Beste Spiegelreflexcamera tot 500 euro

Bekijk hier de beste spiegelreflexcamera tot 500 euro

Zoek je de beste spiegelreflexcamera tot 500 euro? Lees dan meer informatie over de eigenschappen en prestaties van de Canon EOS 700D. In Noord-Amerika wordt deze camera ook wel de Rebel T5i genoemd.

De Canon EOS 700D is een lichte upgrade van zijn voorganger, de Canon EOS 650D. De EOS 700D is uitgerust met een nieuwe EF-S 18-55 mm kitlens. De autofocusfunctie bij deze lens werkt veel stiller. Het liveview autofocussysteem werd eveneens uitgebreid. Voor fotografieliefhebbers die met een spiegelreflexcamera aan de slag gaan, kunnen we dit model ten sterkste aanbevelen. Daarom komt deze camera ook voor in onze top 5 van de beste spiegelreflexcamera tot 500 euro.

Lees verder

Beste spiegelreflexcamera tot 500 euro

In dit artikel bespreken we de beste spiegelreflexcamera tot 500 euro. Maar waarom zou je nog een spiegelreflexcamera (ook wel DSLR genoemd) kopen als je met je smartphone alle foto’s schiet die je wilt? Fotograferen kun je inderdaad met veel verschillende soorten camera’s. Elk type camera heeft zijn voor- en nadelen. Het hangt er gewoon van af wat je met een fotocamera wilt doen.

Compactcamera’s en systeemcamera’s zijn tegenwoordig erg in trek. Deze toestellen zijn klein en wegen niet veel. Je stopt ze gemakkelijk in je jaszak of handtas. Bovendien zijn ze erg gebruiksvriendelijk: je hoeft de camera alleen maar te richten op het onderwerp en af te drukken. Voor mensen die slechts af en toe een plaatje schieten, zijn dit handige fototoestellen. De laatste jaren is het ook mogelijk om met je smartphone of tablet een uitmuntende foto te nemen. De kwaliteit van de ingebouwde camera’s in smartphones en tablets verbetert voortdurend.

Waarom een spiegelreflexcamera kopen?

Waarom dan een dure spiegelreflexcamera aanschaffen? Omdat je met een spiegelreflexcamera in de meest ondenkbare omstandigheden nog steeds een goede foto kunt maken. Bij heel weinig licht een snel bewegend onderwerp scherp fotograferen: dat lukt echt niet met elke camera! Gevorderde amateurfotografen die een stapje verder willen gaan in hun hobby, dromen vaak van een spiegelreflexcamera die wat extra mogelijkheden biedt. De laatste jaren zijn spiegelreflexcamera’s betaalbaar geworden, zeker wat de instapmodellen betreft. Deze instapmodellen zijn bedoeld voor amateurfotografen die met een DSLR willen leren werken. Foto’s genomen met een goedkopere spiegelreflexcamera hoeven qua kwaliteit niet onder te doen voor foto’s van een high-end DSLR. Natuurlijk verschillen de goedkopere en duurdere modellen op een aantal vlakken, zoals we verder zullen bespreken.

Spiegelreflexcamera’s voor beginners

Het model Canon EOS 700D is een mooi voorbeeld van een betaalbare spiegelreflexcamera. Het is een ideaal toestel voor hobbyisten die hun eerste ervaringen willen opdoen met DSLR’s. In de range van spiegelreflexcamera’s tot 500 euro vind je vooral spiegelreflexcamera’s voor beginners. De DSLR’s in deze range zijn meestal uitgerust met een APS-C-beeldsensor. Een APS-C-beeldsensor is ongeveer 1,6 keer kleiner dan een full frame-sensor. Dit betekent bovendien dat het beeld 1,6 keer meer ingezoomd is dan bij een full frame-sensor waarbij dezelfde lens wordt toegepast. De resolutie van de beeldsensors ligt meestal in de buurt van 20 megapixels. Bij de duurste DSLR’s gebruikt men een full frame-sensor, waarbij de resolutie kan oplopen tot 30 megapixels of meer.

Hoe zit het met het autofocussysteem?

Het autofocussysteem verdient eveneens de nodige aandacht. Het aantal scherpstelpunten en de gebruikte scherpstelmethode vormen het verschil tussen de goedkopere en duurdere DSLR’s. Spiegelreflexcamera’s in de prijscategorie tot 500 euro beschikken doorgaans over tien tot twintig scherpstelpunten, wat voldoende is als je snel bewegende voorwerpen in niet al te slechte lichtomstandigheden moet fotograferen. High-end DSLR’s bezitten soms wel meer dan 100 scherpstelpunten, maar die heb je eigenlijk alleen maar nodig om te focusseren bij extreem weinig licht. Andere belangrijke eigenschappen van een DSLR zijn onder meer de resolutie en grootte van het scherm, de opnamesnelheid (het maximaal aantal beelden per seconde) en de filmopnamemogelijkheden. Op al deze vlakken scoren de instap-DSLR’s zeker niet slecht. De duurdere DSLR’s laten betere specificaties zien op het vlak van opnamesnelheid en de resolutie van filmopnamen, maar de verschillen zijn niet doorslaggevend.

De prijs-kwaliteitsverhouding van een spiegelreflexcamera tot 500 euro

Wat kunnen we zeggen over de prijs-kwaliteitsverhouding bij een instap-DSLR? De beeldkwaliteit van een instap-DSLR hoeft niet noodzakelijk onder te doen voor de beeldkwaliteit van een dure professionele DSLR. Bij fotograferen in niet al te extreme condities merk je in de meeste gevallen weinig of geen verschil in kwaliteit. In erg slechte lichtomstandigheden gebeurt het dat je met een goedkopere DSLR foto’s van minder goede kwaliteit maakt. De automatische scherpstelling en de lichtgevoeligheid van de sensor laten het bij instapmodellen doorgaans sneller afweten dan bij de duurdere DSLR’s. Het verschil tussen instapmodellen en professionele DSLR’s zit niet zozeer in de kwaliteit van de foto’s. Het schieten van een perfect plaatje heeft in de eerste plaats te maken met de skills van de fotograaf. Een tweede belangrijke factor is de kwaliteit van het gebruikte objectief. De kwaliteit van de body komt pas op de derde plaats.

Verschil tussen goedkope en dure DSLR’s

De verschillen tussen goedkope en dure spiegelreflexcamera’s komen vooral tot uiting in onderstaande kenmerken:

 • De meeste professionele DSLR’s beschikken over een body die weerbestendig is. Omdat professionele fotograferen bij nacht en ontij in alle weersomstandigheden op pad moeten, voorziet men de body van een waterdichte en stofdichte behuizing. Bij professionele DLSR’s past men meestal ook een steviger behuizing toe.
 • Ook de vormgeving van de body verschilt bij duurdere DSLR’s. De dure modellen zijn meestal voorzien van een flinke handgreep en van een groter aantal bedieningsknoppen. Bij instapmodellen moet je bepaalde functies bedienen via het menu op het scherm. Bij high-end spiegelreflexcamera’s voorziet men hiervoor afzonderlijke knoppen.
 • Draadloze connectiviteit (wifi en bluetooth) is bij de high-end toestellen standaard aanwezig. Bij de instapmodellen is dit niet altijd het geval. Bij professionele DSLR’s vind je meestal ook een gps-ontvanger terug.
 • De duurdere DSLR’s scoren beter op het vlak van de ISO-lichtgevoeligheidsrange, opnamesnelheid en dynamisch bereik. Voor professionele fotografen zijn dit factoren die van belang zijn, rekening houdend met de omstandigheden waarin zij moeten werken. Voor een amateurfotograaf volstaan in de meeste gevallen de eigenschappen van een instapmodel.
 • Wat video-opnamen betreft, filmen professionele DSLR’s doorgaans in 4K-resolutie, waar dit bij instapmodellen beperkt blijft tot Full HD.

Samengevat stellen we dat de prijs-kwaliteitsverhouding van instapmodellen erg goed is. Als je een goede lens gebruikt, hoeft de beeldkwaliteit van een goedkopere DSLR niet onder te doen voor deze professionele toestellen. Alleen bij het schieten van speciale foto’s in moeilijke lichtomstandigheden scoren high-end toestellen beter.

Instapmodellen onder de Canon-spiegelreflexcamera’s

In het gamma van Canon-spiegelreflexcamera’s vind je een groot aantal instapmodellen waarmee de amateurfotograaf aan de slag kan. Daartoe behoren onder meer de Canon 100D, 700D, 750D, 1200D, 1300D enzovoorts.

Hieronder beschrijven we uitgebreid de Canon 700D, een instap-DSLR die naar onze mening de prijs van beste spiegelreflexcamera tot 500 euro verdient.


Ga direct naar: Beste Prijs | Review | Foto’s | Specificaties  | Reacties 
7.6 Total Score
Oordeel

De Canon EOS 700D is een uitstekende spiegelreflexcamera in de prijsklasse tot 500 euro. De camera bezit alle eigenschappen die een amateurfotograaf van een DSLR mag verwachten.

ONTWERP
7.0
EIGENSCHAPPEN
8.0
PRESTATIEVERMOGEN
7.5
BEELDKWALITEIT
8.0
VOORDELEN
 • Handig touchscreen dat in elke positie kan gezet worden
 • Geavanceerde autofocus
 • Keuze uit diverse creatieve filtereffecten
 • Automatische instellingen met Scene Intelligent Auto
 • Ingebouwde pop-up flash
 • Filmopnamen in Full HD mogelijk
NADELEN
 • Geen wifiverbinding mogelijk
 • Autofocus is wat langzamer in liveviewmodus
User Rating: 4.63 (8 votes)

Beste Prijs Canon EOS 700D

Canon 700D Review

ONTWERP

Qua uiterlijk lijkt de EOS 700D heel erg op zijn voorganger, de EOS 650D. De relatief kleine camera bestaat grotendeels uit een plastic behuizing met een smalle handgreep. De EOS 700D is compatibel met de volledige reeks Canon-lenzen, waaronder EF- en EF S-lenzen. De afwerking van de Canon EOS 700D body is duurzamer dan deze van de EOS 650D.

Foto’s Canon EOS 700D

Het LCD-scherm

Het LCD-scherm aan de achterzijde heeft een resolutie van een miljoen pixels en een diagonaal van 3 inch. Het LCD-scherm is kantelbaar en draaibaar. Bij sterke lichtinval kun je het scherm zodanig positioneren, dat het goed afleesbaar blijft. Ook als je hoog boven het hoofd of dicht bij de grond een camerastandpunt moet kiezen, komt dit roteerbare scherm goed van pas. Het LCD-scherm is bovendien een touchscreen. Door het scherm simpelweg aan te raken kun je de gewenste instellingen maken en autofocuspunten kiezen. Je kunt in liveviewmodus eenvoudig scherpstellen en een foto nemen door een enkele keer op het scherm te drukken. Net zoals op een tablet of een iPad kun je ‘swipen’ door een reeks genomen foto’s. In- en uitzoomen kun je door ‘pinchen’.

EIGENSCHAPPEN

De beeldsensor, autofocus en lichtgevoeligheid

De beeldsensor is van het APS-C formaat en vervaardigd uit CMOS-technologie. Met een resolutie van 18 megapixels is deze camera in staat om scherpe foto’s met veel detailweergave te schieten. Het hybride autofocussysteem maakt gebruik van negen autofocuspunten van het kruistype. Het lichtgevoeligheidsbereik is instelbaar van ISO 100 tot 12800, en kan uitgebreid worden tot ISO 25600. Voor opnames met flits kun je gebruikmaken van de ingebouwde pop-up flash, of een externe flitser aansluiten.

Beknopte specificaties

Beeldsensor APS-C
Megapixels 18 megapixels
Fotocompressie RAW, JPEG
Videofunctie
ISO-bereik 100 – 12800

Connectiviteit en accu

Naast een USB-poort vind je op de camera ook een HDMI-aansluiting en een ingang voor een bijkomende externe microfoon. De Canon 700D beschikt helaas niet over wifi. De lithiumaccu van het type LP-E8 bezit een capaciteit van 1120 mAh. Met een volgeladen batterij kun je ongeveer 400 foto’s nemen als je de optische viewfinder gebruikt.

Fotografeermodi en filmopnamen

De Canon EOS 700D kan in vier verschillende fotografeermodi gebruikt worden: Single Shot, Continuous Shooting, Self-timer en Remote Controlled Shooting. In de Continuous Shooting-modus kun je 5 beelden per seconde schieten. De camera kan gebruikt worden voor filmopnamen in Full HD (30, 25 of 24 frames per seconde) of in een resolutie van 720p (50 of 60 frames per seconde).

Accessoires

Bij aankoop worden eveneens een batterijlader, een draagriem, een CD-ROM met software en de Canon 700D-handleiding meegeleverd.

PRESTATIEVERMOGEN

De mogelijkheden van de lens

Canon EOS M3 LensDe EOS 700D is voorzien van een EF-S 18-55 mm lens. Deze lens beschikt over ingebouwde beeldstabilisatie. Het bereik van 18 tot 55 mm is redelijk standaard voor een kitlens. De beeldstabilisatie die in de lens is ingebouwd, biedt het voordeel dat het stabiliserende effect ook te zien is in de viewfinder.

Prestaties van de autofocus

Als je de optische viewfinder gebruikt, heb je de keuze uit drie methoden van automatische scherpstelling: One Shot Autofocus, AI Focus en AI Servo. In de AI Servo-modus kan de camera perfect scherpstellen op snel bewegende voorwerpen. Het autofocussysteem reageert snel en soepel. In liveviewmodus zijn de drie autofocusopties Quick, Live en Face Detection. Bij de Quick-optie wordt de spiegel tijdelijk neergelaten en de liveview onderbroken om een snelle scherpstelling mogelijk te maken. De Live-optie maakt gebruik van contrastdetectie. Deze methode is langzamer, maar goed bruikbaar voor het fotograferen van stilstaande objecten. Het is vanzelfsprekend ook steeds mogelijk om handmatig scherp te stellen. Bij filmopnamen wordt altijd de liveviewmodus gebruikt. De EOS 700D kan het beeld continu scherpstellen, indien een lens met een stappenmotor (een STM-lens) gebruikt wordt.

BEELDKWALITEIT

Dankzij de 18 megapixel CMOS beeldsensor kun je met deze camera foto’s maken in hoge resolutie, tot zelfs 5184 x 3456 pixels. Deze kwaliteit is meer dan voldoende om de foto’s nadien in een groot formaat af te drukken. In Continuous Mode kun je een reeks van 22 haarscherpe foto’s schieten met een snelheid van 5 beelden per seconde. Amateurfotografen die veel fotoreportages maken van sportgebeurtenissen of veel aan natuurfotografie doen, zullen dit weten te appreciëren. Ook in omstandigheden met weinig licht kun je nog steeds gedetailleerde en scherpe foto’s nemen zonder een flits te gebruiken. Filmen is mogelijk in Full HD-resolutie, waarbij je verschillende framerates kunt kiezen.

SAMENVATTING

De Canon EOS 700D is een spiegelreflexcamera die vrijwel alle features aan boord heeft die een amateurfotograaf nodig heeft, en dit voor een betaalbare prijs. De beeldkwaliteit is uitmuntend en het autofocussysteem is geavanceerd. Ook bij snel bewegende objecten en in minder goede lichtomstandigheden levert de camera uitmuntende prestaties. Het maakt niet uit of je de Canon EOS 700D tweedehands op Marktplaats koopt, of een Canon 700D in de aanbieding bij Mediamarkt op de kop tikt: deze camera mag terecht de beste spiegelreflexcamera tot 500 euro genoemd worden!
Op onze site kun je eveneens meer informatie vinden over andere type camera’s.


Reacties

0
reacties

Laat een reactie achter

Spadabble