Camera Koopgids: 11 Praktische Tips om de camera te kiezen die het best bij jou past

Als je een camera wilt kopen, maar niet precies weet waarop je moet letten dan is dit de meest uitgebreide Camera Koopgids die je zult vinden…

In dit artikel leer je alles wat je moet weten bij het kiezen van de meest geschikte camera…

In deze gids ga ik in op de verschillende typen camera’s en de vele mogelijkheden die ze bieden…

Door dit te doen, weet je precies welk type camera het best bij jou past. Verder kom je dan ook te weten welke accessoires je nodig hebt.

Gratis PDF Download: Krijg toegang tot de Gratis Bonus Checklist die jou stapsgewijs uitlegt hoe je deze strategieën kunt toepassen. Inclusief 2 bonus technieken die niet in dit artikel staan.

Met de tips in dit artikel help ik jou op weg. Deze Camera koopgids zit boordevol met handige tips!

Als je nog niet erg ervaren bent met fotografie en camera’s raad ik je aan dit artikel van begin tot eind te lezen, voor de ultieme leerervaring…

Tip: Als je geïnteresseerd bent in een bepaald onderwerp bent, maak dan gerust gebruik van de inhoudsopgave hieronder:


CAMERA KOOPGIDS – INFOGRAPHIC

Laten we beginnen met de Infographic waarin alle stappen visueel worden uitgelegd, daarna zal ik de stappen één voor één bespreken.

on_page_seo_infographic_v3-1

Hier is mijn toelichting op de infographic van dit Power Artikel:

1. Typen camera’s

dummy-imageHet is natuurlijk belangrijk dat je een camera aanschaft, die past bij jouw manier van fotograferen. Voor elke situatie is er wel een specifiek toestel verkrijgbaar

Ik heb de verschillende toestellen even voor je op een rijtje gezet.

 • Compactcamera
 • Systeemcamera
 • DSLR camera (spiegelreflex)

Compactcamera

Een compactcamera is ideaal om mee te nemen op een vakantie, stedentrip of festival. Dit type camera heeft een klein formaat en veel gebruiksgemak.

Je kunt deze camera heel gemakkelijk opbergen in je rug-, binnen- of broekzak. Van de compactcamera zijn er weer verschillende varianten verkrijgbaar, zoals een robuust water- of stofdicht model.

Een compactcamera is vooral handig als je snel even wat foto’s wilt maken. Verwacht hier echter geen wonderen mee. Wat betreft handmatige instellingen, bieden de meeste modellen weinig mogelijkheden. Wel beschikken de meeste compact varianten over automatische instellingen, zoals portretten, actie en landschappen.

VOORDELEN:
 • Makkelijk op te bergen vanwege het formaat
 • Voordeel 2

NADELEN:
 • Nadeel 1

Systeemcamera

Een systeemcamera, ook wel een hybridecamera of een ILC-camera genoemd. Hybride staat voor de combinatie van compact en spiegelreflex. ILC is de afkorting van Interchangable Lens Camera. Een systeemcamera heeft verwisselbare lenzen en lijkt hierdoor dan ook veel op een spiegelreflexcamera.

Verder levert deze ook soortgelijke prestaties. Echter, een systeemcamera beschikt niet over een spiegelhuis, waardoor deze camera dus weer erg licht en compact is.

Een systeemcamera kent een groot gebruiksgemak en is lekker licht. Verder kun je de lenzen vervangen en beschikt deze vaak over een grotere beeldsensor. Daarnaast kan je er in een zeer hoge snelheid mee fotograferen.

VOORDELEN:
 • Voordeel 1
 • Voordeel 2

NADELEN:
 • Nadeel 1

DSLR-camera (spiegelreflexcamera)

DSLR is de afkorting van digitale spiegelreflexcamera, oftewel Digital Single Lens Reflex. Als je echt professionele foto’s wilt maken, dan is een DSLR vrijwel de beste optie.

Deze camera beschikt over de juiste technieken, zoals het opvangen van de juiste hoeveelheid licht, waardoor je goede foto’s kunt maken. Verder is de beeldsensor van een spiegelreflexcamera veel groter dan die van een compactcamera.

Een groot voordeel van een DSLR-camera is, de veelzijdigheid. Je kunt de lenzen steeds wisselen en er tal van accessoires aan toevoegen. Naast diverse automatische instellingen, beschikt een spiegelreflex ook over uitgebreide handmatige instellingen. Hierdoor kun je je creativiteit de vrije loop laten gaan. Een spiegelreflexcamera is geschikt voor elk type fotograaf. Zowel beginners als gevorderden kunnen hiermee overweg. Zo beschikken de meeste camera’s over hulpstanden voor beginners.

VOORDELEN:
 • Makkelijk op te bergen vanwege het formaat
 • Voordeel 2

NADELEN:
 • Nadeel 1

2. De functies

dummy-imageCamera’s hebben diverse verschillende eigenschappen. Sommige functies zijn echt van essentieel belang, terwijl anderen gewoon leuk zijn om mee te oefenen.

Als je een camera aanschaft, let dan in ieder geval op de volgende eigenschappen:

 • Megapixelmythe;
 • De zoomfactoren;
 • De accu.

Megapixelmythe

Het aantal megapixels dat een camera bevat, is belangrijk. Hoe meer megapixels een camera bevat, hoe groter de foto’s afgedrukt kunnen worden. Bedenk echter wel dat dit niet altijd belangrijk is. Want heb je wel een foto nodig in posterformaat, terwijl je deze alleen maar online plaatst?

Een nadeel van heel veel megapixels is, dat dit soms ten koste kan gaan van de kwaliteit van een foto. Er is dan veel meer ruis op foto’s te zien. Iets dat natuurlijk weer erg zonde is.

Houd je vooral vast aan de stelregel, welke vertelt dat je 300×300 pixels nodig hebt per ‘inch’ voor het afdrukken. Als je foto’s in een normaal formaat wilt afdrukken, dan is een camera met een megapixelresolutie van 1200 x 1800 voldoende.

De zoomfactoren

Tip: Morbi imperdiet urna tellus, vel luctus eros bibendum eu. Integer volutpat, leo et gravida eleifend, dolor libero accumsan.

Laat je niet misleiden door de zoomfactoren die veel fabrikanten beweren, zoals ’25x zoom!’. Vaak is dit de combinatie van een optische en digitale zoom. Een optische zoom kun je zelf instellen, maar bij een digitale zoom is dit niet het geval. Deze zoom wordt niet door de lens zelf uitgevoerd, maar door de digitale functie om het beeld te vergroten en te snijden. Dit leidt weer tot veel reis en onscherpe foto’s.

De accu

De accu is een andere belangrijke eigenschap waar je zeker even moet opletten. Een digitale camera bevat natuurlijk een oplaadbare accu, waarmee je lang foto’s kunt maken. Ga dus na hoe lang deze meegaat. Een accu die je elke keer weer moet opladen, is natuurlijk niet handig. Je wilt immers voorkomen dat je dat ene mooie fotomoment misloopt door een lege camera.

3. De ISO-waarde

dummy-imageISO staat voor International Standardisation Organisation.

De ISO-waarde is een essentieel onderdeel van de camera. Deze bepaalt de lichtgevoeligheid van de sensor. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe lichtgevoeliger de sensor.

Let er goed op welke ISO-waarde een camera heeft en of je deze zelf kunt instellen.

Hoe lager de ISO, hoe hoger de kwaliteit van je foto’s is. Met een goede camera, merk je vaak niets van een hoge ISO.

Dit is vaak het geval bij spiegelreflexcamera’s. Er is dan geen ruis op de foto’s…

Compactcamera’s en camera’s op smartphones gaan hier vaak wat slechter mee om. Je zult dan zien dat de foto’s meer ruis bevatten of minder scherp zijn bij veel licht.

Lees hier meer over de ISO-waarde.

Merian, goed voorbeeld, misschien kan je deze laatste zin wat helderder en persoonlijker verwoorden, zoals bijvoorbeeld: Evelien van Fotografille legt hier duidelijk uit hoe ISO waarde werkt…)

4. De autofocus

Ben je van plan om af en toe foto’s te maken van dieren, sporters of andere bewegende objecten?

Dan is het handig als een camera over een autofocus beschikt. Controleer dan ook even of dit het geval is en welke AF-programma’s de camera heeft.

De meeste toestellen beschikken over meerdere autofocus programma’s. De meest bekende instelling is de ‘one shot’ waarmee de focus op een punt wordt gelegd.

Voor natuur- en sportfotografie is het een vereiste dat het toestel ook een AI Focus heeft. De camera zoekt dan zelf naar een bewegend object en maakt hier een scherpe foto van.

5. Het bedieningsgemak

Het bedieningsgemak is van groot belang. Voordat je een camera koopt, moet je deze een keer vast hebben gehad. De camera moet lekker in je hand liggen en je moet goed bij alle knoppen kunnen. Test dan ook een aantal camera’s in een fotowinkel. Zo kom je erachter welk model jou het beste bevalt. Let hierbij vooral op de volgende punten:

 • Probeer in de winkel uit hoe prettig de bediening werkt
 • Controleer ook of het in- en uitzoomen makkelijk gaat
 • Controleer of je vinger niet voor de lens of de flitser komt: bij sommige camera’s is de lens bovenin de hoek geplaatst. De flitser zit dan ook bovenin of klapt omhoog.

6. Het gewicht

Let ook op het gewicht van de camera. Ben je van plan om er veel op uit te trekken? Dan is het natuurlijk fijn als je je camera gemakkelijk mee kan nemen. Als het toestel te zwaar is, dan laat je hem sneller thuis en mis je weer heel veel mooie fotomomenten. Let bij de aankoop dan ook op het gewicht en vraag jezelf af of dit comfortabel is voor jou.

Zo is een spiegelreflexcamera groter en zwaarder dan een systeemcamera of een compactcamera. Als het gewicht en de grootte een probleem voor je vormt, dan kun je het beste kiezen voor een systeemcamera of een compactcamera. Deze heeft een kleinere, lichtere body.

7. Het materiaal

Een camera moet minimaal vijf tot tien jaar mee kunnen. Als het toestel is gemaakt van sterk, duurzaam materiaal gaat deze lang mee. Kijk, bij je zoektocht naar een goede camera, dan ook naar het materiaal. Een toestel van goedkoop plastic materiaal, zal niet zo lang meegaan als een toestel dat is gemaakt van het allerbeste metaal. Let er ook op of het toestel weerbestendig is en dat deze niet beschadigt bij een paar spatjes regen. Dit is vooral erg belangrijk als je graag aan weerfotografie doet.

 • Vivamus mauris dolor, semper sed iaculis vitae, pharetra et justo.
 • Vestibulum risus justo, suscipit non aliquet quis, porttitor vitae neque.
 • Nullam a leo ex. Duis nunc eros, efficitur eu porta pretium, tempor vel mi.

8. De menu’s

Kijk bij het analyseren van een camera ook naar de menu’s. Controleer hoe gemakkelijk je bij de algemene instellingen kunt en hoe snel je genomen foto’s worden weergegeven. Het is belangrijk dat je de resolutie, macromodus, belichting en de flitser eenvoudig kunt aanpassen. Als een menu te veel knoppen en opties bevat, dan verspil je veel tijd om er doorheen te bladeren.

9. Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit wordt voor een groot deel bepaald door de lens en de beeldsensor. Kijk dan ook goed naar de getallen op de lens. Achter een 1 kan bijvoorbeeld dit staan: 1:2.8-5.6. Hoe lager de getallen achter de dubbele punt zijn, hoe meer licht er op de sensor valt. Dit is vooral erg handig als je met weinig licht gaat fotograferen. De afmetingen van de lens zijn dan ook belangrijk voor de beeldkwaliteit. Deze zijn belangrijker dan het aantal megapixels van de camera.

 1. Donec a arcu bibendum, porttitor risus ut, egestas mauris.
 2. Vestibulum eget ultrices odio. Phasellus et odio rutrum, tempor nisi ut, imperdiet massa.
 3. Nulla ultricies tincidunt nibh. Aliquam maximus odio vel massa aliquet, eget mattis risus porttitor.

10. Scherm en zoeker

Veel camera’s hebben een 3-inch scherm. De meeste toestellen hebben tegenwoordig ook een aanraakscherm. Iets dat weer erg handig is. Let ook op het beeld dat op het scherm verschijnt. Het beeld moet snel verversen en is zowel zichtbaar bij veel als weinig licht. Verder is het handig als de camera over een kantelbaar of draaibaar scherm beschikt. Je kunt dan veel makkelijker foto’s maken vanuit een lastige hoek.

De meeste digitale camera’s beschikken over een elektronische zoeker. Sommige, duurdere toestellen, hebben echter ook nog een traditionele optische zoeker.

Traditionele optische zoeker

De optische zoeker (OVF: Optical Viewfinder) laat precies zien wat de lens van de camera ziet. Vaak is het beeld wel een klein beetje bijgesneden langs de randen. Een optische zoeker heeft hetzelfde bereik als het menselijk oog en vertraagt niet. Lees hieronder de voordelen van een optische zoeker.

VOORDELEN :
 • Zeer natuurlijk beeld
 • Weergave van echte kleuren
 • Groot dynamisch bereik
 • Geen storende informatie
 • Geen vertraging

NADELEN:
 • Geeft beperkte informatie
 • De aanpassing van de witbalans of het effect van belichting is niet zichtbaar
 • In het donker is niets te zien door een optische zoeker
 • In de zoeker kun je geen foto’s terug zien

Elektronische zoeker

De elektronische zoeker (EVF: Electronic Viewfinder) vind je op de meeste digitale camera’s. Deze is kleiner en neemt minder ruimte in beslag op het toestel, waardoor de body lichter en kleiner is. Je kijkt naar een klein beeldscherm in de camera. Een elektronische zoeker geeft je weer meer informatie en kan laten zien hoe een foto eruit komt te zien met het gekozen diafragma, de sluitertijd en de ISO-instellingen. Een elektronische zoeker laat weer niet het volledige bereik zien, waardoor het soms lastiger is om een beslissing te nemen over belichting. Ze hebben ook vaak enige vertraging. Iets dat weer lastig is als je een foto van een bewegend object of een sporter wilt maken.

VOORDELEN :
 • Altijd een duidelijke beeldweergave
 • De aanpassingen van de belichting en de witbalans zie je meteen
 • Veel extra informatie beschikbaar
 • Ook helder bij weinig licht
 • Het zoekerbeeld biedt veel aanpasmogelijkheden
 • Ook geschikt voor video-opnames en snelle actie-opnames: ook met 30 beelden wordt het zoekerbeeld getoond

NADELEN:
 • Iets mindere kleurweergave dan die van een optische zoeker
 • Lager dynamisch bereik dan een optische zoeker
 • Druk zoekerbeeld door extra informatie

11. De bestandsformaten

Controleer ook welke bestandsformaten de camera ondersteunt. Het is belangrijk dat deze Raw bestandsformaten ondersteunt. Dit zijn onverwerkte bestanden. Een Raw-bestand is erg flexibel en kun je het gemakkelijkste bewerken in een beeldbewerkingsprogramma.

Ga ook na of de camera jpeg-formaten ondersteunt. Deze bestandsformaten worden door alle beeldbewerkingsprogramma’s gelezen. Jpeg gebruikt compressie om kleinere formaten te bereiken die minder ruimte in beslag nemen dan Raw-bestanden, maar wel een mindere beeldkwaliteit hebben.

12. De flitser

De flitser is ook een belangrijk onderdeel om op te letten. Bijna elke camera bevat een ingebouwde flitser. De mogelijkheden van zo’n flitser zijn wel wat beperkt. Ze zijn niet zo krachtig. Meestal zit de ingebouwde flitser vlak boven het objectief en flitst deze recht naar voren. Dit levert foto’s op met een platte, felle belichting en een harde achtergrond. Verder heb je meer kans op rode ogen.

Als je een onderwerp wilt fotograferen dat wat verder weg is, dan heeft de flitser niet genoeg kracht om het onderwerp voldoende te belichten. Het resultaat is een donkere foto met een overbelichte voorgrond.

Opzetflitser
Ben je een fotograaf die het erg belangrijk vindt om foto’s te maken van een hoge kwaliteit? Ga dan na of er ook mogelijkheden zijn om een opzetflitser op de camera te plaatsen. Deze ligt hoger dan de ingebouwde flitser en hierdoor zijn de foto’s vaak beter. Zo heb je minder kans op rode ogen. Verder bevat de opzetflitser een draaibare knop, waardoor je weer indirect kunt flitsen. De foto’s worden zachter en veel duidelijker.

13. Video en videokwaliteit

Bijna alle camera’s hebben ook een video-opnamefunctie. Meestal is dit in HD-resolutie. Wil je gebruikmaken van de videofunctie? Let dan ook op de videokwaliteit. Het beeld dient natuurlijk scherp en duidelijk te zijn. Test dit dan ook voordat je een camera koopt. Een video vereist echter wel veel opslagruimte. Als je veel filmpjes wilt maken, is het dan ook een tip om een extra geheugenkaart aan te schaffen.

14. Opties voor een geheugenkaart

Wil je een geheugenkaart voor je camera gebruiken? Kijk dan welk type kaart je in de camera kunt plaatsen. De meeste camera’s maken gebruik van SD (secure digital) of SDHC (secure digital high capacity) kaarten. De snelste kaart is niet altijd de beste kaart voor je camera. Wanneer je foto’s in jpeg-formaat wilt maken, dan is de snelheid helemaal niet belangrijk. Dit is wel zo als je fotografeert in RAW-formaat.

15. Wifi en GPS

Bijna alle nieuwe camera’s beschikken over WiFi. Hiermee kun je je foto’s en video’s draadloos overzetten naar je smartphone of je tablet. Dit kan bij sommige camera’s al direct nadat je een foto hebt genomen. Verder hebben de meeste cameramerken een app ontwikkeld welke je kunt downloaden. Hiermee kun je je camera vanaf je smartphone of tablet bedienen. Zo kun je de instellingen veranderen. Sommige camera’s beschikken ook over gps. Je kunt dan terugzien waar de opnamen zijn gemaakt.

16. Aanbod van accessoires

Als actieve fotograaf heb je vaak niet genoeg aan alleen een camera en een objectief. Er zijn tal van accessoires die je nodig hebt om nog betere foto’s te maken. Ga na of er genoeg accessoires verkrijgbaar zijn voor de camera die jij op het oog hebt, zoals:
– Een statief
– Een draadontspanner
– UV- of beschermingsfilter
– Opzetflitser
– Reflectieschermen
– Draadloze flitsontstekers
– Extra accu
– Degelijke draagriem
– Stevige cameratas
– Extra geheugenkaarten

Met deze accessoires kun je nog foto’s maken van een nog betere kwaliteit. Verder bescherm je je camera dan optimaal.

Net begonnen met fotograferen? Dan heb je veel aan deze superhandige fotografie tips, inclusief een printbare checklist.

0
reacties

Laat een reactie achter

Spadabble