BESTE SPIEGELREFLEXCAMERA 2019 | WELKE DSLR KOPEN? [CHECKLIST]

BEKIJK DE TOP 5 BESTE SPIEGELREFLEXCAMERA 2019

Zoek je de beste spiegelreflexcamera 2019, in deze review wordt er o.a. gekeken naar:

  • De kwaliteit van de beste spiegelreflexcamera’s;
  • De snelheid van de beste spiegelreflexcamera’s;
  • De prestatievermogen van de beste spiegelreflexcamera’s.

Lees verder welke camera mogelijk kandidaat zijn voor de titel van beste spiegelreflexcamera 2019. Of download de GRATIS pdf checklist die jou helpt bij het vinden van jouw ideale camera.

DOWNLOAD DE GRATIS PDF CHECKLIST

SPIEGELREFLEXCAMERA KOPEN

Een spiegelreflexcamera kopen uit de top 5? Lees de review van de beste spiegelreflexcamera van 2019 met de beste prijs-kwaliteit!

Waar is de tijd dat je een filmrolletje in je camera moest aanbrengen? Het was altijd spannend als je naar de fotoshop ging om je ontwikkelde foto’s af te halen: waren je kiekjes gelukt of niet? Die tijden liggen definitief achter ons. Met de digitale camera zien we onmiddellijk het resultaat. Lees verder als je wilt weten wat de beste spiegelreflex van 2019 is.

Van ontwikkelen is geen sprake meer, en foto’s afdrukken hoeft eigenlijk ook niet meer. Op je smartphone of tablet kun je al je foto’s bekijken die je in de cloud hebt opgeslagen. Je kunt ze ook doorsturen naar je vrienden of op je Facebookpagina plaatsen. Een ding blijf je echter nodig hebben: een goede camera! Zoek je de beste spiegelreflex van 2019, met een digitale spiegelreflexcamera heb je tegenwoordig ongekende mogelijkheden, hieronder worden een aantal modellen besproken die mogelijk tot de beste spiegelreflex camera’s behoren.

Als je een spiegelreflexcamera wilt kopen, zijn er een aantal zaken waar je best wat aandacht aan besteedt. We zetten hieronder de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

1. De beeldsensor

De resolutie van de beeldsensor wordt weergegeven in een aantal megapixels. Over het algemeen kan men stellen dat hoe hoger de resolutie en hoe groter de beeldsensor zijn, hoe beter de kwaliteit van de foto is. Er bestaan 2 formaten sensoren: de full frame-sensor en de APS-C sensor. De APS-C sensor is 1,5 of 1,6 keer kleiner, waardoor je een beeld krijgt dat 1,5 of 1,6 keer meer ingezoomd is.

2. De autofocuseigenschappen

Het automatisch scherpstellen (autofocus) is heel belangrijk bij het nemen van een foto, zeker als je snel bewegende voorwerpen wilt fotograferen. Autofocus (AF) is mogelijk door een verplaatsbaar lenselement dat zich in het objectiefbevindt. De verplaatsing van dit lenselement wordt aangestuurd door het AF-systeem. Het AF-systeem kan vaststellen dat een beeld scherp is door middel van fasedetectie, contrastdetectie of een combinatie van beide. Bij fasedetectie wordt gecontroleerd of twee beelden van het te fotograferen voorwerp, dat op kruisgewijze geplaatste sensoren valt, ‘in fase’ zijn. Het scherpstellen gebeurt bij dit systeem snel. Bij contrastdetectie analyseert de beeldsensor het beeldcontrast. Het verplaatsbaar lenselement wordt verschoven totdat een maximaal contrast is bereikt. Deze manier van scherpstellen gaat langzamer, maar is zeer accuraat. Bij hybride AF-systemen worden de voordelen van beide technieken gecombineerd.

3. Lichtgevoeligheid

Bij digitale camera’s kun je de lichtgevoeligheid van de sensor instellen. De ISO-waarde geeft aan in welke mate de sensor reageert op het licht dat door de lens op de sensor valt. Door een hogere ISO-waarde in te stellen, maak je de sensor lichtgevoeliger.

Dit heeft op zijn beurt een invloed op de in te stellen sluitertijd (kan korter worden bij hogere ISO) en de instelling van het diafragma (kan kleiner worden bij hogere ISO). Nadeel van een hogere ISO-instelling is meer ruis op de foto

4. Beschikbare objectieven

Voor spiegelreflexcamera’s is een hele reeks objectieven beschikbaar. Welk objectief je kiest, is afhankelijk van wat je wilt fotograferen. Het formaat van de sensor (full frame of APS-C) speelt eveneens een rol. Een zoomobjectief is handig als je van tevoren niet weet in welke omstandigheden je moet fotograferen. Een objectief met een vaste brandpuntsafstand is echter kleiner en lichter.

5. Connectiviteit

Tegenwoordig is het ook van belang hoe snel je de genomen foto’s op je laptop, smartphone of tablet kunt overzetten. Een moderne high-end spiegelreflexcamera met wifi stelt je in staat om draadloos foto’s en films door te sturen naar een mobiel toestel of naar de cloud.

Uit de wereldwijde top tien van de spiegelreflexcamera’s
De Nikon D850 en de Canon EOS 5D Mark IV zijn ongetwijfeld modellen die behoren tot de spiegelreflexcamera top vijf. Bedoeld voorprofessioneel gebruik, kunnen deze camera’s zowat alles aan. Automatisch scherpstellen bij snel bewegende voorwerpen, fotograferen en filmen bij zeer slechte lichtomstandigheden, uitgebreide serieopnames maken: het is met deze camera’s allemaal mogelijk.

De beste spiegelreflex 2019: de keuze is aan u

De hierboven beschreven modellen behoren allemaal tot de betere klasse van camera’s, en sommige horen zonder meer thuis in de spiegelreflexcamera top tien. Het prijskaartje is natuurlijk evenredig. Voor beginnende amateurs die hun eerste stappen zetten op het gebied van de betere digitale fotografie, zijn de topmodellen waarschijnlijk niet weggelegd. Er bestaan echter instapmodellen die heel wat minder prijzig zijn, waarvan hierboven enkele modellen werden besproken. Je vindt soms ook heel goede spiegelreflexcamera’s in de aanbieding, en tweedehands een spiegelreflexcamera kopen blijft natuurlijk ook een mogelijkheid. Welk type voor jou de beste spiegelreflex van 2019 wordt, hangt af van je eigen verwachtingen en je budget. Een ding staat echter vast. Met elke camera uit de bovenstaande lijst kun je zelfs in de moeilijkste omstandigheden ongeëvenaarde foto’s en films maken, of je nu ‘professional’ bent of amateur!

Onze aanraders

Nikon_D3500

Nikon D3500

BESTE SPIEGELREFLEX VOOR BEGINNERS

★★★★☆

Bekijk
nikon d5300

Nikon D5300

BESTE SPIEGELREFLEX TOT 500 EURO

★★★★☆

Bekijk
nikon d850

Nikon D850

BESTE SPIEGELREFLEXCAMERA VAN 2019

★★★★★

Bekijk

Top 5 Beste Spiegelreflexcamera 2019

BESTE SPIEGELREFLEX TOT 500 EURO

5. Nikon D5300

De Nikon D5300 is de beste spiegelreflex tot 500 euro.

nikon d5300

Sensor: APS-C CMOS | Scherm: 3.2 Inch | Resolutie: 24.2MP | Snelheid: 5 Fps | Autofocus: 39 punten | Filmopnamen: 1080p

Voordelen:

– Goed presterende sensor
– Geen anti-aliasfilter

Nadelen:

– Geen touchscreen
– Geen geheugenkaart meegeleverd

Kwaliteit

De Nikon D5300 heeft 24.2MP met een 3,2-inch scherm, 39 AF-systeem met Wi-Fi-connectiviteit. Dit is een goede keuze voor iemand die zijn fotografie kwaliteiten naar een hoger niveau wilt brengen zonder te diep in de buidel te tasten. Ook de besturing van de camera is eenvoudig, zodat je de de camera snel kunt bedienen.

Snelheid

Verder kun je met de Nikon D5300 een serieopname maken tot gemiddeld 20 beelden met een opnamesnelheid van 5 beelden per seconde. Het autofocussysteem zorgt voor continue scherpstelling, ook bij snelle bewegingen van het voorwerp.

Prestatievermogen

Het ISO-gevoeligheidsbereik gaat van ISO 100 tot 12.800, en is uitbreidbaar tot ISO 100 tot 25.600. Hiermee kun je met deze camera zelfs in slechte lichtomstandigheden zonder flits uitmuntende foto’s maken.

Conclusie

De D5300 is voorzien van uitgebreide video opname functies en geschikt voor filmopnamen in Full HD-resolutie (1920 x 1080 pixels), verder kan de camera dankzij de nieuwe sensor en de Expeed 4 beeldprocessor 60 beelden per seconde vastleggen. Al met al zeer goede eigenschappen voor een spiegelreflexcamera onder de 500 euro.

BESTE SPIEGELREFLEX VOOR BEGINNERS

4. Nikon D3500

De Nikon D3500 is de onverslagen spiegelreflex voor beginners.

Nikon_D3500

Sensor: APS-C CMOS | Scherm: 3 Inch | Resolutie: 24.2MP | Snelheid: 5 Fps | Autofocus: 11 punten | Filmopnamen: 1080p

Voordelen:

– Goede prijs-kwaliteitsverhouding
– Lichte en kleine camera, die zeer stabiel kan gehouden worden

Nadelen:

– Beperkte mogelijkheden van de autofocus
– Standaard geen wifi aanwezig.

Snelheid

Nikon heeft de D3500 uitgerust met een sensor van CMOS-technologie en een resolutie van 24,2 megapixels. De afmetingen van de sensor bedragen 15,6 x 23,5 mm; de cropfactor is 1,5. De autofocus gebeurt met behulp van 11 scherpstelpunten. De scherpstelling blijkt voldoende snel om ook bewegende beelden scherp op een foto vast te leggen. De D3500 heeft een ISO-bereik van 100 tot 12800, wat kan uitgebreid worden tot 25600. De beeldprocessor van de D3500 kan vijf beelden per seconde aan.

Prijs

Een spiegelreflexcamera kopen? Toegegeven, een goede camera is niet goedkoop. Ben je als amateurfotograaf stilaan toe aan een betere camera, dan is de Canon EOS 700D een zeer geschikt toestel. In de prijsklasse tot ongeveer 500 euro bezit je dan een camera waarmee je prachtige foto’s en films maakt. Ook de Nikon D3500 is op het gebied van prijs-kwaliteitsverhouding een verstandige keuze voor een beginnende amateurfotograaf. Als je wat meer euro’s te besteden hebt, zou je de aanschaf van Canon EOS Rebel 750D kunnen overwegen. Hiermee bekom je een camera die nog wat meer mogelijkheden biedt (waaronder wifi) en voor semiprofessionele toepassingen uiterst geschikt is.

Een kleine en lichte DSLR

De Nikon D3500 is zeer geschikt als instapmodel voor amateurfotografen die een eerste ervaring willen opdoen met spiegelreflexcamera’s. Het model is klein en licht, en bezit bovendien een hulpstand die stapsgewijze instructies biedt. De NIkon D3500 is een kleine en lichte camera met een praktische handgreep aan de rechterzijde. Het toestel beschikt niet over wifi, maar dat is voor de beginnende gebruiker meestal geen probleem. De automatische scherpstelling is snel genoeg om scherpe foto’s te schieten van snel bewegende voorwerpen.

De APS-C CMOS-sensor

Nikon heeft de D3500 uitgerust met een sensor van CMOS-technologie en een resolutie van 24,2 megapixels. De afmetingen van de sensor bedragen 15,6 x 23,5 mm; de cropfactor is 1,5. De autofocus gebeurt met behulp van 11 scherpstelpunten. De scherpstelling blijkt voldoende snel om ook bewegende beelden scherp op een foto vast te leggen. De D3500 heeft een ISO-bereik van 100 tot 12800, wat kan uitgebreid worden tot 25600. De beeldprocessor van de D3500 kan vijf beelden per seconde aan.

Het objectief

De D3500 wordt standaard geleverd met een 18-55 mm objectief. Deze lens heeft een telescopisch design. Het voordeel hiervan is dat de lens 3 cm korter is als deze niet wordt gebruikt, en dus minder plaats inneemt in je cameratas.

Connectiviteit

Deze camera beschikt standaard niet over wifi. Het is wel mogelijk om een optionele draadloze adapter aan te schaffen, waarmee je genomen foto’s kunt uploaden op een smartphone, tablet of laptop. De camera bezit verder een high speed USB-aansluiting, een video-uitgang en een HDMI-mini-aansluiting.

De vormgeving, het scherm en de zoeker

Handig aan de D3500 is de stevige grip aan de rechterzijde van het toestel, waarmee je de camera zeer stabiel in de hand kunt houden. Het LCD-scherm heeft een diagonaal van 3 inch en een resolutie van 921 000 beeldpunten. Als je dat wenst, kun je hiermee even gemakkelijk foto’s nemen als met een compactcamera. Als je door de zoeker kijkt, kun je van snel bewegende beelden perfect getimede foto’s maken.

BESTE NIKON SPIEGELREFLEXCAMERA

3. NIKON D500

De D500 heeft misschien een kleinere body en sensor dan de D5, maar heeft veel gemeen met Nikon’s nieuwste hoogwaardige camera.

nikon d500

Sensor: APS-C CMOS | Scherm: 3,2 Inch | Resolutie: 21.51MP | Snelheid: 10 Fps | Autofocus: 153 punten | Filmopnamen: 4K (30p, 25p, 24p) en Full HD (60p, 50p)

Voordelen:

– Zeer hoge opnamesnelheid.
– Excellente autofocuseigenschappen en prestaties bij weinig licht.

Nadelen:

– Geen ingebouwde flash.
– Sets van camerainstellingen kunnen niet gemakkelijk terug opgeroepen worden.

Kwaliteit

Het is een makkelijke digitale camera, waarmee je heel scherpe foto’s schiet van bewegende onderwerpen. Een uitstekende camera voor het verslaan van sportwedstrijden dus. Het is bovendien de beste cam om bij een minimale belichting nog steeds kwaliteitsvolle beelden te maken.

De beste Nikon spiegelreflex?

De Nikon 500 is het kleinere broertje van de Nikon D5, een full frame high-end Nikon spiegelreflexcamera. Met de D500 haal je een camera in huis die voldoet aan vrijwel alle verwachtingen. Het is een van de beste spiegelreflex camera’s van Nikon voor het fotograferen van sportactiviteiten, met een opnamesnelheid van 10 beelden per seconde. De camera heeft geen moeite met het flikkeren van verlichtingslampen in sporthallen en schiet ruisarme foto’s in slechte lichtomstandigheden.

Wat zit er onder de motorkap?

De beeldsensor in het Nikon DX-formaat (APS-C) heeft afmetingen van 23,5 mm x 15,7 mm en is vervaardigd met CMOS-technologie. De sensor bevat 21,51 miljoen pixels. De RGB-meetsensor van 180 K-pixels maakt het mogelijk om details zeer accuraat in beeld te brengen.

Excellent bij moeilijke lichtomstandigheden

Het ISO-bereik van de camera gaat van 100 tot 51000. Dit bereik is uitbreidbaar tot ISO 50 en ISO 1 640 000. Dit zeer hoge ISO-bereik maakt het mogelijk om met deze camera scherpe kleurenfoto’s zonder flits te maken in de slechtst denkbare lichtomstandigheden. De Nikon D500 kan daarom ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld bewakings- of beveiligingsdoeleinden.

Autofocusmogelijkheden

De D500 is uitgerust met hetzelfde AF-systeem als grotere broer D5. Zelfs in bijna volledige duisternis is scherpstellen geen probleem. Het toegepaste AF-systeem maakt gebruik van maar liefst 153 scherpstelpunten en 99 sensoren in kruisvorm.

Ongekende opnamesnelheden

De D500 is in staat om maar liefst 10 beelden per seconde te verwerken. Een nieuwe AF-ASIC-processor heeft voldoende rekenkracht om te zorgen voor automatische scherpstelling tijdens snelle reeksopnamen. De buffer is in staat om 200 raw-opnamen van een reeks op te slaan. De camera is voorzien van sleuven voor XQD-kaarten en voor SD UHS II-kaarten. Hierdoor kun je snel de opnamen in de buffer op een geheugenkaart opslaan, zodat de camera klaar is voor een volgende serieopname.

De verbindingsmogelijkheden van de D500

Deze camera beschikt over wifi die compatibel is met IEEE 802.11b/g. Ook Bluetooth-communicatie is mogelijk. De D500 heeft aansluitingen voor USB 3.0, C-HDMI en audio in/uit.

Hoogwaardige filmopnamen in 4K/UHD

De D500 is de eerste Nikon-camera van DX-formaat die 4K of Ultra HD (UHD)-filmopnamen kan maken. Je kunt met de D500 4K-films maken met 30, 25 of 24 beelden per seconde, en dit gedurende maximaal 29 minuten en 59 seconden. Full HD-video is ook mogelijk met een snelheid van 50 of 60 beelden per seconde.

Het scherm en de batterij

De D500 is uitgerust met een LCD-scherm met een diagonaal van 3,2 inch en 2 359 000 beeldpunten. De gebruikte batterij is een EN-EL15 Li-ion-accu.

BESTE SPIEGELREFLEX VAN 2018

2. CANON EOS 5D MARK IV

Geen goedkoop toestel, maar met een schitterend prestatievermogen.

Sensor: full frame CMOS | Scherm: 3,2 Inch | Resolutie: 30,4 MP | Snelheid: 7 Fps | Autofocus: 61 punten, 41 kruislings | Filmopnamen: 4K

Voordelen:

– Zeer goede autofocus-eigenschappen.
– Veel mogelijkheden tot beeldverwerking

Nadelen:

– 4 K-videomogelijkheden redelijk beperkt.
– Prijzig toestel.

Kwaliteit

De Canon EOS 5D is een semiprofessionele full frame camera, die prachtige beelden maakt bij moeilijke lichtomstandigheden. Zelfs bij een ISO-waarde van 3200 is er op de foto nog heel weinig ruis te zien. Een camera voor de gevorderde amateur.

Full frame beeldsensor

Canon heeft zijn nieuwe camera EOS 5D Mark IV uitgerust met een CMOS-beeldsensor full frame-type. De afmetingen van de beeldsensor bedragen 36.0 mm x 24.0 mm. De resolutie van de sensor bedraagt 30,4 megapixels. De 30,4 megapixels van de beeldsensor bestaan uit twee lichtdioden, die gezamenlijk of afzonderlijk gebruikt kunnen worden. De diodes zijn ten opzichte van elkaar in geringe mate verschoven. Deze dual pixel-techniek wordt door Canon al langer toegepast om een snelle autofocus mogelijk te maken. De 5D Mark IV is echter de eerste camera van Canon waarbij het mogelijk is om de lichtdioden afzonderlijk te gebruiken.

Lichtgevoeligheid

De sensor heeft een lichtgevoeligheid van ISO 100 tot 32.000, uit te breiden naar ISO 50 – ISO 104 200. De maximale opnamesnelheid van de 5D Mark IV bedraagt 7 beelden per seconde. In het buffergeheugen kunnen 21 raw-bestanden geplaatst worden. Op maximale snelheid fotograferen tot de geheugenkaart vol is, is mogelijk als men in jpg-formaat foto’s neemt.

Filmen met de 5D Mark IV

De Canon EOS 5D Mark IV beschikt over een 4K-filmfunctie. Filmen kan men tegen 30, 25 en 24 frames per seconde. De beschikbare resolutie bij het filmen is 4096 x 2160 pixels. Elk frame van de opname kan als een foto met een resolutie van 8,8 megapixels opgeslagen worden als een jpg-bestand op een geheugenkaart.

Connectiviteit

Deze geavanceerde camera beschikt over wifi en NFC (near field communication). Je maakt moeiteloos verbinding met je laptop, tablet of smartphone. Met de Canon Camera Connect-app kun je het fototoestel wireless bedienen vanaf je smartphone. De camera heeft bovendien een USB 3.0-aansluiting.

BESTE SPIEGELREFLEX VAN 2019

1. NIKON D850

De Nikon D850 staat op de eerste plaats van de beste spiegelreflexcamera’s die er op dit ogenblik op de markt zijn.

nikon_d850
Bekijk aanbieding

Sensor: full frame CMOS | Scherm: 3,2 inch | Resolutie: 45,7 MP | Snelheid: 7 fps | Autofocus: 153 punten | Filmopnamen: UHD 4K

Voordelen:

– Uitmuntende beeldkwaliteit
– Kantelbaar scherm

Nadelen:

– Vrij zwaar en groot toestel.
– Minder goede autofocus voor video.

Vormgeving, snelheid en autofocus

De Nikon D850 is stevig gebouwd, vrij groot en zwaar. Dat is bijna onvermijdelijk bij een camera met deze kwaliteiten. Met de ergonomische grip aan de rechterzijde is het mogelijk om de camera stevig vast te houden. Het beeldscherm kan gekanteld worden en bezit een hoge resolutie (2,36 MP). De zoeker vergroot 0,75x en toont het volledige beeld. Met de EN-EL15a accu kun je zo’n 1840 opnames maken.

De D850 haalt een snelheid van 7 beelden per seconde bij continue autofocus. De buffer kan 51 raw-foto’s opslaan. Het autofocussysteem is uitgerust met maar liefst 153 punten, waarvan 99 van het kruistype. Continu scherpstellen op snel bewegende onderwerpen is met deze camera perfect mogelijk.

Beeldkwaliteit, dynamisch bereik en kleurweergave

Bij een camera met een resolutie van 45,7 megapixels mag je uiteraard een ongeëvenaarde beeldkwaliteit verwachten. De D850 bezit het beste dynamische bereik ten opzichte van vergelijkbare toestellen van andere merken. Het ISO-bereik is groot: van 64 tot 25600. Ook bij hoge ISO-waarden blijft de ruis beperkt en het beeld scherp.

Conclusie

Wie een goede videocamera wil kopen, moet zeker de D850 overwegen. Filmopnamen in Full-HD en in 4K zijn mogelijk. In 4K kan men videobeelden maken met 30, 25 en 24 beelden per seconde. In Full-HD zijn 60 beelden per seconde mogelijk.

De Nikon D850 kwam voor 2019 als de best geteste fotocamera uit de bus. Een camera met dergelijke mogelijkheden is ronduit een droom voor elke fotografieliefhebber.

lees ook deze reviews

Samenvatting
Datum
Product
Beste spiegelreflexcamera 2019
Beoordeling
51star1star1star1star1star