Canon EOS 5D MARK IV Review

Bekijk de Canon EOS 5D Mark IV review

Canon-EOS-5D-Mark-IV-review

Deze Canon EOS 5D Mark IV review geeft je een inzicht in de eigenschappen en de prestaties van een van de beste spiegelreflexcamera’s van 2017. Deze full frame DSLR is de opvolger van de succesvolle Mark III. Het eerste EOS 5D-toestel uit 2005 was de eerste full frame camera die voor de amateur redelijk betaalbaar was. De 5D Mark II kon in Full HD filmen en de Mark III werd uitgerust met een professioneel autofocussysteem.

Wat kunnen we zeggen over de Canon 5D Mark IV versus de 5D Mark III? In de eerste plaats heeft de Mark IV een nieuwe beeldsensor met een resolutie van 30 megapixels. Bovendien heeft Canon in dit toestel de dual pixel AF-technologie toegepast.

De Mark IV staat op de eerste plaats in onze lijst van de vijf beste spiegelreflexcamera’s 2017. Op onze site kom je meer te weten over digitale fotocamera’s in het algemeen, en vind je naast deze Canon 5D Mark IV review ook interessante reviews van andere type camera’s.

Ga direct naar: Review | Foto’s | Specificaties | Reacties

CANON EOS 5D MARK IV REVIEW

ONTWERP

De Canon EOS 5D Mark IV lijkt sterk op zijn voorganger, de Mark III. Kenmerkend voor de hele 5D-reeks is de robuustheid van de camera’s. De knoppen en schakelaars bevinden zich op logische plaatsen. Het toestel is ergonomisch gebouwd en ligt goed in de hand. Je kunt de camera gedurende langere tijd stevig vasthouden zonder pijn in de vingers te krijgen. De Mark IV is weerbestendig gemaakt. De body van de Mark IV heeft een Canon EF-lensvatting.

FOTO’S CANON EOS 5D MARK IV

Het display

De Mark IV is voorzien van een helder aanraakscherm met een diagonaal van 3,2 inch. Het display telt 1,62 miljoen beeldpunten. Om een scherpstelpunt te kiezen volstaat het om het display op de gewenste plaats aan te raken. Je kunt het scherm helaas niet uitklappen.

De batterij

Om het toestel van voeding te voorzien heeft Canon de LP-E6N lithiumbatterij toegepast, met een capaciteit van 1865 mAh.

De lens

Canon heeft twee nieuwe objectieven op de markt gebracht: de EF 24-105mm f/4L II USM en de EF 16-35mm f/2.8L III USM. Beide worden aangeboden als kitlens voor de Mark IV.

BEKNOPTE SPECIFICATIES CANON EOS 5D MARK IV

BeeldsensorFullframe
Megapixels30,4
FotocompressieRAW, JPEG
Kantelbaar schermx
ISO bereik50 – 102400

Eigenschappen

De beeldsensor en de lichtgevoeligheid

De beeldsensor en de lichtgevoeligheid
De Canon 5D Mark IV is uitgerust met een full frame CMOS-sensor met afmetingen van 36.0 mm x 24.0 mm. De beeldsensor beschikt over een resolutie van 30,4 megapixels. Elke pixel is opgebouwd uit twee lichtdioden, die gezamenlijk of afzonderlijk kunnen worden gebruikt. De ISO-gevoeligheidsinstelling is mogelijk vanaf ISO 100 tot ISO 32.000. Deze range is uitbreidbaar tot ISO 50 en ISO 102.400.

De autofocus

Als men door de viewfinder kijkt, maakt het autofocussysteem van de Mark IV gebruik van fasedetectie met een AF-sensor die 61 scherpstelpunten bevat. Van deze scherpstelpunten zijn er 41 van het kruistype. In de liveviewmodus en bij filmopnamen past het toestel de Dual Pixel CMOS AF-autofocustechniek toe. Elk van de twee lichtdioden waaruit de 30,4 miljoen pixels van de beeldsensor bestaan, wordt afzonderlijk uitgelezen. De Mark IV meet het verschil in lichtinval tussen beide diodes en kan op die manier fasedetectie op de beeldsensor uitvoeren. Dit heeft een veel snellere autofocus in liveviewmodus en bij filmopnamen tot gevolg.

Connectiviteit

Op het gebied van connectiviteit laat de Mark IV niets te wensen over: een USB 3.0-poort, een wifiverbinding en NFC. De Canon Camera Connect-app laat toe om de camera wireless te bedienen vanaf je smartphone.

PRESTATIEVERMOGEN

Opnamesnelheid

Dankzij de snelle beeldprocessor Digic 6X is de Mark IV in staat om 7 beelden per seconde te schieten. De buffer heeft voldoende plaats voor 21 raw-bestanden. In JPEG-formaat kun je met maximale snelheid fotograferen tot de geheugenkaart vol is.

De automatische scherpstelling

Met 61 autofocuspunten die een groot oppervlak van de sensor beslaan, stelt de Mark IV zich razendsnel scherp, ook op snel bewegende onderwerpen. In omstandigheden met weinig licht gebeurt het focussen vlug en accuraat. In liveviewmodus en bij filmopnamen past de camera eveneens de snellere fasedetectiemethode toe. Hiermee is ook gezichtsherkenning mogelijk. Tijdens het filmen kun je op een gezicht scherpstellen en de camera automatisch dat gezicht laten volgen.

Filmopnamen

De Canon EOS Mark IV is de eerste camera uit de 5D-familie die films kan opnemen in 4K-resolutie (4096 x 2160 pixels). Filmen in 4K is mogelijk met een framerate van 30, 25 en 24 frames per seconde.

BEELDKWALITEIT

Zoals van een full frame camera met een beeldsensor van 30 megapixels mag verwacht worden, is de beeldkwaliteit uitstekend. De scherpe foto’s tonen realistische kleuren en veel details. Bij hogere ISO-waarden neemt de ruis logischerwijze toe, maar toch levert de Mark IV verbluffende resultaten op dit gebied. Vanaf ISO 800 wordt ruis net waarneembaar. Bij ISO 3200 kun je een beetje ruis zien op het beeld, maar is de foto nog perfect bruikbaar. Bij nog hogere ISO-waarden begint de ruis wel een sterkere rol te spelen, maar dankzij de ingebouwde noise reduction blijven de opnamen nog van aanvaardbare kwaliteit.

SAMENVATTING

De Mark IV is zonder meer een excellente camera. Ten opzichte van concurrerende types bezit hij meerdere voordelen. Zo biedt de Canon 5D Mark IV versus de Nikon D810 bijvoorbeeld meer scherpstelpunten, meer beelden per seconde en filmopnamen in 4K-resolutie. De prijs van de Canon EOS 5D Mark IV is niet goedkoop te noemen, maar daar krijg je heel wat voor in de plaats. Wie de Canon 5D Mark IV wil kopen, is er zeker van dat hij een excellente semiprofessionele DSLR in huis haalt.

Bekijk de 5 beste spiegelreflexcamera’s

Samenvatting
Datum
Product
Canon EOS 5D Mark IV Review
Beoordeling
41star1star1star1stargray

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *