deze nieuwe beeldsensor zijn de beeldpixels, het elektronische circuit en het buffergeheugen in 3 verschillende lagen op elkaar ?gestapeld?. Het voordeel van deze technologie is de grotere lichtopvang van de beeldsensor, een snellere signaalverwerking en een directe communicatie met het buffergeheugen. Hierdoor is een grote burstrate bij continu schieten en een hoger aantal beelden per seconde bij video mogelijk.

De Sony RX100 IV bevat in feite alle kwaliteiten van de vorige Sony RX100-versies, met de bijkomende voordelen van de stacked CMOS-sensor. Daarom eindigde deze camera op de tweede plaats in onze top vijf van beste compact camera’s 2017. Wil je meer beoordelingen van andere soorten fotocamera’s? Lees de reviews van Spadabble!

Ga direct naar: Review | Foto’s | Specificaties | Reacties

Sony RX100 IV REVIEW

ONTWERP

De vierde versie uit de Sony RX100-reeds lijkt qua uiterlijk sterk op zijn drie voorgangers. Het is een stevig en compact toestel, dat gemakkelijk past in je broekzak. Een handgreep ontbreekt echter. Daarom raden we aan om toch wat op te letten: het is niet de bedoeling dat deze camera met een smak op de grond belandt! Verder vind je op het toestel de gebruikelijke bedieningsknoppen. Bovendien bevindt er zich voor de manuele instellingen een bedieningswiel op de achterzijde van het toestel en een instellingsring rond de lens.

FOTO’S SONY RX100 IV

Het display en de elektronische viewfinder

Zoals zijn voorganger beschikt de RX100 IV over een LCD-scherm met een diagonaal van 1 inch en een resolutie van 1,23 miljoen pixels. Het scherm is geen touchscreen, maar wel kantelbaar. Een verbetering bij de RX100 IV versus III is de resolutie van de pop-up elektronische viewfinder. Bij versie IV treffen we een EVF aan met 2,46 miljoen pixels, een heel pak meer dan de 1,44 miljoen pixels bij versie III. Daarvan kun je onmiddellijk het gevolg zien: een veel scherper en helderder beeld in de viewfinder.

De lens

De lens is dezelfde als deze van de Sony RX100 III. Deze Zeiss Vario-Sonnar T* lens is een 24-70 mm equivalente lens. Zoals bij versie III gaat het hier over een snelle lichtsterke lens, met een maximale diafragmainstelling van f/1.8 bij 24 mm brandpuntsafstand en f/2.8 bij grotere brandpuntsafstanden. Hierbij moet je wel bedenken dat het zoombereik vrij beperkt is. Voor de meeste toepassingen volstaat het bereik van deze lens. Wil je echter aan natuurfotografie of sportfotografie doen, heb je een groter zoombereik nodig. Daarom is de keuze van de Sony RX10 IV voor deze doeleinden meer geschikt. De RX10 IV heeft immers een zoombereik tot 200 mm.

BEKNOPTE SPECIFICATIES SONY RX100 IV

BeeldsensorStacked CMOS 1 inch
Megapixels20,1
FotocompressieRAW, JPEG
Videofunctie4K
ISO-bereik80 – 25600

Eigenschappen

Beeldsensor en lichtgevoeligheid

Zoals in de inleiding gezegd, beschikt de RX100 IV over een revolutionaire beeldsensor met een formaat van 1 inch (13,2 x 8,8 mm). De nieuwe stacked CMOS-technologie maakt kortere sluitertijden en een veel snellere beeldverwerking mogelijk. Daarvan merk je vooral de voordelen bij het continu schieten van foto’s en bij video-opnamen. Bovendien zijn erg korte sluitertijden mogelijk tot 1/32000 seconde (elektronisch). Daarnaast kun je video-opnamen maken met een framerate tot 1000 fps, wat bruikbaar is voor slow motion-doeleinden. Daarenboven kun je met deze camera filmen in een resolutie van 4K. Zoals zijn voorganger beschikt de RX100 IV over een ISO-lichtgevoeligheidsrange van ISO 125 tot 12800, uitbreidbaar tot ISO 80-25600.

De autofocus

Het autofocussysteem van de RX100 IV is gebaseerd op contrastdetectie. Hoewel deze methode over het algemeen trager is dan fasedetectie, presteert de camera op dit vlak erg goed. Volgens een Sony RX100 IV DP-review zou de snelheid van de AF vooral verhoogd zijn door de stacked CMOS-beeldsensor, waarvan de informatie veel sneller kan uitgelezen worden.

Connectiviteit

Een wifiverbinding mag op deze camera natuurlijk niet ontbreken. Als je mobiele toestel NFC ondersteunt, kun je simpelweg door de camera en het mobiele toestel dicht in elkaars buurt te brengen, een draadloze verbinding tot stand brengen. Hiermee kun je je camera vanop afstand bedienen of genomen foto’s snel doorsturen naar je mobiele apparaat.

ND-filter

De camera beschikt over een ND-filter met drie stops, waarmee je de invallende lichtsterkte kunt verminderen. Hierdoor kun je ook bij sterk zonlicht een langere sluitertijd gebruiken.

Prestatievermogen

Ongeëvenaarde snelheid

De Sony RX100 IV blinkt vooral uit in snelheid. Dankzij de nieuwe stacked CMOS-technologie met buffergeheugen kan de camera enorm veel beeldinformatie verwerken op korte tijd. Hierdoor is het mogelijk om maar liefst 16 beelden per seconde te schieten. Ook de uitstekende videoprestaties, die opnamen in slow motion toelaten, maken deze camera tot de beste compact camera voor filmopnamen. In een Sony RX100 IV Tweakers-review wordt dit fototoestel zelfs een ‘waar videowonder’ genoemd.

De batterij

Ten opzichte van de Sony RX100 III heeft versie IV wel wat ingeboet aan werkingsduur op batterij. Tegenover een werkingsduur van 320 foto’s bij de RX100 III, kun je met een volgeladen accu van de Sony RX100 IV 280 foto’s schieten.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van landschapsfoto’s genomen met de Sony RX100 IV is vergelijkbaar met deze van voorganger RX100 III. Daarnaast is het met de RX100 IV mogelijk omzeer scherpe actiefoto’s te schieten, dankzij de stacked sensor-technologie die een korte sluitertijd toelaat. Bovendien zorgen het ND-filter en de elektronische shutter voor een grote flexibiliteit bij fotograferen in sterk zonlicht. Verder zijn de voordelen van de stacked sensor-technologie duidelijkmerkbaar bij het maken van filmopnamen, wat met een resolutie van 4K mogelijk is.

Eindoordeel

De Sony RX100 IV is een camera die tot de beste van zijn soort behoort. Daarom heeft Spadabble deze compact camera op de tweede plaats gezet in de top vijf. Bovendien verdient de RX100 IV de prijs van de beste compact camera voor filmopnamen. Verder noemen we als enige nadelen de wat beperktere batterijduur en de prijs van de Sony RX100 IV. Daarom is het nuttig om de prijzen van de Sony RX100 IV bij Mediamarkt en bij andere winkelketens te vergelijken en het beste aanbod te kiezen. Inmiddels heeft Sony de opvolger RX100 V uitgebracht, die gebruikmaakt van fasedetectie voor de automatische scherpstelling.

Samenvatting
Datum
Product
Sony RX100 IV review
Beoordeling
41star1star1star1stargray

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *