Sony Cybershot DSC-RX100 mark III review

Bekijk de Sony Cybershot DSC-RX100 Mark III Review

Sony-Cybershot_DSC_RX100_mark_III_review

In deze Sony Cybershot DSC-RX100 mark III review lees je alles over de unieke eigenschappen van deze compactcamera, die werd uitgeroepen tot de beste compactcamera van 2016. De RX100 mark III volgt de RX100 en RX 100 mark II op. Bij de RX100 III gebruikt Sony een nieuwe 24-70 mm equivalente lens: de Carl Zeiss Vario-Sonnar T* lens. Bovendien heeft Sony de RX100 III voorzien van een indrukwekkende pop-up elektronische viewfinder.Hierdoor beschikt het toestel over een elektronische viewfinder zonder dat extra volume wordt toegevoegd aan de camerabody.

Verder is de RX100 III uitgerust met een kantelbaar LCD-scherm, ingebouwde wifi en een krachtige beeldprocessor. Niet voor nietskwam dit toestel als beste compactcamera 2016 uit onze testen, en staat de RX100 III op de vierde plaats in onze top vijf van beste compactcamera’s van 2017. Wie nog meer te weten wil komen over andere types camera’s, vindt in onze reviews alle benodigde informatie.

Ga direct naar: Review | Foto’s | Specificaties | Reacties

SONY CYBERSHOT DSC-RX100 MARK III REVIEW

ONTWERP

Het uiterlijk

Ten opzichte van zijn voorgangers is het uiterlijk van de RX100 III niet veel veranderd. De behuizing van het toestel bestaat uit stevig aluminium. De RX100 III bezit geen handgreep. Hierdoor zou de camera uit je handen kunnen schuiven, maar Sony verkoopt kleefbare handgrepen die je eventueel op het toestel kunt aanbrengen. In de camera is een pop-up flash ingbouwd, maar er is geen montagemogelijkheid voor een externe flash.

FOTO’S SONY CYBERSHOT DSC-RX100 MARK III

Het display

De Sony RX100 III beschikt over een LCD-display met een resolutie van 1,23 miljoen pixels. Verder heeft het scherm een diagonaal van 3 inch en is over 180 graden kantelbaar. Dit is erg handig als je selfies wilt nemen, of om foto’s te schieten vanuit diverse camerastandpunten.

De elektronische viewfinder

Sony is erin geslaagd om in deze relatief kleine camera een elektronische viewfinder in te bouwen. Hierdoor worden de gebruiksmogelijkheden van de camera sterk uitgebreid, zeker als men foto’s moet schieten bij zeer helder zonlicht. De elektronische viewfinder is uitgerust met een OLED-display met een resolutie van 800 x 600 pixels. Bovendien heeft Sony een antireflecterende coating aangebracht op de zoeker, die storende reflecties moet voorkomen.

De lens

De Sony RX100 III is uitgerust met een nieuwe ‘snelle’ lens van het type Carl Zeiss Vario-Sonnar T* lens. Deze is equivalent met een lens met brandpuntsafstand van 24 mm (groothoek) tot 70 mm (zoom) en maximaal diafragma F1.8 (groothoek) tot F2.8 (zoom). Hieruit blijkt dat dit een snelle lens is, die dankzij een grote maximale diafragma-opening veel licht kan binnenlaten. Dit is vooral een groot voordeel als je foto’s wilt schieten in slechte lichtomstandigheden met korte sluitertijd. Daarnaast heeft de fabrikant wel het zoombereik van de lens beperkt moeten houden.

BEKNOPTE SPECIFICATIES SONY CYBERSHOT DSC-RX100 MARK III

Beeldsensor1 inch
Megapixels20,2 megapixels
FotocompressieRAW, JPEG
VideofunctieFull HD
ISO-bereik125 -12800

Eigenschappen

De beeldsensor en de lichtgevoeligheid

De camera beschikt over een CMOS-beeldsensor met een resolutie van 20,2 megapixels en een formaat van 1 inch (13.2mm bij 8mm). Hiermee is het mogelijk om foto’s te schieten en video-opnamen te maken in hoge resolutie. Dankzij deze hoge resolutie is het geen probleem om foto’s af te drukken op posterformaat. Verder is de lichtgevoeligheid instelbaar van ISO 125 tot ISO 12800.

De eigenschappen van de autofocus

De camera beschikt over een autofocussysteem dat snel reageert in de meeste lichtomstandigheden. Alleen bij weinig licht reageert de autofocus duidelijk trager. Daarom kan het bij gebrek aan licht tot een seconde duren alvorens het toestel zich heeft scherpgesteld.Verder is de camera in staat om zich continu te focusseren op bewegende onderwerpen, maar in dat geval kan de opnamesnelheid wel terugvallen naar drie beelden per seconde.

Connectiviteit

De Sony Cybershot DSC-RX100 mark III is voorzien van een ingebouwde wifiverbinding met NFC, compatibel met IEEE 802.11b/g/n. Bovendien tref je op het toestel een USB 2.0-poort en een micro-HDMI poort aan.

Prestatievermogen

Snelheid van de camera

Het duurt ongeveer 1,6 seconde om het toestel op te starten en de eerste foto te schieten. Verder heeft de lens 1,5 seconde nodig om volledig uit te schuiven.

De batterij

De batterij is een NP-BX1 lithium-ion batterij. Volgens de gestandaardiseerde CIPA-test kun je met een volledig geladen batterij zo’n 320 beelden schieten. Vanzelfsprekend kan de camera minder lang op batterij werken als je veel gebruikmaakt van de elektronische viewfinder en van wifi.

Continu foto’s nemen

Om continu beelden te schieten heeft de RX100 III twee verschillende modi. In de normale ‘continuous mode’ schiet de camera 2,9 beelden per seconde. Daarnaast kun je gebruikmaken van de ‘speed priority mode’, waarbij de camera alleen het eerste beeld gebruikt om zich scherp te stellen. In tegenstelling tot de normale continue modus, bereikt de camera in speed priority een opnamesnelheid van 10 beelden per seconde. De Sony RX100 III handleiding geeft meer informatie over het gebruik van deze continue modi. Bovendien kun je de Sony RX100 III perfect gebruiken als videocamera, waarmee je Full HD video-opnamen makenmet een resolutie van 1920 x 1080 pixels.

Beeldkwaliteit

De Sony Cyber-Shot RX100 III levert een uitstekende beeldkwaliteit. Dit is te danken aan de relatief grote beeldsensor en de rekenkracht van de nieuwe Bionz X-beeldprocessor. Dankzij de ruisonderdrukking en de verbetering van de scherpte door deze processor, kan de beeldkwaliteit zich meten met deze van APS-C-camera’s. Bovendien blijft de ruis in de beelden onder controle tot ISO 3200. Bij hogere ISO-instellingen worden de beelden echter minder scherp en met minder details weergegeven. Verder maakt de lichtsterke lens het mogelijk om te spelen met de scherptediepte.

Eindoordeel

De Sony Cybershot RX100 III is ook volgens Tweakers een compactcamera waarvan de prestaties in de buurt komen van een DSLR. Daarnaast ligt de prijs van de Sony RX100 III wel een stuk hoger dan deze van een gemiddelde compactcamera, maar voor die meerprijs heb je ook waar voor je geld. Hierbij moet je bedenken dat grote winkelketens als Mediamarkt soms camera’s als Sony RX100 III in de aanbieding hebben. Bovendien kun je de Sony RX 100 III misschien op Marktplaats op de kop tikken.

De grootste pluspunten van de Sony Cybershot RX100 mark III zijn de mogelijkheden van de snelle lens, de ingebouwde pop-up elektronische viewfinder en de excellente beeldkwaliteit. Daarnaast zijn de belangrijkste minpunten het ontbreken van een flitsvoet voor een externe flitser en het beperkte zoombereik.

Ondanks deze minpunten blijft de RX100 III een uitstekende compactcamera waarvan de kwaliteiten op dezelfde hoogte komen als deze van systeemcamera’s en DSLR’s.

Samenvatting
Datum
Product
Sony Cybershot DSC-RX100 mark III review
Beoordeling
41star1star1star1stargray

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *