BESTE ROUTER 2019 | WELKE ROUTER KOPEN? [CHECKLIST]

BEKIJK DE TOP 5 BESTE ROUTER 2019

Hier vind je de top vijf beste router 2019. Als je een goede router wilt kopen, bekijk dan onze lijst van beste wifirouters met groot bereik of beste gaming router. We kijken o.a. naar:

 • Het ontwerp van de beste routers van 2019;
 • De eigenschappen van de beste routers;
 • De snelheid en prestatievermogen van de beste printers van 2019.

Tenslotte hebben we een GRATIS pdf checklist ontwikkeld die je kan helpen bij het kiezen van jouw beste router van 2019.

Download de gratis PDF checklist!

ROUTER KOPEN: WAAROP LETTEN?

Eigenschappen van de nieuwe routers

Het spreekt voor zich dat de eisen die aan een hedendaagse draadloze router gesteld worden, niet meer dezelfde zijn als vijf of tien jaar geleden. In dit artikel gaan we dieper in op de eigenschappen van enkele hedendaagse state-of-the-art routers, die wel eens de beste routers van 2019 zouden kunnen worden.

De nieuwe IEEE 802.11ac-standaard voor wifi

Online gaming en het streamen van video stellen hoge eisen aan de datasnelheid van de wifiverbinding. Met jouw oude router zul je al snel vastlopen. Voor draadloze netwerkverbindingen werd in 2014 een nieuwe standaard ingevoerd, de IEEE 802.11ac. Deze standaard wordt ook wel “Wireless AC” genoemd. De bedoeling van de nieuwe standaard was voornamelijk het verhogen van de datasnelheid. Om dit te bereiken, beschrijft de nieuwe standaard de volgende technieken:

 • Gebruik van de 5 GHz-band
 • Modulatie volgens de 256-QAM-techniek
 • Beamforming
 • Dual-band en tri-band
 • MU-MIMO

Moderne routers die de nieuwe standaard 802.11ac volgen, gebruiken meerdere van deze technieken.

5 GHz in plaats van 2,4 GHz

Om de datasnelheid te verhogen, maakt de nieuwe standaard gebruik van maximaal acht datastromen met elk een bandbreedte tussen 80 en 160 MHz, en dit op de 5 GHz-band. Bij de vroegere standaard, de IEEE 802.11n, waren dit slechts vier datastromen op de 2,4 GHz-band.

Nieuwe modulatietechniek

Een verdere verhoging van de datasnelheid wordt bekomen door een nieuwe techniek om de data te verzenden. De vorige wifistandaard, de IEEE 802.11n, beschreef het gebruik van 64-QAM-modulatie. De nieuwe standaard 802.11ac schrijft echter de toepassing voor van 256-QAM-modulatie. Dit komt erop neer dat in plaats van 64 bits, er tegelijkertijd 256 bits verstuurd worden. De datasnelheid wordt hiermee aanzienlijk verhoogd. Bij de nieuwste routers worden soms zelfs 1024 bits gelijktijdig verstuurd.

Beamforming: voor een wifirouter met een groot bereik

Het gebruik van de 5 GHz-frequentieband in plaats van de vroegere 2,4 GHz-band heeft ook een nadeel. Het signaal van de antennes wordt sterker geabsorbeerd door allerlei obstakels zoals muren, deuren enzovoorts. De snelheid op de 5 GHz-band is dus wel beter, maar het bereik is kleiner. Om dit op te lossen, beschrijft de nieuwe standaard 802.11ac het gebruik van beamforming. Met behulp van ingewikkelde technieken wordt de richting bepaald waarin de radiogolven naar het ontvangende apparaat moeten worden verzonden. Met directionele antennes kan daarna het signaal expliciet in de richting van de ontvanger worden gestuurd.

Dual-band en tri-band

Moderne routers kunnen tegenwoordig op meerdere frequentiebanden tegelijkertijd uitzenden. Voor ontvangende apparaten die reeds op de 5 GHz-band werken, gebruikt de router deze band. Voor andere wifi-apparaten zendt de router een signaal uit op de 2,4 GHz-band. De modernste routers hebben tri-band aan boord. Deze routers kunnen tegelijkertijd signalen uitzenden via twee afzonderlijke 5 GHz-zenders en op de 2,4 GHz-band.

MU-MIMO

MU-MIMO is een recente ontwikkeling. Met Multi-User, Multi-Input en Multi-Output kan een router communiceren met meerdere apparaten tegelijk. De meeste routers kunnen op elk tijdstip slechts “praten” met een ontvanger. De ontvangende apparaten moeten dus elk op hun beurt wachten om te kunnen communiceren met de router. Als er veel wifi-apparaten verbinding maken met jouw draadloze computernetwerk, wordt de communicatie met ieder toestel trager. Met MU-MIMO kan dit sterk verbeterd worden.

Welke Router wordt de Beste Router 2019?

Regelmatig wordt er een wifirouter-test georganiseerd om een of andere apparaat tot de beste router van het jaar uit te roepen. Zo was de beste router 2015 volgens Tweakers de Linksys WRT1900AC. Hieronder wordt een vijftal routers beschreven, die een goede kans maken om de Beste Router 2019 te worden.

Ieder zijn voorkeur

Welk apparaat voor jou de Beste Router 2019 wordt, hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke eisen en verwachtingen, en zeker ook van jouw budget. De nieuwe wifistandaard beschrijft heel wat nieuwe technologische snufjes, maar je hebt die misschien niet allemaal nodig. Denk er ook aan dat niet alle ontvangende apparaten een nieuwe technologie ondersteunen. Je hebt bijvoorbeeld niets aan een MU-MIMO-router, als jouw laptop, smartphone of tablet geen MU-MIMO ondersteunt. Jouw draadloze apparaten zullen wel werken met deze router, maar je zult niet kunnen genieten van de voordelen van MU-MIMO. We vatten hieronder de belangrijkste kenmerken van moderne routers nog even samen.

De datasnelheid

Vooral van belang voor gamers en voor het streamen van online video. Kies voor een dual-band of tri-band router, waarbij je met behulp van de QoS (Quality of Service)-instellingen kunt configureren dat video streaming en gaming voorrang krijgen.

Het bereik

Is slechter op de 5 GHZ-band, maar dit kan gecompenseerd worden door het gebruik van beamforming. Indien datasnelheid en bereik voor jou van belang zijn, let er dan zeker op dat de router beamforming aan boord heeft. Onder de besproken routers is dit het geval bij de Netgear Nighthawk AC1900 R7000, de Asus RT-AC88U en natuurlijk de Asus RT-AC5300.

De beveiliging

De routers van Asus hebben een ingebouwde malwarescanner: AiProtection van Trend Micro. Let bij de aankoop van een router ook op de aanwezigheid van een firewall en de mogelijkheid om ouderlijk toezicht in te stellen in de software. Bij alle hierboven beschreven routers kan ouderlijk toezicht geconfigureerd worden.

De prijs

Aan elke technologie hangt een prijskaartje. De hieronder beschreven routers hebben een prijs die varieert van minder dan 100 euro tot meer dan 400 euro.

Onze Aanraders

Google Wifi

Google Wifi

BESTE GLASVEZEL ROUTER

★★★★☆

bekijk
Asus RT-AC86U

Asus RT-AC86U

BESTE ROUTER 2019

★★★★★

bekijk

TP-Link Archer C5400 v2

BESTE GAMING ROUTER

★★★★☆

bekijk

Top 5 Beste Router 2019

GAMING ROUTER

5. TP-Link Archer C5400 v2

De Archer C5400 V2 is de ideale router voor de echte gamers.

Bekijk aanbieding

Model: Gaming router I Wifi-snelheid: AC5300 I Wifi-banden: Tri-band 802.11ac IWifi-standaarden: Wireless AC, Wireless G, Wireless N I Snelheid 2,4 Ghz-band: 1000 Mbit/s I Snelheid 5 Ghz-band: 2167 Mbit/s

Voordelen:

– Sneller dan vergelijkbare routers.
– Smart Connectie-functie die apparaten de snelste frequentie toewijst.

Nadelen:

– Hoogste snelheid wordt alleen behaald met 5GHz.

Introductie en Ontwerp

De TP Link Archer C5400 is de vijfde beste router van 2019. Het is het topmodel van de Chinese fabrikant. De vorm van de router heeft iets weg van een stoeptegel en heeft acht antennes. In het midden bevindt zich het logo en de merknaam met daaromheen vlakken met ventilatiegaten. Aan de onderzijde zijn twee montagepunten.

Eigenschappen

Deze TP-Link Archer beschikt over Tri-Band Wifi. Dit betekent dat de router drie afzonderlijke wifi netwerken heeft. Het ontbreekt het apparaat niet aan aansluitingen, knoppen en functies. Aan de achterkant zit de wan-poort en vier gigabit lan-aansluitingen. Verder heeft de router twee usb-aansluitingen, een 2.0 en een 3.0 uitvoering. Een powertoets en een resetknopje ontbreken natuurlijk ook niet.

Snelheid en prestatievermogen

De C5400 combineert een supersnelle 1000 Mbit/s op 2,4 GHz met twee keer 2166 Mbit/s op 5GHz. Dit komt in totaal neer op 5334 Mbit/s. Deze router zorgt niet alleen voor een snellere wifi-verbinding, maar ook voor een betrouwbaar draadloos netwerk. De C5400 is dan ook een echte krachtpatser.

Conclusie

De TP-Link Archer C5400 is een complete router die duizelingwekkende prestaties neerzet. De Archer C5400 is dan ook de meest ideale gaming router van dit moment.

WIFI ROUTER GROOT BEREIK

4. Ubiquiti AmpliFi AFi-HD

De Ubiquiti Amplifi AFI-HD is de router met het grootste bereik

Bekijk aanbieding

Model: Mesh router, multiroom wifi | Wifi-snelheid: AC1750| Wifi-banden: simultaneous dual-band I Wifi-standaarden: Wireless AC, Wireless G, Wireless N I
Snelheid 2,4 Ghz-band: 450 Mbit/s I Snelheid 5 Ghz-band: 1300 Mbit/s

Voordelen:

– 1 compleet wifi-netwerk met een sterk signaal.
– Router eenvoudig in te stellen met de app.

Nadelen:

– Haalt alleen de hoogste snelheid met 5GHz.
– Geen VPN, media printservice en Qos.

Introductie en Ontwerp

De vierde beste router 2019 is de Ubiquiti Amplifi AFI-HD. De Ubiquiti Amplifi is een wifi mesh-oplossing waarmee je heel gemakkelijk een groot dekkend wifi-netwerk opzet in huis. Deze set bestaat uit een wifi-router en twee losse mesh points. De wifi- router heeft de vorm van een kubus en is voorzien van een touchscreen.

Eigenschappen

De router en de mesh points staan draadloos met elkaar in verbinding. De apparaten beschikken over aparte chips om met elkaar te communiceren. De wifi-verbinding tussen je apparatuur en de router of de mesh points wordt dus niet gehinderd. Hierdoor krijg je een stabiele verbinding met een groot bereik en een hoge wifi-snelheid.

Snelheid en prestatievermogen

Het draadloze 5.0GHz netwerk zit op zo’n 190 tot 200Mbps. Je installeert de router behulp van de Amplifi app. Het startscherm geeft aan hoe de verbinding tussen de apparaten is. Bovendien kun je de prestaties bekijken en de instellingen aanpassen

Conclusie

Heb jij een standaard router die onvoldoende bereik geeft? Dan is de Ubiquiti Amplifi een echte aanrader. Deze wifi-router heeft een groot bereik. Met de Ubiquiti Amplifi heb jij binnen no-time een compleet dekkend en supersnel netwerk in je huis.

  DOWNLOAD EEN GRATIS PDF CHECKLIST WAAROP JE MOET LETTEN BIJ HET KOPEN VAN EEN ROUTER

  BESTE WIFI ROUTER

  3. Netgear Orbi AC2200 RBK23

  Met de RBK23 heb je overal wifi in je huis

  Bekijk aanbieding

  Model: Multiroom wifi, Mesh router | Wifi-banden: Simultaneous tri-band I Wifi-standaarden: Wireless AC, Wireless G, Wireless N I Snelheid 2,4 Ghz-band: 400 Mbit/sI Snelheid 5 Ghz-band: 866 Mbit/s

  Voordelen:

  – 1 groot wifi-netwerk in huis.
  – MU-MIMO-ondersteuning voor een stabiele verbinding.

  Nadelen:

  – Minder krachtig signaal dan de Orbi RBK53.
  – Haalt alleen de hoogste snelheid met 5GHz.

  Introductie en Ontwerp

  De Netgear Orbi AC2200 RBK23 is de derde beste router 2019. Het is een set uit de AC2200 klasse. Deze set bestaat uit drie apparaten: een router en twee satellieten. De drie witte units hebben een stijlvol design. Ze zijn vaasvormig en hebben een led-ring aan de bovenkant.

  Eigenschappen

  De RBK23 heeft twee gigabit ethernet-poorten en een resetgaatje. Bij de routerunit is een etherpoot als wan-poort aangeduid en heeft de bovenzijde een lichtblauwe kleur. Verder heeft deze Netgear router een duidelijke interface met uitgebreide routermogelijkheden. Deze zijn toegankelijk via een klassieke webinterface, maar je kunt Orbi ook beheren via een app.

  Snelheid en prestatievermogen

  Wat betreft snelheid en prestatie scoort deze Netgear Orbi op alle vlakken zeer goed. Het is een van de snelste routers van dit moment. De gemiddelde snelheid van deze set is 112 Mbit/s. Hiermee blijft de RBK23 duurdere systemen voor

  Conclusie

  Wil jij je hele woning voorzien van wifi? Dan is de Netgear Orbi AC2200 RBK23 een prima systeem. Het is de beste wifi router van dit moment. Met de RBK23 heeft Netgear het Orbi-assortiment flink uitgebreid. Voor een betaalbare prijs heb jij een compleet wifi-systeem.

  GLASVEZEL ROUTER

  2. Google Wifi

  Als je een snelle glasvezel router zoekt, is Google Wifi de beste keus.

  Google Wifi
  Bekijk aanbieding

  Model: Multiroom wifi, Mesh router I Wifi-snelheid: AC1200 I Wifi-banden: Simultaneous dual-band I Wifi-standaarden: Wireless AC, Wireless AC Wave 2, Wireless G, Wireless N I
  Snelheid 2,4 Ghz-band: 300 Mbit/s I Snelheid 5 Ghz-band: 867 Mbit/s

  Voordelen:

  – Gebruiksvriendelijke app.
  – Bedraad aansluiten mogelijk.

  Nadelen:

  – Heeft geen accesspointmodus.
  – Maar beperkt instelbaar.

  Introductie en Ontwerp

  Google Wifi behoort tot de tweede beste router 2019. Zoals je weet, heeft Google al diverse prachtige producten uitgebracht en Google Wifi hoort daar zeker bij. Deze set bestaat uit drie Google Wifi stations met een cilindervorm. Aangezien de apparaten er vrij neutraal uitzien, passen ze in ieder interieur.

  Eigenschappen

  Google Wifi is een mesh-systeem. Dit houdt in dat je hiermee overal in huis wifi zou moeten hebben. Google Wifi is gebaseerd op Qualcomms IPQ4019, welke de basis vormt voor veel andere meshsystemen. Je installeert het systeem met de Google-app. De app herkent direct aan welke account het wifi-netwerk gekoppeld moet worden. Na een paar seconden zie je het eerste wifi-punt al verschijnen.

  Snelheid en prestatievermogen

  Het mesh-systeem biedt dekking in het hele huis, maar de snelheden zijn net iets lager dan die van andere mesh-systemen. Met Google wifi haal je een snelheid van 320 tot 326 Mbit/s.

  Conclusie

  Ben je op zoek naar een glasvezel router? Dan is Google Wifi een aanrader. Hiermee heb je wifi op elke verdieping in huis. Wat betreft de vormgeving en gebruiksvriendelijkheid is Google Wifi ook een zeer toegankelijk mesh-systeem. Zo zijn de wifi-toegangspunten mooi vormgegeven en biedt de app veel duidelijkheid.

  BESTE ROUTER 2019

  1. Asus RT-AC86U

  Onze keuze voor de beste router 2019 is de Asus RT-AC86U

  Asus RT-AC86U
  Bekijk aanbieding

  Model: Normale router, Gaming router I Wifi-snelheid: AC5300 I Wifi-banden: Simultaneous tri-band I Wifi-standaarden:Wireless AC, Wireless G, Wireless N I
  Snelheid 2,4 Ghz-band: 1000 Mbit/s I Snelheid 5 Ghz-band: 2167 Mbit/s

  Voordelen:

  – Smart Connectie-functie die apparaten de snelste frequentie toewijst.
  – Altijd stabiel internet door 3 aparte wifi-banden.
  – Sneller dan vergelijkbare routers.

  Nadelen:

  – Haalt alleen de hoogste snelheid als apparaten zijn aangesloten op 5Ghz.

  Introductie en Ontwerp

  De beste router van 2019 is de Asus RT-AC86U. Deze router heeft een vaste voet, waardoor je hem maar op een manier kunt neerzetten. Het ontwerp is niet opvallend en heeft wat weg van een gaming router. Het is gewoon een solide router die goed blijft staan.

  Eigenschappen

  De RT-AC860U beschikt over drie uitneembare, externe antennes. Je installeert de router met de Asus-software. Het apparaat wordt aangedreven door een 1,8 GHz dual-core processor in combinatie met 512 MB aan RAM-geheugen en 256 MB flashgeheugen. Stevige specificaties dus.

  Snelheid en prestatievermogen

  Wat betreft de snelheid en prestaties is de Asus RT-AC860U een echt krachtbeest. Bij 2,4 Ghz haalt de router een snelheid van 1000Mbit/s en bij 5 Ghz is dat 2167 Mbit/s. Dit is sneller dan veel andere routers. Bovendien kun je de router snel en makkelijk installeren.

  Conclusie

  Ben jij op zoek naar een router waarmee je probleemloos kunt gamen, downloaden, streamen en internetten? Dan is de Asus RT-AC86U een aanrader. Het is niet voor niets de beste router van 2019. De RT-AC86U levert een perfecte prestatie en is ook nog eens zeer snel.

  Besluit

  De eisen die men aan de datasnelheid, bereik en beveiliging van wifi routers stelt, worden steeds hoger en strenger. De nieuwe standaard IEEE 802.11ac heeft een nieuw tijdperk ingeluid van routers die werken op meerdere frequentiebanden, directionele antennes gebruiken en met meerdere gebruikers tegelijkertijd kunnen communiceren. Wat je de beste router van 2019 zult vinden en welke prijs je ervoor gaat willen geven, zal afhangen van de mobiele wifi-apparatuur die je in huis hebt, de snelheid die je wenst, hoe groot het bereik moet zijn, en natuurlijk jouw budget.

  lees ook deze reviews

  VEELGESTELDE VRAGEN

  Wat is de beste router van 2019?

  De Asus RT-AC86U levert een perfecte prestatie, het is de beste router van 2019 vanwege de hoge snelheid waardoor je op alle vlakken probleemloos kunt gamen, downloaden, streamen en internetten.
  Asus RT-AC86U

  Samenvatting
  Datum
  Product
  Beste router 2019
  Beoordeling
  51star1star1star1star1star