Beste spiegelreflexcamera voor beginners | Nikon D3300 aanbieding

In de Nikon D3300 review geven we informatie over de kenmerken, mogelijkheden en aanbiedingen van de beste spiegelreflexcamera voor beginners. Dit instapmodel beschikt over een hulpstand, die stapsgewijze instructies biedt voor het gebruik. Het is een kleine en lichte camera, die gemakkelijk mee te nemen en te bedienen is. De body (zonder lens) weegt slechts 410 gram. Het is een ideale DSLR voor beginnende amateurfotografen. Voor een betaalbare prijs krijg je een spiegelreflexcamera waarmee je uitstekende foto’s kunt schieten en de nodige ervaring kunt opdoen, bekijk hieronder de beste Nikon D3300 aanbieding.

Bekijk op onze site ook de top vijf van de beste spiegelreflexcamera’s 2017. Bovendien vind je hier ook interessante reviews over andere DSLR’s.


Ga direct naar: Beste Aanbieding | Review | Foto’s | Specificaties | Reacties
7.8 Total Score
Oordeel

De Nikon D3300 is zeer geschikt als instapmodel voor amateurfotografen. Fotografieliefhebbers die nog niet veel gewerkt hebben met spiegelreflexcamera’s, kunnen met deze camera de nodige technieken aanleren. De camera is gemakkelijk om mee te werken, is relatief goedkoop en levert excellente foto’s en filmopnamen.

ONTWERP
7.5
EIGENSCHAPPEN
8
PRESTATIEVERMOGEN
7.5
BEELDKWALITEIT
8
VOORDELEN
 • Hulpstand met instructies
 • Gemakkelijk mee te nemen
 • Uitmuntende beeldkwaliteit
 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Ook bij weinig licht nog goede prestaties
 • Handige panoramamodus
NADELEN
 • Geen wifiverbinding
 • Geen uitklapbaar scherm
User Rating: 4.5 (6 votes)

Beste Nikon D3300 Aanbieding

nikon d3300 aanbiedingWil je de Nikon D3300 kopen, maar weet je niet goed waar je de beste Nikon D3300 aanbieding kunt vinden? Je kan bijvoorbeeld alleen de body kopen, maar met een combideal van de 18-55mm lens of zelfs de 18-105mm vr kan dit gunstiger uitpakken in de prijs. Hieronder hebben wij voor jou de beste combideals met accessoires op een rij gezet of lees verder de uitgebreide review van dit prachtige instapmodel.

Laatste update was op: 24 februari 2019, 6:40 am

Nikon D3300 Review

ONTWERP

Wat onmiddellijk opvalt aan de camera, is de stevige handgreep aan de rechterzijde van het toestel. Hiermee kun je de camera goed vasthouden. Aan de bovenzijde van de handgreep bevinden zich de aan-uitknop en de sluiterknop. De verschillende bedieningswijzen van de camera kunnen gekozen worden met het bedieningswiel dat je bovenop de Nikon D3300 body vindt. Verder is de camerabody redelijk klein en vooral licht. Dat heeft zijn voordelen als je de camera langere tijd moet meezeulen. Het nadeel is echter dat er niet veel plaats overblijft voor de bedieningsknoppen van het toestel. Deze knoppen zijn dan ook wat klein uitgevallen. De body bestaat uit hoogwaardig kunststof.

Foto’s Nikon D3300

Het scherm en de optische viewfinder

Het LCD-scherm is helaas niet uitklapbaar, wat waarschijnlijk te maken heeft met de kleine afmetingen en de compactheid van de camera. Het scherm heeft een resolutie van 921 000 pixels en een diagonaal van 3 inch. De helderheid van het LCD-scherm is ruim voldoende. Ook in sterk zonlicht kan het scherm nog goed bekeken worden. De optische viewfinder is vrij klein uitgevallen. De scherpstellingspunten zijn wat minder goed te zien in de viewfinder. Je moet de sluiterknop eerst half indrukken om deze punten te laten oplichten.

De lens

De Nikon D3300 kit bestaat uit de camerabody en de kitlens. Het toestel wordt meestal geleverd met een 18-55 mm kitlens. Dit is een universeel bruikbare zoomlens met een telescopisch ontwerp, die drie centimeter korter is wanneer hij niet wordt gebruikt. Dit is handig als je de camera wil opbergen in een fototas. De Nikon D3300 18mm-55mm lens stelt zich vrijwel geluidloos scherp, wat van belang is bij filmopnamen.

Beknopte specificaties Nikon D3300

Beeldsensor APS-C
Megapixels 24,2 megapixels
Fotocompressie RAW, JPEG
Videofunctie
ISO-bereik 100 – 25600

EIGENSCHAPPEN

De beeldsensor

De APS-C CMOS beeldsensor heeft een resolutie van 24,2 megapixels zonder laagdoorlaatfilter. Zijn afmetingen bedragen 15,6 x 23,5 mm; de cropfactor is 1,5.

De autofocus en de lichtgevoeligheid

De automatische focussering maakt gebruik van 11 scherpstelpunten, waaronder één kruissensor. Deze punten kun je zelf instellen, hoewel in de praktijk weinigen dit doen. De scherpstelling gebeurt met fasedetectie. De lichtgevoeligheid is instelbaar van ISO 100 tot ISO 12800, en uitbreidbaar tot ISO 25600.

Connectiviteit

De camera bezit de traditionele USB-poort, een video-uitgang en een HDMI-mini-uitgang. Bovendien is er een ingang voor een externe microfoon. Een wifiverbinding ontbreekt echter. Nikon biedt wel een optionele draadloze adapter aan, waarmee foto’s geüpload kunnen worden op een smartphone, laptop of tablet.

De accu

De Nikon D3300 bevat een EN-EL 14a lithiumbatterij. Volgens de standaard testmethode voor batterijen van fotocamera’s, zou je met één volledige batterijlading 700 foto’s kunnen schieten.

PRESTATIEVERMOGEN

Prestaties van de autofocus

Ook bij weinig licht gebeurt de automatische scherpstelling redelijk snel als men de optische viewfinder gebruikt. Het duurt ongeveer een halve seconde om de camera aan te zetten, te focussen en een foto te nemen. Snel bewegende objecten kunnen scherp gefotografeerd worden. In liveviewmodus is de autofocus wel wat trager. Het kan tot twee seconden duren voordat de camera zich heeft scherpgesteld en het plaatje is geschoten. Het is echter mogelijk om eerst in te zoomen op het onderwerp en dan nauwkeurig te focussen.

Beeldprocessing en filmopnamen

De beeldprocessor van de Nikon D3300 kan vijf beelden per seconde aan. Een interessant feature is de zogenaamde panoramamodus. In deze modus kun je in één enkele zwaaibeweging een volledig panorama schieten, en dit over een hoek van 120°. Met het bedieningswiel kun je ook andere effecten instellen, bijvoorbeeld een retro-effect. Filmopnamen kunnen in Full HD plaatsvinden, met een framerate van 50 of 60 beelden per seconde. Tijdens filmopnamen stelt de camera zich continu scherp.

BEELDKWALITEIT

De beeldkwaliteit van de D3300 is zonder meer uitstekend, met levensechte kleuren en een gedetailleerde beeldweergave. Het is geen probleem om genomen foto’s af te drukken op een groot formaat. De D3300 presteert ook nog uitstekend onder slechte lichtomstandigheden. Tot ISO 6400 zijn de kleurweergave en scherpte van genomen foto’s zeer goed. Boven ISO 6400 neemt de kleurverzadiging af en neemt de ruis toe.

SAMENVATTING

De Nikon D3300 levert voor zijn prijs uitstekende prestaties. Sommige punten zijn nog voor verbetering vatbaar, zoals de beperkte prestaties van de autofocus in liveviewmodus en de afwezigheid van een wifiverbinding. Als instapmodel heeft deze camera echter genoeg kwaliteiten om aan de eisen van een amateurfotograaf te voldoen. Interessant voor een beginnende gebruiker van een spiegelreflexcamera is de hulpstand. Aan de hand van voorbeeldafbeeldingen en stapsgewijze instructies toont de camera jou hoe je de beste foto’s en films kunt maken. Natuurlijk kun je ook de benodigde informatie vinden in de Nikon D3300 handleiding. In een vergelijkende test kwam de Nikon D3300 bij Tweakers er als beste spiegelreflexcamera uit voor beginners. Bij grote winkelketens zoals bijvoorbeeld de Mediamarkt heb je mooie acties en kun je de Nikon D3300 zeker aanschaffen. En door een beetje te zoeken, vind je de Nikon D3300 misschien wel ergens in de aanbieding!


INSTAPMODEL SPIEGELREFLEXCAMERA

Ben je als amateurfotograaf langzamerhand uitgekeken op de foto’s die je maakt met je compactcamera of smartphone? Dan wordt het tijd om met een spiegelreflexcamera aan de slag te gaan. Misschien schrikt het gebruik van een ingewikkelde spiegelreflexcamera je af. Een DSLR biedt de fotograaf zoveel mogelijkheden, dat je op de duur door de bomen het bos niet meer ziet. Toch is en blijft een instapmodel spiegelreflexcamera het neusje van de zalm in de wereld van de fotocamera’s. De Nikon D3300-camera werd door ons uitgeroepen tot de beste spiegelreflexcamera voor beginners 2017. Ook andere modellen en merken zijn goede DSLR-instapmodellen voor amateurs. Aan welke eigenschappen moet de beste spiegelreflexcamera voor beginners voldoen?

COMPACTHEID EN EENVOUDIGE BEDIENING

Als het de eerste keer is dat je een DSLR aanschaft, ben je nog niet gewend aan het gewicht en de afmetingen van een spiegelreflexcamera. Inderdaad, een DSLR is een stuk groter en zwaarder dan je vroegere compactcamera of smartphone! Een goede spiegelreflexcamera voor beginners mag daarom niet overdreven zwaar of groot zijn. Aan een lichte en niet al te grote camera wen je het best. De ontwerpers van de hierboven beschreven Nikon D3300 hebben niet voor niets een lichte en compacte DSLR ontworpen. Een stevige handgreep aan de body is ook van belang. Een niet zo handige beginnende DSLR-gebruiker kan de dure camera weleens laten vallen…

Een DSLR stelt je in staat om fotografische parameters zoals ISO-waarde, sluitertijd, diafragma en dergelijke, handmatig in te stellen. Maar de camera mag ook niet overmatig bezet zijn met diverse instellingsknoppen, waar je niet wijs uit raakt. De gebruikersinterface is van groot belang. De startende DSLR-gebruiker moet snel zijn weg vinden in de menustructuur. Het is ook handig als de camera je onmiddellijk informatie geeft over de gevolgen van bepaalde acties, bijvoorbeeld het vergroten van het diafragma of het verkleinen van de sluitertijd.

CAMERA’S MET HULPSTAND

De Nikon D3300 is uitgerust met een hulpstand. Profiteer volop van deze hulpstand als beginnende DSLR-gebruiker! Vaak kun je in de hulpstand nog kiezen tussen eenvoudige en geavanceerde bediening. Bij de optie ‘eenvoudige bediening’ hoef je slechts in te stellen wat je gaat fotograferen, bijvoorbeeld bewegende voorwerpen, nachtlandschappen of close-ups. De camera kiest dan voor jou de meest optimale instellingen. Bij ‘geavanceerde bediening’ laat de camera jou de vrijheid om bijvoorbeeld de ISO-waarde te kiezen, de sluitertijd zelf te bepalen enzovoorts. De hulpstand is voor beginnende DSLR-gebruikers van groot belang. Schaf zeker een DSLR met hulpstand aan als je nog vertrouwd moet raken met een spiegelreflexcamera.

WELKE SPIEGELREFLEXCAMERA VOOR BEGINNERS?

Elk bekend cameramerk (Canon, Nikon, Pentax, Sony, Olympus, …) heeft in zijn gamma instapcamera’s die bestemd zijn voor beginnende DSLR-gebruikers. Hoewel Canon- en Nikoncamera’s niet per se betere foto’s opleveren, is een beginner mogelijk toch beter af met een Canon of Nikon. Waarom? Omdat er voor deze merken heel veel accessoires en objectieven beschikbaar zijn. Als je eenmaal hebt gekozen voor een Nikon- of Canoncamera, ben je er zeker van dat je in de toekomst blijft beschikken over specifieke lenzen en bijkomende accessoires. Als je bijvoorbeeld na je beginperiode evolueert naar natuurfotografie, is het mogelijk om te kiezen uit een brede waaier van Canon- of Nikon-telelenzen.
Indien je opteert voor een ander merk en je wilt na je beginperiode toch overstappen naar een Canon of Nikon, moet je hoogstwaarschijnlijk ook nieuwe objectieven en accessoires aanschaffen. Bedenk dat zowel Nikon als Canon simpelweg meer modellen bezitten in hun aanbod, en dat je dus ook meer keuzemogelijkheden hebt. Bovendien kun je vaak een Canon of een Nikon tweedehands tegen een zacht prijsje op de kop tikken. Voor een beginnende DSLR-gebruiker is dit zeker niet onbelangrijk!

WELKE OBJECTIEVEN KOPEN ALS JE MET SPIEGELREFLEXCAMERA’S BEGINT?

Het is in de eerste plaats de fotograaf die zorgt voor een fantastische foto. Op de tweede plaats komt de lens, en pas op de derde plaats de camerabody. Een goede spiegelreflexcamera voor beginners gecombineerd met een kwalitatieve lens levert vaak ongeëvenaarde foto’s op. Tenminste, als je voldoende ervaring hebt opgedaan met fotograferen. Welke lenzen kies je voor de betere instapmodellen van spiegelreflexcamera’s?

 • De kitlens is de lens die standaard bij de camerabody geleverd wordt. In veel gevallen is dit een 18 – 55 mm objectief (zoals bij de hierboven beschreven Nikon D3300). Deze lens is een universeel bruikbaar objectief. Je krijgt er een weids beeld mee in uitgezoomde toestand. Inzoomen kan ook, maar het zoombereik is redelijk beperkt.
 • Een zoomlens verschaft je flexibiliteit. Je kunt nog steeds opnamen van dichtbij maken, maar je kunt ook inzoomen op verafgelegen onderwerpen. Voor beginnende DSLR-gebruikers is bijvoorbeeld een 28 – 105 mm lens een goede optie. Er bestaan ook superzoomlenzen, bijvoorbeeld 18 – 270 mm. Deze lenzen bieden heel veel flexibiliteit, maar hoe meer je inzoomt, hoe meer je moet letten op de beeldkwaliteit!
 • Een primelens (lens met vaste brandpuntsafstand) is aangewezen als je steeds onderwerpen op dezelfde afstand fotografeert, zoals bij portretfoto’s. Koop pas een dergelijke lens als je je echt gaat toeleggen op bijvoorbeeld portretfotografie.

GROOTTE VAN DE BEELDSENSOR, RESOLUTIE EN SNELHEID

In DSLR’s worden twee beeldsensorgroottes toegepast: de kleinere APS-C sensor en de grotere full frame-sensor. Een betere spiegelreflexcamera met goede prijs-kwaliteitsverhouding bevat vaak een APS-C sensor. Dit is ruim voldoende voor een goed instapmodel van een spiegelreflexcamera. Hoe hoger de resolutie van deze APS-C sensor, hoe groter je de foto kunt afdrukken met voldoende kwaliteit. De snelheid geeft aan hoeveel beelden per seconde je met de camera kunt schieten. Een goede waarde voor een instapmodel is bijvoorbeeld 5 beelden per seconde.

De beste spiegelreflexcamera’s voor beginners met een prijskaartje tot 500 euro

We zetten de eisen gesteld aan DSLR’s voor beginners nog even op een rij:

 • Compact en gebruiksvriendelijk
 • Met een hulpfunctie
 • Van een merk dat veel objectieven en accessoires levert, bijvoorbeeld Canon of Nikon
 • Met een universeel bruikbare kitlens
 • APS-C sensor met voldoende resolutie en snelheid

De Nikon D3300 blijkt te voldoen aan al deze eisen. Deze camera mag daarom met recht en reden de beste spiegelreflexcamera voor beginners 2016 en 2017 genoemd worden!

Reacties

0
reacties

Laat een reactie achter

Spadabble