Nikon D500 review

Bekijk de nikon D500 review

Nikon-D500-review

In de Nikon D500 review maak je kennis met een spiegelreflexcamera die door velen als een van de beste van fabrikant Nikon wordt beschouwd. De D500 is het kleinere broertje van de D5, een full frame high end-camera van Nikon. De D500 daarentegen is uitgerust met een APS-C sensor. Het is een excellente camera om bijvoorbeeld foto’s van sportactiviteiten mee te schieten. Het toestel is in staat om meer dan 10 beelden per seconde te maken. Dankzij de mogelijkheid om een zeer hoge ISO-gevoeligheidswaarde in te stellen, kun je fotograferen in omstandigheden met heel weinig licht. Ook het autofocussysteem van deze camera, dat gebruikmaakt van 153 scherpstelpunten, levert uitstekend werk.

Op onze site kun je ook een beschrijving van fotocamera’s vinden die tot de top vijf van 2017 behoren. Naast deze Nikon D500 review vind je daar ook onze reviews over andere spiegelreflexcamera’s.

Ga direct naar: Review | Foto’s | Specificaties | Reacties

NIKON D500 REVIEW

ONTWERP

Nikon heeft de D500 weersbestendig en stofbestendig gemaakt. De knoppen en instelschijven zijn voorzien van afdichtingen die de camera beschermen tegen weersinvloeden. De lichte, maar robuuste body bestaat uit een metalen frame en onderdelen van glasvezel en een magnesiumlegering. Je kunt de body op een comfortabele manier gedurende langere tijd vasthouden. De D500 heeft een Nikon F-lensvatting, zodat een grote verzameling Nikon-lenzen kan gebruikt worden.

FOTO’S NIKON D500

Het scherm en de accu

Nikon heeft de D500 uitgerust met een TFT-scherm van 3,2 inch. Dit touchscreen heeft een resolutie van 2 359 000 pixels. Het scherm is kantelbaar, zodat het in alle omstandigheden goed afleesbaar blijft. Het toestel wordt gevoed door een lithiumaccu van het type EN-EL15.

De kitlens

De bijgeleverde kitlens is een AF-S DX Nikkor 16-80 mm-lens. Deze lens is goed inzetbaar voor algemeen gebruik. Het toestel is compatibel met de volledige reeks DX Nikkor-objectieven van Nikon.

BEKNOPTE SPECIFICATIES NIKON D500

BeeldsensorAPS-C
Megapixels20,9 megapixels
FotocompressieRAW, JPEG
Kantelbaar schermja
ISO-bereik100 ? 51200

Eigenschappen

Het autofocussysteem

In de D500 vind je hetzelfde autofocussysteem als in de grotere broer Nikon D5. De camera maakt gebruik van maar liefst 153 scherpstelpunten, waarvan 99 sensoren in kruisvorm. De autofocus werkt op basis van fasedetectie. Het scherpstelpunt kan zelf gekozen worden met de multiselectieknop op het toestel. Eventueel kun je hiervoor ook de joystick bovenaan het scherm gebruiken. In liveviewmodus en bij filmopnamen wordt contrastdetectie toegepast voor de autofocus.

De beeldsensor

Onder de motorkap vinden we een beeldsensor van het Nikon DX-formaat (APS-C). Deze CMOS-sensor bezit een resolutie van 21 miljoen pixels. De afmetingen bedragen 23,5 mm x 15,7 mm. De RGB-meetsensor van 180K pixels maakt het mogelijk om onderwerpen nauwkeurig te herkennen en gedetailleerd in beeld te brengen.

De lichtgevoeligheid

De Nikon D500 blinkt uit door zijn grote ISO-lichtgevoeligheidsrange. Het ISO-bereik loopt van 100 tot 51000. De range is uitbreidbaar tot ISO 50 en ISO 1640000. Dankzij deze eigenschap is de camera ook bruikbaar voor bijvoorbeeld beveiligings- en bewakingstoepassingen.

Connectiviteit

De camera is uitgerust met een USB 3.0-poort, C-HDMI- en audio in/uit-connecties. Een wifiverbinding en Bluetooth-communicatie zijn eveneens beschikbaar. Met behulp van de SnapBridge-app van Nikon is het mogelijk om een continue verbinding tot stand te brengen tussen de camera en een smartphone.

Prestatievermogen

Een snelle camera

De Nikon D500 blinkt uit in snelheid. De camera kan maar liefst 10 beelden per seconde verwerken. Je kunt 20 seconden lang continu foto’s schieten zonder een beeld te missen, dankzij de buffer van 200 raw-bestanden. Sport- en natuurfotografen zullen hiervan dankbaar gebruikmaken.

Prestaties van de autofocus

Bij het schieten van 10 beelden per seconde moet de autofocus natuurlijk wel kunnen volgen. Dit blijkt geen probleem voor het autofocussysteem van de Nikon D500. Zelfs bij weinig licht is de autofocus in staat om snel en continu scherp te stellen als men de optische viewfinder gebruikt. In liveviewmodus daarentegen gebeurt de automatische scherpstelling duidelijk trager, wat te wijten is aan de langzamere contrastdetectie.

Batterijprestaties

De lithiumaccu EN-EL15 bezit een capaciteit van 1900 mAh. Volgens een Nikon D500-test waarbij de gestandaardiseerde CIPA-meetmethode werd gebruikt, kan men met een batterijlading ongeveer 1240 foto’s schieten.

Beeldkwaliteit

Hoge lichtgevoeligheid

Dankzij de mogelijkheid om de lichtgevoeligheid in te stellen tot ISO 51200, wat uitbreidbaar is tot ISO 1640000, kan men bij heel weinig licht nog gedetailleerde foto’s nemen. Tot ISO 6400 zijn de geschoten plaatjes volledig vrij van ruis. De beelden blijven vrij gedetailleerd tot ISO 102400, hoewel een bepaalde hoeveelheid ruis zichtbaar wordt. Boven ISO 102400 zijn de foto’s in klein formaat nog steeds herkenbaar en bruikbaar. De beeldkwaliteit van de Nikon D500 versus de D750 is wat lager, maar de Nikon D750 is dan ook een full frame (FX)-camera met een vergelijkbare prijs. Daartegenover staan echter de hoge opnamesnelheid en zeer snelle autofocus van de Nikon D500, iets wat full frame camera’s in dezelfde prijsklasse niet kunnen bieden.

Filmopnamen in hoge resolutie

Met de D500 is het mogelijk om filmopnamen te maken in 4K- of Ultra HD-resolutie. Het is de eerste Nikon-camera met het DX-formaat die deze mogelijkheid biedt. Filmopnamen in 4K kunnen gebeuren met een framerate van 30, 25 of 24 beelden per seconde, met een uitstekende scherpstelling, goede kleurweergave en een groot dynamisch bereik.

Eindoordeel

De Nikon D500 heeft zowat alles aan boord om het de veeleisende fotografieliefhebber naar de zin te maken. De Nikon D500-prijs is niet goedkoop te noemen, maar de koper krijgt dan ook heel wat waar voor zijn geld. Voor de amateurfotograaf die uitstekende foto’s wil maken van sportactiviteiten of natuurbeelden wil schieten, is dit toestel een van de beste spiegelreflexcamera’s van Nikon.

Samenvatting
Datum
Product
Nikon D500 review
Beoordeling
41star1star1star1stargray

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *