Beste Router 2019 | Welke Wifi Router kopen?

Hier vind je de top vijf beste router 2019. Als je een goede router wilt kopen, bekijk dan onze lijst van beste wifirouters met een groot bereik.

De meeste mensen kunnen tegenwoordig niet meer zonder een wifi router. Vroeger was het één enkele laptop waarvoor je wifi in huis nodig had. Tegenwoordig heeft het gemiddelde gezin minstens acht wifi-apparaten in gebruik. We beschikken bijna allemaal over smartphones, tablets, laptops, draadloze webcams, intelligente thermostaten en dergelijke. En deze toestellen hebben nu eenmaal een wifinetwerk nodig, maar wat is de beste router 2019?

Top 5 Beste Router 2019 | De (r)evolutie in routers

Het spreekt voor zich dat de eisen die aan een hedendaagse draadloze router gesteld worden, niet meer dezelfde zijn als vijf of tien jaar geleden. In dit artikel gaan we dieper in op de eigenschappen van enkele hedendaagse state-of-the-art routers, die wel eens de beste routers van 2019 zouden kunnen worden.


Ga direct naar: beste router 2019 | beste router 2018 | beste router voor glasvezel | beste budget router

De nieuwe IEEE 802.11ac-standaard voor wifi

Online gaming en het streamen van video stellen hoge eisen aan de datasnelheid van de wifiverbinding. Met jouw oude router zul je al snel vastlopen. Voor draadloze netwerkverbindingen werd in 2014 een nieuwe standaard ingevoerd, de IEEE 802.11ac. Deze standaard wordt ook wel “Wireless AC” genoemd. De bedoeling van de nieuwe standaard was voornamelijk het verhogen van de datasnelheid. Om dit te bereiken, beschrijft de nieuwe standaard de volgende technieken:

 • Gebruik van de 5 GHz-band
 • Modulatie volgens de 256-QAM-techniek
 • Beamforming
 • Dual-band en tri-band
 • MU-MIMO

Moderne routers die de nieuwe standaard 802.11ac volgen, gebruiken meerdere van deze technieken.

5 GHz in plaats van 2,4 GHz

Om de datasnelheid te verhogen, maakt de nieuwe standaard gebruik van maximaal acht datastromen met elk een bandbreedte tussen 80 en 160 MHz, en dit op de 5 GHz-band. Bij de vroegere standaard, de IEEE 802.11n, waren dit slechts vier datastromen op de 2,4 GHz-band.

Nieuwe modulatietechniek

Een verdere verhoging van de datasnelheid wordt bekomen door een nieuwe techniek om de data te verzenden. De vorige wifistandaard, de IEEE 802.11n, beschreef het gebruik van 64-QAM-modulatie. De nieuwe standaard 802.11ac schrijft echter de toepassing voor van 256-QAM-modulatie. Dit komt erop neer dat in plaats van 64 bits, er tegelijkertijd 256 bits verstuurd worden. De datasnelheid wordt hiermee aanzienlijk verhoogd. Bij de nieuwste routers worden soms zelfs 1024 bits gelijktijdig verstuurd.

Beamforming: voor een wifirouter met een groot bereik

Het gebruik van de 5 GHz-frequentieband in plaats van de vroegere 2,4 GHz-band heeft ook een nadeel. Het signaal van de antennes wordt sterker geabsorbeerd door allerlei obstakels zoals muren, deuren enzovoorts. De snelheid op de 5 GHz-band is dus wel beter, maar het bereik is kleiner. Om dit op te lossen, beschrijft de nieuwe standaard 802.11ac het gebruik van beamforming. Met behulp van ingewikkelde technieken wordt de richting bepaald waarin de radiogolven naar het ontvangende apparaat moeten worden verzonden. Met directionele antennes kan daarna het signaal expliciet in de richting van de ontvanger worden gestuurd.

Dual-band en tri-band

Moderne routers kunnen tegenwoordig op meerdere frequentiebanden tegelijkertijd uitzenden. Voor ontvangende apparaten die reeds op de 5 GHz-band werken, gebruikt de router deze band. Voor andere wifi-apparaten zendt de router een signaal uit op de 2,4 GHz-band. De modernste routers hebben tri-band aan boord. Deze routers kunnen tegelijkertijd signalen uitzenden via twee afzonderlijke 5 GHz-zenders en op de 2,4 GHz-band.

MU-MIMO

MU-MIMO is een recente ontwikkeling. Met Multi-User, Multi-Input en Multi-Output kan een router communiceren met meerdere apparaten tegelijk. De meeste routers kunnen op elk tijdstip slechts “praten” met één ontvanger. De ontvangende apparaten moeten dus elk op hun beurt wachten om te kunnen communiceren met de router. Als er veel wifi-apparaten verbinding maken met jouw draadloze computernetwerk, wordt de communicatie met ieder toestel trager. Met MU-MIMO kan dit sterk verbeterd worden.

Welke Router wordt de Beste Router 2019?

Regelmatig wordt er een wifirouter-test georganiseerd om één of andere apparaat tot de beste router van het jaar uit te roepen. Zo was de beste router 2015 volgens Tweakers de Linksys WRT1900AC. Hieronder wordt een vijftal routers beschreven, die een goede kans maken om de Beste Router 2019 te worden.


BESTE ROUTER VOOR GLASVEZEL

5. Asus RT-AC5300

Asus RT AC5300 review
Snelheid: 5334 Mbps (4334 Mbps op 5.0 GHz en 1000 Mbps op 2.4 GHz)
Connectiviteit: 4 x Gigabit Ethernet LAN, 1 x Gigabit Ethernet WAN, 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0
Eigenschappen: tri-band, MU-MIMO, Tri-Band Smart Connect, beamforming, NitroQAM

Laatste update was op: 6 april 2019, 5:30 am

VOORDELEN:
 • Zeer krachtige router met de nieuwste technologieën aan boord
 • Gebruiksvriendelijke webinterface met zeer uitgebreide mogelijkheden

NADELEN:
 • Sommige nieuwe technologieën staan nog in de kinderschoenen of kunnen nog niet volledig worden gebruikt, omdat de ontvangende wifi-apparaten nog niet compatibel zijn
 • Zeer duur


Het model RT-AC5300 van Asus is een tri-band router, die gebruikmaakt van de 2,4 GHz-band en twee 5,0 GHz-banden. De gecombineerde datasnelheid bereikt 5334 Mbps (4334 Mbps op de twee 5.0 GHz-banden en 1000 Mbps op de 2.4 GHz-band). Het is de eerste router die de nieuwe MU-MIMO- en tri-bandtechnieken beide aan boord heeft. De Tri-Band Smart Connect – toepassing zorgt ervoor dat automatisch de snelste van de drie frequentiebanden wordt gekozen. De router bezit maar liefst acht externe antennes. Ook bij deze Asus-router vinden we AiRadar universele beamforming en AiProtection terug. De NitroQAM-techniek zorgt voor een hogere bitdensiteit in het uitgezonden signaal. Deze router beschikt over vier ethernetpoorten voor bekabelde aansluitingen. Twee netwerkaansluitingen kunnen samengevoegd worden (link aggregation), waardoor één bekabelde verbinding ontstaat die een datasnelheid van 2 Gbps aankan. Hierdoor is dit toestel één van de beste routers voor glasvezel.

Verder telt het apparaat zowel een USB 2.0-poort als een USB 3.0-poort. De webinterface biedt zeer uitgebreide mogelijkheden om het apparaat naar wens te configureren. Dit is een router die op de toekomst gericht is en de nieuwste technologieën in één apparaat samenbrengt. Helaas hangt er een stevig prijskaartje aan vast. Dit toestel werd door sommige organisaties tot de beste router van 2018 uitgeroepen.


4. Asus RT-AC88U

Asus RT AC88U review
Snelheid: 3167 Mbps (2167 Mbps op 5.0 GHz en 1000 Mbps op 2.4 GHz)
Connectiviteit: 8 x Gigabit Ethernet LAN, 1 x Gigabit Ethernet WAN, 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0
Eigenschappen: dual-band, NitroQAM, AiProtection, beamforming, MU-MIMO

Laatste update was op: 6 april 2019, 5:30 am

VOORDELEN:
 • Acht LAN-poorten aanwezig
 • NitroQAM-modulatietechniek

NADELEN:
 • Relatief duur
 • Vrij groot


De RT-AC88U van Asus is een dual-band router met een gecombineerde datasnelheid van 3167 Mbps: 1000 Mbps op de 2.4 GHz-band en 2167 Mbps op de 5.0 GHz-band. De RT-AC88U heeft een 1,4 GHz dual-core processor aan boord. De router maakt gebruikt van NitroQAM, een nieuwe modulatietechniek waarbij de modulatie van het signaal wordt verhoogd van 256-QAM naar 1024-QAM. Dit maakt het mogelijk om meer bits tegelijk te versturen. Het apparaat beschikt over maar liefst acht LAN-poorten, wat het dubbele is van wat we bij de meeste routers terugvinden. Verder biedt de RT-AC88U één USB 2.0-poort en één USB 3.0-aansluiting. Via de gebruiksvriendelijke webinterface krijg je toegang tot een groot aantal instellingen.

Ook deze router beschikt over AiProtection en adaptive QoS. Het signaal van de vier antennes van de RT-AC88U wordt door AiRadar universele beamforming geconcentreerd naar het ontvangende toestel gestuurd. Dankzij de MU-MIMO technologie communiceert de router met meerdere apparaten tegelijk


BESTE BUDGET ROUTER

3. TP-Link Archer C7

TP Link Archer C7 review
Snelheid: 1750 Mbps (1300 Mbps op 5.0 GHz en 450 Mbps op 2.4 GHz)
Connectiviteit: 4 x Gigabit Ethernet LAN, 1 x Gigabit Ethernet LAN, 2 x USB 2.0
Eigenschappen: dual-band, gastnetwerk mogelijk

Laatste update was op: 6 april 2019, 5:30 am

VOORDELEN:
 • Aantrekkelijke prijs
 • Instellen van gastnetwerk mogelijk

NADELEN:
 • Minder gebruiksvriendelijke webinterface
 • Configuratie wat lastiger


De Archer C7 is een dual-band draadloze router. De gecombineerde datasnelheid bereikt 1,75 Gbps (1300 Mbps op de 5 GHz-band en 450 Mbps op de 2,4 GHz-band). Het toestel beschikt over drie interne en drie externe antennes. Het is mogelijk om een gastnetwerk te configureren zowel op de 2,4 GHz- als op de 5.0 GHz-band. Bezoekers die bij jou thuis gebruik willen maken van hun smartphone of tablet, hoeven hierdoor geen toegang tot jouw eigen netwerk te krijgen. De router beschikt over twee USB 2.0-aansluitingen waarmee je een gedeelde printer kunt verbinden of een externe harde schijf kunt aansluiten. De router kan dienen als mediaserver en als ftp-server. Het is mogelijk om bestanden op een externe harde schijf zowel van binnen het netwerk als van buiten het netwerk te benaderen.

Een ander voordeel van deze router zijn de bekabelde gigabit WAN- en LAN-aansluitingen. De Archer C7 beschikt over één WAN-poort en vier LAN-poorten die een datasnelheid van 1 Gbps aankunnen. Dit maakt de Archer C7 een geschikte router voor glasvezelverbindingen.


BESTE ROUTER 2018

Asus RT AC3200 review

2. Asus RT-AC3200

Snelheid: 3200 Mbps (2600 Mbps op 5.0 GHz en 600 Mbps op 2.4 GHz)
Connectiviteit: 4 x Gigabit Ethernet LAN, 1 x Gigabit Ethernet WAN, 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0
Eigenschappen: tri-band, Tri-band Smart Connect, AiProtection, AiCloud

Laatste update was op: 6 april 2019, 5:30 am

VOORDELEN:
 • De datasnelheid is zeer groot
 • Mooi en ingetogen design

NADELEN:
 • Redelijk groot formaat
 • Vrij prijzig


De Asus RT-AC3200 is een tri-band router, die gebruikmaakt van de 2,4 GHz-band en twee 5.0 GHz-banden. De Tri Band Smart Connect technologie zorgt ervoor dat elk draadloos apparaat automatisch wordt toegewezen aan een frequentieband. De toewijzing is afhankelijk van de drukte op de band, de signaalsterkte en de snelheid van het apparaat. Voor gaming zal de router een 5 GHz-band toewijzen, terwijl het versturen van bijvoorbeeld een e-mail via de 2,4 GHz-band zal verlopen. De RT-AC3200 haalt een gecombineerde datasnelheid van maar liefst 3200 Mbps (2600 Mbps op de twee 5 GHz-banden plus 600 Mbps op de 2.4 GHz-band). De router beschikt over zes externe antennes en maakt gebruik van twee 5 GHz-zenders. Online gamen, streamen van video en downloaden van grote bestanden gebeurt tegen een ongeëvenaarde snelheid.

Geïntegreerde USB 2.0 en 3.0-poorten bieden de mogelijkheid om bestanden op een externe harde schijf op te slaan of om een gedeelde printer aan te sluiten. De router is eveneens voorzien van de AiProtection die het apparaat zeer veilig maakt voor gebruik op thuisnetwerken.


BESTE ROUTER 2019

1. Netgear Nighthawk AC1900 R7000

Netgear Nighthawk AC1900 R7000 review
Snelheid: 1900 Mbps (1300 Mbps op 5.0 GHz en 600 Mbps op 2.4 GHz)
Connectiviteit: 4 x Gigabit Ethernet LAN, 1 x Gigabit Ethernet WAN, 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0
Eigenschappen: 1 GHz dual core processor, dual-band, beamforming

Laatste update was op: 6 april 2019, 5:30 am

VOORDELEN:
 • Goede prijs/kwaliteitverhouding
 • Mobiele toegang tot HDD

NADELEN:
 • De router is nogal omvangrijk
 • De prijs


De beste router van 2019 is de Netgear Nighthawk AC1900 R7000. Deze router met ingebouwde 1 GHz dual core processor heeft alles aan boord voor wie van gamen en streaming video houdt. Deze simultane dual-band router haalt een gecombineerde datasnelheid tot 1900 Mbps (1300 Mbps op de 5.0 GHz-band en 600 Mbps op de 2.4 GHz-band). De R7000 beschikt over ingebouwde beamforming-technologie, zodat de ontvangende apparaten een sterk geconcentreerd signaal ontvangen. Dankzij de Quality of Service (QoS)-instellingen geeft de router voorrang aan gaming en streaming video-toepassingen. Het is bovendien mogelijk om een externe harde schijf aan te sluiten op de R7000, zodat je toegang krijgt tot al jouw opgeslagen foto’s, bestanden en films.

Via de Netgear ReadyCLOUD USB mobile app krijg je gemakkelijk toegang met jouw mobiele apparaat tot al jouw persoonlijke bestanden die op een externe harde schijf staan. De Netgear Nighthawk AC1900 R7000 werd uitgeroepen tot beste router 2018 door Tweakers. Het is bovendien één van de beste routers voor Ziggo, voor klanten met een compleet Ziggo-abonnement.


Ieder zijn voorkeur

Welk apparaat voor jou de Beste Router 2019 wordt, hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke eisen en verwachtingen, en zeker ook van jouw budget. De nieuwe wifistandaard beschrijft heel wat nieuwe technologische snufjes, maar je hebt die misschien niet allemaal nodig. Denk er ook aan dat niet alle ontvangende apparaten een nieuwe technologie ondersteunen. Je hebt bijvoorbeeld niets aan een MU-MIMO-router, als jouw laptop, smartphone of tablet geen MU-MIMO ondersteunt. Jouw draadloze apparaten zullen wel werken met deze router, maar je zult niet kunnen genieten van de voordelen van MU-MIMO. We vatten hieronder de belangrijkste kenmerken van moderne routers nog even samen.

De datasnelheid

Vooral van belang voor gamers en voor het streamen van online video. Kies voor een dual-band of tri-band router, waarbij je met behulp van de QoS (Quality of Service)-instellingen kunt configureren dat video streaming en gaming voorrang krijgen.

Het bereik

Is slechter op de 5 GHZ-band, maar dit kan gecompenseerd worden door het gebruik van beamforming. Indien datasnelheid én bereik voor jou van belang zijn, let er dan zeker op dat de router beamforming aan boord heeft. Onder de besproken routers is dit het geval bij de Netgear Nighthawk AC1900 R7000, de Asus RT-AC88U en natuurlijk de Asus RT-AC5300.

De beveiliging

De routers van Asus hebben een ingebouwde malwarescanner: AiProtection van Trend Micro. Let bij de aankoop van een router ook op de aanwezigheid van een firewall en de mogelijkheid om ouderlijk toezicht in te stellen in de software. Bij alle hierboven beschreven routers kan ouderlijk toezicht geconfigureerd worden.

De prijs

Aan elke technologie hangt een prijskaartje. De hierboven beschreven routers hebben een prijs die varieert van minder dan 100 euro tot meer dan 400 euro.

Besluit

De eisen die men aan de datasnelheid, bereik en beveiliging van wifi routers stelt, worden steeds hoger en strenger. De nieuwe standaard IEEE 802.11ac heeft een nieuw tijdperk ingeluid van routers die werken op meerdere frequentiebanden, directionele antennes gebruiken en met meerdere gebruikers tegelijkertijd kunnen communiceren. Wat je de beste router van 2019 zult vinden en welke prijs je ervoor gaat willen geven, zal afhangen van de mobiele wifi-apparatuur die je in huis hebt, de snelheid die je wenst, hoe groot het bereik moet zijn, en natuurlijk jouw budget.

8 Total Score
Oordeel

Spadabble heeft voor jou de 5 beste routers vergeleken zodat je de beste router van 2019 niet alleen kunt kiezen op basis van specificaties, maar ook op kwaliteit, snelheid en prijs.

User Rating: 4.33 (3 votes)
0
reacties

Laat een reactie achter

Spadabble