Beste Laptop 2019 | Welke laptop kopen?

De beste laptop van dit moment kopen? Vind hier een overzicht van de beste laptop 2019, met advies en tips voor het kopen van de beste laptop prijs-kwaliteit.

Het is moeilijk voor te stellen dat de eerste draagbare computer maar liefst 10 kg woog en slechts een geheugen had van… 64 Kbyte! Deze allereerste draagbare computer – je kunt het nog geen laptop noemen – werd in 1981 op de markt gebracht en droeg de naam Osborne 1.

De Amerikaan Bill Moggridge ontwikkelde een nieuwe draagbare computer waarvan het scherm aan het toetsenbord was vastgemaakt, de GRiD Compass 1100. Dit toestel wordt algemeen beschouwd als de eerste echte “laptop”. Deze laptop kwam in 1982 op de markt met een prijskaartje van 8000 dollar. Ten opzichte van de Osborne 1 waren er al wat verbeteringen aangebracht: je hoefde slechts 5 kg mee te sjouwen en het geheugen had voor die tijd de formidabele capaciteit van 256 Kbyte!

Top 5 Beste Laptop 2019

Tegenwoordig zijn laptops uitgerust met een RAM-geheugen van soms 32 GB en een harde schijf tot 1 TB. Met moderne laptops kun je zowat alles wat je met een desktop-PC ook kunt.
Lees verder welke eigenschappen een moderne high-end laptop heeft en welke modellen mogelijk kandidaat zijn voor de titel van beste laptop 2019.


Ga direct naar: beste laptop 2019 | beste Apple laptop 2019 | beste 2-in-1 laptop | beste 14 inch laptop | beste 17 inch laptop

Een laptop kopen: waarop letten?

Als je aan een nieuwe laptop toe bent, staat er een gigantische reeks van toestellen met allerlei specificaties, mogelijkheden en merken op je te wachten. Om niet het overzicht te verliezen in dit reusachtige aanbod, geven we hieronder een opsomming van de belangrijkste kenmerken van hedendaagse laptops. Wie een laptop wil kopen, vraagt best advies over onderstaande eigenschappen of onderdelen.

De grootte van het scherm

Als je comfortabel wilt werken aan een laptop, speelt de grootte van het scherm een belangrijke rol. Deze grootte wordt weergegeven als de lengte van de diagonaal, en bedraagt bij moderne laptops 13 tot 17 inch. Het scherm bepaalt in grote mate het gewicht van de laptop.

De processor

De processor is het rekencentrum van je laptop. De snelheid van de processor is afhankelijk van het aantal processorkernen (cores) en het tijdelijk geheugen (cache). Als je veel gamet of foto’s en video’s bewerkt met je laptop, kies je beter voor een krachtige processor. Veel gebruikte processoren zijn de Intel Core i5, de Intel Core i7 en de AMD A10.

Het werkgeheugen

Het werkgeheugen, intern geheugen of RAM-geheugen is eveneens een factor die de snelheid van je laptop bepaalt. Ook hier geldt dat zwaardere taken zoals gamen en videobewerkingen een groter werkgeheugen vragen. Meestal beschikt een laptop over een RAM-geheugen van 8 GB tot zelfs 32 GB.

De harde schijf

Harde schijven bestaan in twee soorten: de HDD (Hard Disk Drive) en de SSD (Solid State Drive). Een HDD bestaat uit de klassieke draaiende schijven waarop gegevens kunnen weggeschreven worden. Een SSD is een geheugen dat zuiver uit elektronische componenten bestaat. Een SSD bevat dus geen bewegende onderdelen en is daardoor duurzamer. Een SSD zorgt voor snellere opstarttijden dan een HDD, maar is wel een stuk duurder.

De graphics

De grafische eigenschappen van je laptop worden in hoge mate bepaald door de gebruikte video- of grafische processor. Voor gewone taken zoals tekstverwerking, surfen op het internet, Facebook en e-mail volstaat een videoprocessor die geïntegreerd is op het moederbord of in de hoofdprocessor van de laptop (bijvoorbeeld Intel HD Graphics). Voor toepassingen die hoge grafische prestaties vragen (gamen, foto- en videobewerking) is vaak een dedicated videokaart nodig.

Windows of macOS?

Het nieuwe besturingssysteem van Apple voor Mac-toestellen is macOS. Dit besturingssysteem heeft Apple specifiek ontworpen voor gebruik met Mac-desktops en Mac-laptops en werkt officieel alleen op deze systemen.

Uitkijken naar de beste laptop 2019

Wat de beste laptop 2019 wordt, is nog even afwachten. Hieronder vind je reeds vijf modellen die alvast goede kandidaten zijn om deze titel in de wacht te slepen.


TOP 5 BESTE LAPTOP 2019

BESTE APPLE LAPTOP 2019

Apple Macbook Pro Retina review

5. Apple Macbook Pro Retina

Processor: 2,9‑GHz dual‑core Intel Core i5, Turbo Boost tot 3,3 GHz | Graphics: Intel Iris Graphics 550 | RAM-geheugen: 8 GB | Scherm: Retina-display 13,3 inch 2560 x 1600 pixels | Harde schijf: 256 GB of 512 GB SSD | Besturingssysteem: macOS Sierra

Uitmuntend scherm met brede P3-kleurweergave
Uitgerust met veelzijdige Thunderbolt 3-poorten
Geen numeriek toetsenbord
Hoge prijs
Laatste update was op: 4 maart 2019, 11:05 am

Nieuwe Macbook Pro met Touch Bar

Apple heeft een nieuwe versie van de Macbook Pro op de markt gebracht. Volgens sommige organisaties is dit de beste laptop van dit moment. Het nieuwe model onderscheidt zich vooral door de zogenaamde Touch Bar, die je kunt bedienen met Multi-Touch-gebaren. De Touch Bar is een retina-display van Apple, dat zich op de plaats bevindt waar normaal de functietoetsen zitten. Deze Touch Bar past zich aan je activiteit op de laptop aan. Als je bijvoorbeeld aan het typen bent, kun je heel handig een smiley kiezen om in te voegen in je tekst. Ben je met foto’s bezig, kun je op de Touch Bar de afbeelding kiezen die je wilt bewerken. De Touch ID-vingerafdruklezer bevindt zich links op de Touch Bar.

Het scherm

De nieuwe Macbook Pro is beschikbaar met twee formaten van schermen: een 13 inch-scherm en een 15 inch-scherm. Wij bespreken de versie met het 13 inch-scherm. De LED-achtergrondverlichting zorgt voor een grote helderheid en een uitstekend contrast. Het scherm is bovendien veel energiezuiniger dan voorheen. De Macbook Pro werkt met de P3-kleurweergave, die 25% meer kleuren toont dan bij de sRGB-kleurweergave. Dit is van groot belang voor personen die hun laptop vooral gebruiken voor grafische toepassingen, zoals fotobewerking en grafisch ontwerpen.

Krachtige Thunderbolt 3-poorten

Apple heeft de nieuwe Macbook Pro uitgerust met vier Thunderbolt 3-poorten. Een Thunderbolt 3-poort kan gegevens overdragen tegen een snelheid van 40 GB per seconde, wat acht keer sneller is dan USB 3.0! Deze poort gebruikt een USB-C aansluiting en kan gebruikt worden voor zowel gegevensoverdracht, video-uitvoer en opladen van een aangesloten toestel.


BESTE 2-IN-1 LAPTOP

HP Spectre x360 review

4. HP Spectre x360

Processor: Intel Core i5 of Intel Core i7 | Graphics: Intel HD Graphics | RAM-geheugen: 8 GB | Scherm: 13,3 inch IPS met een resolutie van 1920 x 1080 pixels (Full HD) of 2.560 x 1.440 pixels (Quad HD) | Harde schijf: 256 GB of 512 GB SSD | Besturingssysteem: Windows 10 of Windows 10 Pro

Functioneert als laptop en als tablet
Lange werktijd op batterijvoeding
Scherm laat zich soms moeilijk openklappen
Iets zwaarder dan vergelijkbare laptops
Laatste update was op: 4 maart 2019, 11:05 am

Een convertible laptop met een 360° draaiend scharnier

Deze HP-laptop is gemaakt van aluminium. Je kunt het scherm openklappen en helemaal 360° doordraaien, zodat de laptop ook als tablet kan gebruikt worden. Je kunt deze laptop bovendien in verschillende tussenstanden gebruiken. De “tentstand” is handig om games te spelen. De laptop weegt nog geen 1,5 kg en de dikte bedraagt 1,6 cm.

Het scherm

De schermdiagonaal bedraagt 13,3 inch en heeft een Full HD-resolutie van 1920 x 1080 pixels of een Quad HD-resolutie van 2.560 x 1.440 pixels. Het scherm is natuurlijk aanraakgevoelig, aangezien het toestel ook als tablet kan gebruikt worden. Het scherm maakt gebruik van IPS-technologie, wat brede kijkhoeken mogelijk maakt. Hoewel het een touchscreen is, heeft HP storende reflecties zoveel mogelijk kunnen vermijden. Helderheid en contrast zijn prima, en de kleurweergave is meer dan behoorlijk.

Uitgebalanceerde configuratie

De HP Spectre x360 bestaat in meerdere uitvoeringen. De versie met een Intel Core i5-processor beschikt over een Full HD-scherm en heeft een opslagcapaciteit van 128 GB op SSD. Andere versies maken gebruik van een Intel Core i7-processor, waarmee een Quad HD-scherm wordt gecombineerd en een SSD tot 512 GB. Het RAM-geheugen heeft een capaciteit van 8 GB. De grafische eigenschappen worden verzorgd door een Intel HD Graphics-chip.

Lange autonomie

De Spectre x360 blinkt uit in werkingsduur op batterijvoeding. HP is erin geslaagd om het toestel bijna 10 uur te laten werken op een volledig geladen Li-polymeer-accu. De capaciteit van de batterij bedraagt 56 Wh.

Aansluitmogelijkheden

Aan de zijkanten van de laptop vind je drie USB 3.0-poorten terug. De laptop beschikt bovendien over een HDMI-aansluiting en een mini Display Port. Voor het aansluiten van een hoofdtelefoon of een microfoon kun je gebruikmaken van een minijack-connectie. Bovendien is er een ethernet 100Mbit/s-aansluiting aanwezig. De wifiverbinding is compatibel met de nieuwe IEEE 802.11 ac-standaard. Ook Bluetooth 4.0 is beschikbaar.


BESTE 14 INCH LAPTOP

Lenovo Yoga 910 review

3. Lenovo Yoga 910

Processor: Intel Core i7 | Graphics: Intel HD Graphics | RAM-geheugen: tot 16 GB | Scherm: 13,9 inch IPS met een resolutie van 1920 x 1080 pixels (Full HD) of 3840 x 2160 pixels (4K) | Harde schijf: tot 1TB SSD | Besturingssysteem: Windows 10 of Windows 10 Pro

Functioneert als laptop en als tablet
Slank en licht model
Webcam aan onderzijde van het scherm
Laatste update was op: 4 maart 2019, 11:05 am

Een nieuwe convertible laptop van Lenovo

In augustus 2018 introduceerde Lenovo zijn nieuwe convertible laptop, de Yoga 910. Deze laptop met een 13,9 inch-scherm weegt slechts 1,4 kg en is 14,3 mm dik. De Yoga 910 kan als tablet en als laptop gebruikt worden. Het toestel bestaat volledig uit een aluminium behuizing.

Een groot touchscreen met 4K HD-resolutie

Het scherm met een diagonaal van 13,9 inch is vervaardigd met de IPS-technologie. Men kan kiezen uit een 4K-variant met een resolutie van 3840 x 2160 pixels, en een Full HD-versie die 1920 x 1080 pixels telt. Het scherm is draaibaar over 360° en is met zogenaamde horlogebandscharnieren aan het toetsenbordgedeelte bevestigd. Het scherm heeft aan de bovenkant en de zijkanten een miniem randje van een halve centimeter, alleen aan de onderzijde is nog een duidelijke rand te zien. Lenovo spreekt daarom over een “edgeless” design. De overgebleven onderste rand bevat ook de webcam met een resolutie van 720 pixels. De webcam kun je eventueel bovenaan krijgen door de laptop in “tentpositie” te plaatsen.

De hardware onder de motorkap

De Yoga 910 maakt gebruik van een Intel Core i7-processor. Het RAM-geheugen kan gekozen worden tot een maximale capaciteit van 16 GB. Ook voor het opslaggeheugen kan men een keuze maken uit verschillende mogelijkheden, tot maximaal 1 TB SSD. De grafische processor behoort tot de Intel HD Graphics-familie. De Yoga 910 heeft twee hoogwaardige JBL-luidsprekers aan boord, die Dolby Audio Premium-geluid produceren.

Connectiviteit

Hoewel de Yoga 910 een slank toestel is, slaagt Lenovo er toch in om voldoende aansluitmogelijkheden te voorzien. Het toestel beschikt over een USB 3.0 type C-connectie die dient als video-uitgang en om perifere apparaten aan te sluiten. Ook een USB 2.0 type C-poort en een volwaardige USB 3.0-poort zijn aanwezig. Een jackaansluiting voor een hoofdtelefoon en externe microfoon is eveneens beschikbaar. Een vingerafdruksensor zorgt ervoor dat je snel kunt inloggen. De wifiverbinding is compatibel met IEEE 802.11 ac. Ook een Bluetooth 4.1-verbinding is voorzien.

Autonomie

Volgens de specificaties van Lenovo kan de Yoga 910 met een 4K-scherm tot 9 uur werken op batterij, afhankelijk van de mate waarin de laptop wordt belast.


BESTE 17 INCH LAPTOP

Acer Aspire E5-774G-570J review

2. Acer Aspire E5-774G-570J

Processor: Intel Core i5-6200U | Graphics: grafische kaart NVIDIA GeForce 940MX | RAM-geheugen: standaard 8 GB, maximaal 32 GB | Scherm: 17,3 inch Full HD met een resolutie van 1920 x 1080 pixels | Harde schijf: 1TB HDD 5400 RPM | Besturingssysteem: Windows 10 Home

Groot scherm, zeer geschikt voor gaming en entertainment
Goede geluidskwaliteit
Redelijk zwaar
Laptop met grote afmetingen, minder geschikt om mee te nemen
Laatste update was op: 4 maart 2019, 11:05 am

Uitmuntende multimedia-laptop voor entertainment en gaming

Fabrikant Acer pakt bij deze laptop uit met een 17 inch-scherm in Full HD-resolutie. Deze laptop is ideaal voor personen die veel films bekijken of grafische ontwerpen maken op hun laptop. Ook voor het spelen van de modernste games is dit toestel heel geschikt. Wegens de grootte van het scherm is de laptop redelijk zwaar: deze weegt iets meer dan 3 kg. De afmetingen van het toestel bedragen 423 mm x 282 mm x 33 mm. De E5-774G-570J draait op Windows 10 Home.

Het grote scherm

Het 17,3 inch-scherm van de E5-774G-570J heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels en een lengte-breedteverhouding van 16:9. Het scherm is een TFT-display met LED-achtergrondverlichting. De grafische eigenschappen worden verzorgd door een Nvidia GeForce 940MX-videokaart, die 2 GB videogeheugen aan boord heeft. De Acer ComfyView-techniek vermindert reflectie, wat de belasting voor je ogen vermindert als je lange tijd naar het scherm kijkt.

De elektronica in het toestel

Acer heeft een Intel Core i5-6200U processor toegepast, met een kloksnelheid van 2,3 GHz tot 2,8 GHz en 3 MB cache. De laptop is standaard voorzien van 8 GB aan RAM-geheugen, maximaal tot 32 GB. De harde schijf heeft een capaciteit van 1 TB. De laptop beschikt bovendien over een DVD-station. Twee luidsprekers met Acer TrueHarmony-geluidseigenschappen zorgen voor een natuurlijker en rijker geluid.

Connectiviteit

Een externe harde schijf kan aangesloten worden op een USB 3.1 type C-poort, die bovendien kan dienen als video-uitgang. Daarnaast beschikt de E5-774G-570J over USB 3.0- en USB 2.0-poorten, een HDMI-poort en een SD-kaartlezer. Voor een bedrade internetverbinding werd een ethernetpoort voorzien. De draadloze verbinding is compatibel met IEEE 802.11 ac. Ook Bluetooth 4.1 is beschikbaar.

Werking op batterij

De laptop beschikt over een Li-ion-accu bestaande uit vier cellen, en met een capaciteit van 2800 mAh. Volgens de specificaties van Acer gaat de batterij ongeveer 5,5 uur mee.


BESTE LAPTOP 2019

Asus ZenBook UX305 review

1. Asus ZenBook UX305

Processor: Intel Core M 5Y10 Processor | Graphics: Intel HD Graphics 5300 | RAM-geheugen: 4 GB | Scherm: 13,3 inch IPS QHD+ (3200 x 1800 pixels) | Harde schijf: 128 of 256 GB SSD | Besturingssysteem: Windows 8.1

Goed afleesbaar scherm met een hoge helderheid en een sterk contrast
Lange werktijd op batterijvoeding
Langzamere processor
Wifi niet compatibel met IEEE 802.11ac
Laatste update was op: 4 maart 2019, 11:05 am

High-end laptop van Asus

De Taiwanese fabrikant Asus bracht de ZenBook UX305 in 2015 op de markt. Deze laptop is dun, mooi en licht. Hij weegt slechts 1,2 kg en is 1,23 cm dik. De laptop is volledig van metaal gemaakt en verkrijgt hiermee de nodige stevigheid.

Verbluffend scherm

De Asus UX305 is uitgerust met een scherm van QHD+-kwaliteit, met een resolutie van 3200 x 1800 pixels. Het scherm is gemaakt met IPS-technologie, wat garant staat voor een accurate kleurweergave onder een brede kijkhoek. De kleurweergave bestrijkt 72% van de sRGB-kleurenruimte. De Asus Splendid-technologie stemt de kleurweergave-instellingen automatisch af, zodat de weergave van alle soorten afbeeldingen wordt geoptimaliseerd. De grafische processor is een Intel HD Graphics 5300.

De motor van de ZenBook UX305

Het rekencentrum van de UX305 is de nieuwe Intel Core M-processor. De toegepaste Intel Core M 5Y10 bevat twee cores en werkt op een klokfrequentie van 0,8 GHz (2,0 GHz in turbo modus). Het RAM-geheugen heeft een capaciteit van 4 GB (bij sommige versies 8 GB). Op een SSD van 128 GB of 256 GB krijg je voldoende data kwijt.

Connectiviteit

Aan de linkerzijde van de Asus UX305 bevinden zich twee USB 3.0-aansluitingen. Ook een SD-kaartlezer bevindt zich hier. Een derde USB 3.0-aansluiting vind je terug aan de rechterzijde van het toestel. Een ethernetaansluiting is niet ingebouwd, maar met een ethernetadapter via USB kun je toch gebruikmaken van een bekabelde internetverbinding. Een micro-HDMI-aansluiting om een extra beeldscherm te verbinden, is eveneens aanwezig.

De batterij

Asus gebruikt in deze laptop een Li-polymeer-accu met een capaciteit van 45 Wh. Omdat de UX305 een zuinige processor bezit, kun je in de meeste gevallen meer dan acht uur werken op batterijvoeding.


Wat vind je de beste laptop 2019?

Dat is waarschijnlijk een moeilijke vraag, want iedereen verwacht iets anders van een laptop. Bovenstaande modellen behoren ongetwijfeld tot de top 10 laptops 2019, maar welk de beste koop van een laptop in 2019 wordt, hangt af van de eisen die je stelt en je budget.

Een nieuwe laptop kopen: enkele tips

Laat je adviseren als je van plan bent om een nieuwe laptop aan te schaffen. Uit de beschrijvingen van bovenstaande toestellen blijkt duidelijk dat moderne laptops heel wat aankunnen. Vraag je eerst af wat je de belangrijkste eigenschap vindt van een laptop. Een gewicht van 10 kg meesjouwen zoals bij de Osborne 1 in 1981, is gelukkig niet meer nodig. Maar het gewicht is wel van belang als je van plan bent om je laptop overal mee naartoe te nemen. Voor anderen zal vooral de schermgrootte en de kwaliteit van het beeld een doorslaggevende rol spelen. Sommigen zweren bij Mac-toestellen. Voor de meesten zal het budget een belangrijke factor zijn, want een laptop kopen is niet bepaald goedkoop. We geven hieronder enkele suggesties: welke laptop is voor wie de beste?

De beste laptop voor studenten

Meestal willen jongeren op een laptop niet alleen surfen en e-mailen, maar ook films bekijken en gamen. Uit de bovenstaande modellen blijkt de Acer Aspire E5-774G-570J een zeer geschikt toestel voor een student die een laptop wil kopen.

De beste laptop van Apple

Op het ogenblik lijkt de Apple Macbook Pro Retina het best in de smaak te vallen bij de Mac-liefhebbers.

De beste laptop prijs-kwaliteit

De Asus ZenBook UX305 heeft misschien een wat tragere processor, maar op het gebied van prijs-kwaliteit is deze laptop een goede kandidaat om uitgeroepen te worden tot de beste van 2019.

De beste convertible laptop

Wie een laptop ook als tablet wil gebruiken, zal met de HP Spectre x360 een goede keuze maken. Als je een convertible met een 14 inch-scherm wilt, is de Lenovo Yoga 910 een zeer geschikt model.

Besluit

De mogelijkheden van laptops zijn enorm geëvolueerd. Tegenwoordig kun je een laptop gebruiken voor de meest uiteenlopende toepassingen. Zoals dat met alle producten het geval is, bestaan er over de kwaliteit van laptops verschillende meningen. Of je nu een laptop bij een groothandel als Media Markt koopt, of bij een gespecialiseerde computerwinkel, of tweedehands op Marktplaats een geschikt type zoekt, belangrijk is dat je weet wat je wilt. Een budget laptop van minder dan 400 euro kan reeds voldoende zijn als je alleen maar wilt surfen of e-mailen. Wie echter de nieuwste games wil spelen in Full HD en met ultieme geluidskwaliteit, zal ook daarvoor een geschikte laptop vinden. Je moet alleen wat dieper in je geldbuidel tasten…

8.8 Total Score
Oordeel

Wij hebben voor jou de 5 beste laptops bekeken en vergeleken zodat je de beste laptop van 2019 niet alleen kunt kiezen op basis van specificaties, maar ook op prestatievermogen, snelheid en prijs-kwaliteit.

User Rating: 4 (2 votes)
0
reacties

Laat een reactie achter

Spadabble