Beste Systeemcamera 2019 | Welke Systeemcamera kopen?

Vind hier de Top 5 beste systeemcamera van 2019

Wat is een systeemcamera en nog belangrijker, wat is de beste systeemcamera van 2019 om te kopen? In onze systeemcamera test geven wij antwoord op deze vragen, ook kijken we naar de beste systeemcamera met wifi en welke systeemcamera’s het best bestand zijn tegen de weerselementen. Bekijk onze top 5 voor de beste systeemcamera 2019.

BONUS: Download deze Gratis PDF Checklist met 5 nuttige tips die jou helpt een goede keuze te maken voordat je een systeemcamera koopt.

Wil je een nieuwe systeemcamera kopen, maar heb je moeite met kiezen? Dan ben je hier dus op de juiste plek! Met onze hulp maak je beslist de beste keuze.


Ga direct naar: beste systeemcamera 2019 | beste systeemcamera tot 600 euro | beste sony systeemcamera | beste systeemcamera 2018 | beste systeemcamera tot 500 euro

Top 5 Beste Systeemcamera 2019 | Van Beginner tot Professional

Wij hebben een aandachtige research gedaan en hebben de Top 5 van de Beste Systeemcamera voor jou samengesteld. Met onze systeemcamera test hebben wij de volgende vijf systeemcamera’s voor jou bekeken en beoordeeld:

 • Olympus OM- D E-M10 Mark II
 • Sony Alpha A6300
 • Canon EOS M3
 • Panasonic Lumix G7
 • Olympus PEN-F

Lees hier op Spadabble de reviews over de vijf beste systeemcamera en kies de camera die bij je past. Een nieuwe systeemcamera kopen was nog nooit zo makkelijk!

Licht, compact en supersnel

Eigenlijk kan een systeemcamera het beste worden omschreven als een spiegelreflexcamera zonder spiegel. Door de afwezigheid van een spiegel, is de camera licht en de body klein en compact. Ook kan een systeemcamera supersnel scherpstellen. In een korte tijd kun je dus snel heel veel foto’s maken. De meeste systeemcamera’s zijn erg stil. Iets dat weer ideaal is bij sport- of actiefotografie.

Geen zware camera, wel kwaliteitsfoto’s

Een systeemcamera is een goede middenweg als je geen grote, zware camera wilt, maar wel foto’s van kwaliteit wil maken. Zo heeft een systeemcamera ongeveer hetzelfde formaat en gewicht als een compactcamera. Echter, wat prestaties betreft doet deze weer niet onder voor een spiegelreflexcamera.

Hier ontdek je zo wat voor jou de beste systeemcamera 2019 is! Je legt gemakkelijk elk bijzonder moment vast!

Belangrijkste eigenschappen systeemcamera

Een systeemcamera lijkt in veel opzichten op een spiegelreflexcamera. Toch heeft deze een aantal kenmerkende eigenschappen. De belangrijkste eigenschappen van een systeemcamera zijn:

 • Verwisselbare objectieven
 • Hoge snelheid
 • Hoogwaardige kwaliteit van foto’s

Verwisselbare objectieven

Bijna alle systeemcamera’s worden geleverd met een kitlens. Dit is een standaardobjectief dat je in veel situaties goed kan gebruiken om foto’s te maken. Natuurlijk kun je hier niet alles mee fotograferen. Zo is het zoombereik van een standaardobjectief beperkt. Je kunt er niet echt ver mee inzoomen. Ga dan ook na waar je tijdens het fotograferen tegenaan loopt en kies een object waarmee je wel kunt fotograferen wat je wilt.

Hoge snelheid

De hoge snelheid is één van de belangrijkste eigenschappen van een systeemcamera. Je kunt continu focussen en fotograferen. De snelheid waarmee een camera kan fotograferen wordt weer aangegeven in het aantal frames per seconde, afgekort fps. Als je actiefoto’s wilt maken, dan heb je een camera nodig met een snelheid van minstens 5 fps. Aangezien de systeemcamera’s allemaal op snelheid zijn ontworpen, zijn er haast geen modellen die de minimale snelheid niet halen.

Hoogwaardige fotokwaliteit

Met een systeemcamera kun je foto’s van een hoge kwaliteit maken. De fotokwaliteit is tientallen malen beter dan die van een compactcamera, smartphone of tablet.
Je kunt foto’s maken zonder ruis. Ook biedt een systeemcamera je vaak verschillende bewaaropties. Zo kun je een foto opslaan als raw- of jpg-bestand. Door de afwezigheid van ruis en de verschillende bewaaropties, zijn de foto’s geschikt voor een nabewerking of uitvergroting.

Voordelen Systeemcamera

We worden overweldigd door apparaten met uiteenlopende functies en technische snufjes; de smartphone, de digitale camera, de tablet en ga zo maar door. Ben je uitgekeken op je compactcamera? En ben je op zoek naar een uitgebreidere camera, die je makkelijk mee kunt nemen? Dan is een systeemcamera een logische keuze. Vooral, omdat een systeemcamera over een aantal voordelen beschikt:

Waarom zou ik een systeemcamera kopen?
 • Een systeemcamera is een ideale keuze als je foto’s van kwaliteit wilt, maar geen peperdure spiegelreflexcamera wilt aanschaffen. Foto’s die je maakt met een smartphone of compactcamera zijn vaak van een slechtere kwaliteit en bevatten ruis. Dit is niet het geval bij een systeemcamera.
 • Een systeemcamera beschikt over inwisselbare objectieven. Je kunt de kitlens van de camera dus vervangen voor een andere lens.
 • Een systeemcamera is compact en licht. Je kunt deze dan ook gemakkelijk meenemen.

Kortom; met een goede, betaalbare systeemcamera maak je gegarandeerd kwaliteitsfoto’s.

Ook mee filmen

Een ander groot voordeel van een systeemcamera is, dat je er ook nog mee kunt filmen. Alle camera’s hebben een automatische stand, waarbij de camera zelf alles regelt. De filmcamera is vooral leuk om een familiefilmpje of vakantieverslag mee te maken. Tijdens het filmen kun je ook nog gebruikmaken van de zoomring. Je kunt in- of uitzoomen door aan het objectief te draaien.

Wat is de beste Systeemcamera 2019?

Kies je voor de beste systeemcamera 2018? Of ga je liever voor een nieuw model van dit jaar? Welke toestellen kwamen als beste uit de systeemcamera test?

Op deze pagina ontdek je al snel welke systeemcamera helemaal aan jouw wensen voldoet. In ons overzicht met reviews ontdek je onder meer wat de beste systeemcamera met WiFi is. Ook lees je meer over de beste systeemcamera tot 500 euro en de beste systeemcamera volgens de Consumentenbond.

Je leest hier meer over camera’s van diverse bekende merken. Zo hebben we systeemcamera’s onderzocht van topmerken als Sony, Canon, Panasonic en Olympus. Deze merken ontbreken dan ook niet in het rijtje van beste systeemcamera’s 2019.
Lees de reviews, ontdek welke systeemcamera het beste bij je past en maak je keuze!


TOP 5 BESTE SYSTEEMCAMERA 2019

BESTE SYSTEEMCAMERA TOT 500 EURO

Canon EOS M3 review

5. Canon EOS M3

Neemt Canon de systeemcamera’s eindelijk serieus? We hebben de Canon EOS M3 onder de loep genomen.

Sensor grootte: APS-C | Resolutie: 24.2 MP | Viewfinder: Geen | Monitor: 3-inch beperkt kantelbaar aanraakscherm | Maximum snelheid continu opname: 4,3 fps | Maximum video resolutie: 1080p


VOORDELEN:
 • Fijne ergonomie
 • Snellere autofocus

NADELEN:
 • Relatief grote kitlens
 • Beperkt aanbod lenzen


Met de EOS M3 is Canon een nieuwe weg ingeslagen. En met een goed resultaat. Zo zijn de autofocus en de body flink aangepakt en verbeterd.

De lichte EOS M3 is lekker compact, waardoor je hem makkelijk mee kunt nemen. De grip achterop de behuizing zorgt ervoor dat je deze camera goed kunt bedienen en vasthouden.

Met het traditionele PSAM-wiel pas je de belichting snel en makkelijk aan. Het draaiwiel voor belichtingscompensatie zorgt er weer voor dat je je foto’s direct drie stappen lichter of donkerder kunt maken. Dankzij de programmeerbare functietoets en de ingebouwde kleine flitser, is het eenvoudig om snel even een foto te schieten van een goede kwaliteit.

De hybride autofocus levert een supersnelle prestatie. Bovendien telt deze autofocus 49 detectiepunten, waardoor je elk object scherp kunt vastleggen. De APS-C sensor zorgt voor een goede beeldkwaliteit en scherpe details.

De EOS M3 heeft een indrukwekkende videokwaliteit. Je filmt ermee in full-hd en met 50 beelden per seconde. Maak gebruik van de instelling ‘MF peaking ‘ en zie direct op welk punt het toestel zich focust.

Lees de volledige review: Canon EOS M3


BESTE SONY SYSTEEMCAMERA

Sony Alpha A6300 review

4. Sony Alpha A6300

De 4K-Video en de indrukwekkende focus specificaties doen de a6300 schitteren.

Sensor grootte: APS-C | Resolutie: 24.2 MP | Viewfinder: EVF | Monitor: Kantelbaar 3-inch scherm | Maximum snelheid continu opname: 11 fps | Maximum video resolutie: 4K


VOORDELEN:
 • Hoge beeldkwaliteit
 • Hoge videokwaliteit (4K)

NADELEN:
 • Hoge prijs
 • Geen touchscreen


Met de A6300 heeft Sony de lat nog iets hoger gelegd. Deze systeemcamera bevat een aantal nieuwe specificaties. Dit model is de opvolger van de A6000, die ruim twee jaar geleden werd uitgebracht.

Met zijn 48 functies is de A6300 een zeer veelzijdige camera. De extra knoppen zorgen ervoor dat je de camerastanden zelf kunt programmeren en afstemmen op een situatie. Hiermee schakel je eenvoudig naar een geoptimaliseerde sport- of videostand. Verder beschikt het bedieningswiel ook nog over diverse functies.

Wat betreft de autofocus en het bewegend beeld presteert de A6300 nog beter dan de A6000. Zo voert de Af een scherpstelling uit in 0,05 seconden. De 425 detectiepunten zijn goed verdeeld over het oppervlak van de sensor, waardoor je de focus goed kunt scherpstellen. De autofocus volgt de bewegingen van het foto-object foutloos, waardoor je scherpe foto’s maakt. De A6300 heeft een beeldsensor van 25 megapixels. Dit levert dan ook scherpe beelden op met een maximale resolutie.

Deze systeemcamera kan opnemen in 4K. Het beeld is dan ook altijd goed, zelfs bij slecht licht. Verder bevat de camera een kantelbaar scherm, waarmee je vanaf elke hoek foto’s kunt maken.

Lees de volledige review: Sony Alpha A6300


BESTE SYSTEEMCAMERA TOT 600 EURO

Panasonic Lumix DMC-G7 review

3. Panasonic Lumix DMC-G7

Nieuwe 4K-Filmfunctie maakt het gemakkelijk om 8MP beelden te schieten op 30 fps.

Sensor grootte: Micro Four Thirds | Resolutie: 16 MP | Viewfinder: OLED-EVF | Monitor: 3 inch kantelbare tft-aanraakscherm | Maximum snelheid continu opname: 8 fps in AF-S modus, 6 fps in AF-C modus | Maximum video resolutie: 1080p


VOORDELEN:
 • Supersnelle autofocus
 • 4k filmfunctie

NADELEN:
 • Plastic body
 • Kleine beeldsensor


De Lumix DMC-G7 van Panasonic is aanspreekbaar voor zowel fotografen als filmers. Dit is niet alleen te danken aan de veelzijdigheid, maar ook aan het prachtige retro-ontwerp, de DFD-techniek en de 4k filmfunctie.

De Lumix G7 is een persoonlijke camera. Personaliseer deze met de Fn-knoppen, waaraan je zelf een functie kunt toewijzen. Met de twee wieltjes stel je de sluitertijd en het diafragma eenvoudig in. De krachtige camera heeft een maximale snelheid van 8 bits per seconde. De autofocus is dan ook zeer snel en nauwkeurig. Het kost de camera totaal geen moeite om het focuspunt te vinden. Dit is zelfs het geval bij weinig licht.

De Depth from Defocustechniek (DFD) is het hoogtepunt je van de G7. Hiermee bepaalt de camera direct het focuspunt, wat dus weer zorgt voor nog betere prestaties. Het kantelbare 3-inch touchscreen beschikt over 1.04 miljoen beeldpunten en geeft een zeer scherp beeld.

Vanwege de uitmuntende beeldkwaliteit hoort de Lumix G7 thuis in het rijtje van de beste four thirds-camera’s. De sensor van 16 megapixel heeft een ISO-bereik van 200 tot 25.600.

Lees de volledige review: Panasonic Lumix DMC G7


BESTE SYSTEEMCAMERA 2018

Olympus Pen-F review

2. Olympus Pen-F

De meest geavanceerde PEN-serie camera heeft de eigenschappen, besturing en beeldkwaliteit dat veel fotografen enthousiasmeert.

Sensor grootte: Micro Four Thirds | Resolutie: 20 MP | Viewfinder: EVF | Monitor: Draaibaar 3 inch lcd-aanraakscherm | Maximum snelheid continu opname: 10 fps | Maximum video resolutie: 1080p


VOORDELEN:
 • 5-assige sensorbeeldstabilisatie
 • Gedetailleerde elektronische zoeker

NADELEN:
 • Niet stof- of spatwaterbestendig
 • Geen 4k filmfunctie


De Olympus PEN-F is de perfecte systeemcamera voor iedereen die niet alleen om eigenschappen, maar ook om design geeft. Deze camera bevat een prachtig retrodesign en beschikt ook nog eens over tal van creatieve mogelijkheden.

Met de custom-instellingen, de controlewielen en de programmeerbare functietoetsen kun je de camera instellen zoals jij dat wilt. De elektronische zoeker vindt elk geschikt foto-object snel en nauwkeurig. Experimenteer ook eens met de art-filters en creëer unieke foto’s. Dankzij de vijf-assige beeldstabilisatie kun je altijd een goede foto maken. Ook bij lange objectieven en weinig licht. Het touchscreen is volledig uitklapbaar en kantelbaar, zodat je vanuit elke hoek kunt fotograferen en filmen.

Met een vermogen van 10 beelden per seconde is de PEN-F een zeer snelle systeemcamera. Verder levert de autofocus ook nog eens diverse opties. Zo kun je de positie van het herstelpunt zelf instellen. De sensor van de PEN-F heeft een resolutie van 20,3 megapixel. Dankzij dit hoge aantal en de unieke beeldstabilisatie levert deze systeemcamera bijna altijd foto’s van een hoge kwaliteit. Bovendien wordt de ruis goed onderdrukt bij fotograferen in een hoge ISO-waarde.

De PEN-F functioneert ook nog eens uitstekend als videocamera. Film hiermee in een hoge kwaliteit of maak full-hd opnamen met 60 beelden per seconde. Vanwege de ingebouwde beeldstabilisatie is de beeldkwaliteit erg hoog.

Lees de volledige review: Olympus Pen-F


BESTE SYSTEEMCAMERA 2019

Olympus OM-D E-M10 II review

1. Olympus OM-D E-M10 II

Olympus meest betaalbare en populaire systeemcamera krijgt een mooie upgrade.

Sensor grootte: Micro Four Thirds | Resolutie: 16.1 MP | Viewfinder: EVF | Monitor: 3-inch tilting display, 1,037,000 dots | Maximum snelheid continu opname: 8.5 fps | Maximum video resolutie: 1080p


VOORDELEN:
 • Goede beeldkwaliteit
 • Goede beeldstabilisatie

NADELEN:
 • Uitgebreid en ingewikkeld menu
 • Geen draaibaar scherm


De OM-D E-M10 Mark II is het vijfde model uit de OM-D serie van Olympus. Met het uitbrengen van deze versie heeft de OM-D E systeemcamera een flinke upgrade gehad. Deze camera is niet alleen geweldig vanwege zijn lichte gewicht, maar ook vanwege zijn veelzijdigheid, snelheid en de goede prijs/kwaliteitsverhouding.

Met het wieltje naast de zoeker stel je de belichting eenvoudig in. Bovendien bevat de camera twee wielen, waarmee je het diafragma en de sluitertijd snel verandert. Nieuw aan deze systeemcamera is de elektronische sluiter, met een maximale sluitertijd van 1/16/000e. Met het aanraakgevoelige lcd-scherm kun je de camera eenvoudig bedienen.

Dit Olympus-toestel bevat een aantal bijzondere eigenschappen, waaronder een
vijf-assige beeldstabilisatie en een snelle zoeker. Het is een zeer krachtige camera met een snelheid van 8,5 beelden per seconde. Met de gezichts- en oogdetectie kun je de focus exact op het onderwerp scherpstellen.

De beeldkwaliteit van deze systeemcamera met een 16.1 megapixelsensor is uitstekend. Er is geen tot nauwelijks ruis zichtbaar. Dit is ook het geval bij een zeer hoge ISO-waarde.

In vergelijking met de voorgaande Olympus-modellen, is de filmfunctie van de M10 Mark II flink verbeterd. Deze camera biedt diverse keuzeopties en bevat een hdmi-uitgang.

Lees de volledige review: Olympus OM-D E-M10 II


Onafhankelijke reviews

De Top 5 beste systeemcamera 2019 hebben wij samengesteld op basis van onafhankelijke reviews. Natuurlijk is de ene systeemcamera niet altijd vergelijkbaar met de andere. Een duurdere, meer professionele camera van boven de 1000 euro is natuurlijk niet zo goed te vergelijken met een model van 500 euro. In het lijstje met reviews staan de 5 geteste systeemcamera’s door elkaar. Deze top 5 geeft alleen weer wat de beste koop is en hoeveel waar je voor je geld krijgt.

9 Total Score
Oordeel

We hebben de 5 beste systeemcamera's van 2019 voor jou vergeleken zodat je de beste systeemcamera 2019 niet alleen kunt kiezen op basis van specificaties, maar ook op fotokwaliteit, snelheid en prijs.

User Rating: 4.22 (9 votes)

Spadabble

Gratis Download: Download deze PDF Checklist met 5 nuttige tips voordat je een systeemcamera koopt.

Sla het PDF document gemakkelijk op of print voor dagelijks gebruik