BESTE FOTOGRAFIE BLOGS DIE JE ZEKER MOET BEKIJKEN: TOP 50

Ben je op zoek naar echt bruikbare informatie over fotograferen en fotografie? En wil je graag wat tips opdoen van ervaringsdeskundigen? Dan ben je hier helemaal op de juiste plek!

Wist je dat prachtige, aantrekkelijke foto’s het geheim zijn achter elke succesvolle, drukbezochte website of blog? Met mooie, professionele foto’s maak je je website veel aantrekkelijker. Hiermee versterk je de informatie en blijven bezoekers langer op je website.

Dit zijn de 50 Beste Fotografie Blogs die je niet kunt negeren

Ik heb een lijst voor je opgesteld met de 50 beste fotografie blogs, welke echt een must zijn om te bezoeken.

Tegenwoordig hebben duizenden mensen een blog. Deze zijn allemaal voorzien van foto’s. Ook op social media, zoals Facebook en Instagram, worden dagelijks miljoenen foto’s gedeeld. Natuurlijk wil iedere blogger dat zijn website is voorzien van aantrekkelijke foto’s. Er zijn dan ook honderden fotografieblogs waar je tips op kunt doen.

De beste fotografie blogs verzameld

Toch zijn niet alle fotografieblogs erg professioneel. Sommige bloggers geven onbruikbare of onduidelijke tips of hebben foto’s van een slechte kwaliteit op hun website staan. Om je een handje op weg te helpen bij het vinden van echt goede blogs, heb ik de beste fotografieblogs voor je verzameld. Als je net een camera hebt gekocht en fotograferen je passie is, dan zijn deze blogs een absolute must om te lezen.

Als hobbyfotograaf was ik op zoek naar echt bruikbare fotografie tips. Deze vond ik in de onderstaande blogs. De top 50 lijst is dus samengesteld op basis van grondig onderzoek. Hierbij heb ik vooral naar de kwaliteit van de foto’s en de informatie gekeken. De resultaten van dit onderzoek wil ik graag met je delen.

De allerbeste fotografietips

Deze fotografieblogs bevatten de allerbeste fotografietips. Het zijn dan ook blogs van een hoogwaardige kwaliteit, waarvan er een aantal zeer populair zijn.

Naast de oudere, populaire fotografieblogs heb ik ook een aantal nieuwe, zeer goede blogs aan de lijst toegevoegd. Door de blogs uit de onderstaande lijst te bezoeken, ontdek je al snel op welke blog jou de beste tips geeft.

Zelf in de top 50?

beste fotografie blogs

Sta je zelf in deze top 50?

Deel deze top 50 van beste fotografie blogs dan op je website. Dit doe je door simpelweg onderstaande code te kopiëren:

1. Zoom.nl

Zoom.nl is de weblog van het gelijknamige magazine. Via deze blog kun je jezelf ontwikkelen als fotograaf. Het leuke aan deze fotoblog site is, dat je hier je beste foto’s op kunt plaatsen. Andere bezoekers kunnen je foto’s dan een cijfer geven en van feedback voorzien. Hier heb je, als beginnend fotograaf, dus echt iets aan. Een andere reden dat Zoom.nl thuishoort in deze top 50 is, dat de gebruikers een grote stem hebben. De foto’s die ze op de website hebben geplaatst, staan ook in het blad. Zo kan het dus gebeuren dat jouw foto naast een artikel in het magazine staat. Iets dat natuurlijk weer een enorme kick geeft!

2. Raym’s fotosite Natuur en HDR fotografie

Wil je je sneller ontwikkelen als fotograaf? Of ben je van plan zelf een fotografie blog te maken? Dan is het zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen op deze fotografie blogspot, welke boordevol staat met foto’s en video’s. Doe inspiratie op uit de tientallen natuur- en hdr-foto’s. Of bekijk een van de informatieve video’s, waarin de blogger je informatie en tips geeft over het toepassen van speciale technieken. In de blogs en video’s deelt de fotograaf zijn kennis die hij de afgelopen tien jaar heeft opgedaan.

3. Photofacts: let’s talk photography

Onder veel beginnende fotografen is dit een favoriete weblog over fotografie. En dit is niet voor niets. Op deze blog kun je je aanmelden voor de Photofacts Academy. Hier kun je, via online video’s, beter leren fotograferen en nabewerken. Op de site kun je je aanmelden voor diverse interessante online fotografie cursussen, zoals een cursus HDR en dynamisch bereik, macrofotografie, bruidsfotografie, Lightroom, studiofotografie of Photoshop. De cursussen zijn een samenwerking van meerdere bekende fotografiebloggers. De eerste veertien dagen kun je een proefabonnement afsluiten, waarmee je direct toegang krijgt tot het brede aanbod van de Photofacts Academy.

4. Digitale fotografietips

Deze blog van amateurfotograaf Kenneth Verburg, staat vol met tips en trucs over digitale fotografie. De fotograaf deelt hier zijn ervaringen. Hij is continu op zoek naar de nieuwste technieken en tips en deelt deze graag met zijn bezoekers. Deze blog is zeer duidelijk ingedeeld en bestaat uit de volgende vijf hoofdpagina’s: basiskennis, de praktijk, nabewerking, apparatuur en korte tips. Dankzij deze duidelijke indeling, vind je hier dan ook snel de informatie waar je naar op zoek bent. Een groot pluspunt van deze blog is, dat de technische informatie hier heel eenvoudig wordt uitgelegd.

5. Vink Academy

Vink Academy is de blog van de fotografe Laura. Met haar blogs en vlogs wil ze jou helpen om een betere fotograaf te worden. Door haar informerende, inspirerende en innoverende artikelen en video’s te volgen, kom je al snel tot de ontdekking dat de fotografie je ontelbare mogelijkheden biedt. Wil je wat tips bij de hand hebben? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief, zodat je gratis 3 e-books van Laura kunt downloaden. Op dit moment ontvangen meer dan 29 duizend fotografen en fotografieliefhebbers haar nieuwsbrieven. Dit zegt dus wel iets over de kwaliteit en populariteit van Vink Academy.

6. Fotografille

Fotografille is de creatieve fotoblog van amateurfotografe Evelien Oerlemans. Op deze fotografie blog vind je veel handige fotografie tips, productreviews, tips over photoshop en tutorials. Evelien is Fotografille in 2010 gestart, omdat ze zelf geen leuke, goede blog over fotografie en beeldbewerking kon vinden. Haar blog is vooral op vrouwen gericht. Met haar foto’s en verhalen, wil ze vooral de creatieve kant van het fotograferen benadrukken. De blog heeft een sfeervolle uitstraling. Door de vrolijke, kleurrijke foto’s en leuke artikelen, raak je direct geïnspireerd om ook lekker aan de slag te gaan. Naast fotografie en beeldbewerking komen er op deze blog ook andere onderwerpen aan bod, zoals reizen, boeken en films.

7. DFIP: Digitale Fotografie Informatie Pagina

DFIP is van dezelfde makers als Cameraportal. Naast het vergelijken van camera’s kun je hier fotografie webwinkels, winkels en cursussen vergelijken. Tevens vind je hier een overzicht van de tien beste afdrukservices van Nederland en geeft deze site je een overzicht van fotografiecursussen bij jou in de buurt. Verder worden er regelmatig handige tips en trucs online geplaatst. Je kunt hier dus ook nog wat inspiratie en kennis opdoen.

8. Wilmakarels

Op zoek naar een blog met fotografie tips? Bekijk dan eens deze blog, waar beginnende en amateurfotografen van heel veel informatie en tips worden voorzien. Met ruim vierduizend bezoekers per dag, is deze weblog inmiddels zeer populair in fotografieland. De blog is een initiatief van Machiel Karels en wordt continu voorzien van artikelen die door deskundigen zijn geschreven. Je vindt hier onder meer een cursus digitale fotografie en meer informatie over Picasa. Ook doe je hier tips op over tal van specialisaties, zoals natuurfotografie, kinderfotografie, straatfotografie, portretfotografie en macrofotografie.

9. Fotovideo.nu

Als je een fotografie blog wilt starten, dan kun je wellicht beginnen met het plaatsen van blogs op FotoVideo.nu. Op deze redactionele website over fotografie en video kun je zelf ook een blog insturen. Je vindt hier veel praktische tips van andere fotografen. Wil je jezelf als fotograaf bewijzen? Doe dan mee aan een van de fotowedstrijden die de site regelmatig organiseert.

10. Cameraportal.nl

Ben je van plan om een nieuwe digitale camera te kopen? Bezoek dan zeker eens Cameraportal.nl. Via deze website kun je onafhankelijk digitale camera’s met elkaar vergelijken. Aangezien er tientallen verschillende soorten camera’s zijn, kan het nog best lastig zijn om de juiste digitale camera te vinden. Op Cameraportal kun je de camera’s van bijna alle bekende leveranciers met elkaar vergelijken. Ook kun je hier specificaties van een digitale camera opzoeken. Heb je vragen over een bepaald model? Dan kun je via het forum of per e-mail een vraag stellen aan een van de experts.

11. Moor Fotografie

Moor Fotografie is een fotografie blog van de Peter van Veen. Deze blogger is professioneel fotograaf en schrijver over fotografie. Daarnaast organiseert hij diverse workshops. Je kunt dus wel zeggen dat je hier te maken hebt met een echte professional! Naast al deze werkzaamheden houdt hij zich nog bezig met tal van opdrachten, online marketing en persoonlijke ontwikkeling. Je ontdekt en leest hier de nieuwste tips en tricks over digitale fotografie. Wil je graag wat meer leren over fotobewerken? Dan kun je hier online een cursus Adobe Lightroom volgen.

12. Heleen Schrijvershof

De blog van Heleen Schrijvershof is creatief en heel actueel. Met haar motto; ‘fotografie voor niet nerds’, maakt ze duidelijk dat fotograferen meer is dan het toepassen van de juiste techniek.

Haar blogs zijn vooral aanspreekbaar voor jonge, vrouwelijke (amateur)fotografen. In haar artikelen en vlogs schrijft en praat ze over actuele onderwerpen, technieken en haar werkzaamheden. Verder komen er ook andere items aan bod, zoals trends en boeken.

13. Digitalfotografie.nl

Digitalfotografie is van dezelfde makers als digitale fotografie. Je vindt hier diverse tips over hoe je het beste een foto kunt nemen in bepaalde situaties. Zo lees je hier onder andere hoe je nu het beste een foto in de sneeuw of regen kunt nemen en welke technieken je kunt gebruiken om goede nachtfoto’s te maken. Alle technische termen en begrippen, zoals sluitertijd, ISO-waarde, autofocus, diafragma en brandpuntafstand worden hier heel eenvoudig uitgelegd. Naast alle fotografie tips, vind je hier ook meer info over fotobewerkingsprogramma’s, fotowinkels en fotografie-opleidingen.

14. Han Schnek: Fotografie Workshops

Lijkt het je wel wat om een fotografie cursus of workshop te volgen? Dan kun je dat doen bij Han Schnek. Op deze blog geeft hij je informatie over de diverse workshops die hij geeft, zoals een eendaagse fotografie cursus en de workshoppen cameratechniek, compositie en vakantiefotografie. Verder geeft deze bekende fotograaf ook cursussen aan gevorderden, zoals een workshop goed leren flitsen, zwart-wit fotografie, sprekende portretten en Lightroom. Lees in deze blog vooral ook zijn tips over tal van fotografie-onderwerpen.

15. Digifoto Starter

Deze blog is de digitale versie van het gelijknamige magazine. Elke dag verschijnen er nieuwe tips op deze blog. Ook houdt deze website je op de hoogte van al het fotografienieuws en de nieuwste apparatuur. Verder organiseert Digifoto elke maand een fotowedstrijd, waarbij je kans maakt op een publicatie in Digifoto Starter. Jouw werk komt dan in dit magazine te staan, dat in Nederland en België verschijnt.

16. Afscheidsfotograaf

Dat beelden steun geven, weet afscheidsfotograaf Boukje Canaan als geen ander. Zij fotografeert tijdens uitvaarten. Tijdens haar werk legt ze ongemerkt intieme beelden vast van de nabestaanden. Ze maakt prachtige sfeerbeelden die samen een beeldende reportage van het persoonlijke afscheid vormen. Met haar fotoreportages biedt ze nabestaanden een waardevol document, dat helpt bij het rouwproces. Op haar blog lees je meer over haar werk en wat haar bezighoudt.

17. De Rooij Fotografie

Deze blog is opgericht door de professionele fotograaf Mark de Rooij. Hij is onder meer gespecialiseerd in het geven van cursussen over fotografie en fotobewerking. Deze cursussen worden op locatie en online gegeven, in samenwerking met andere, ervaren fotografen. Op zijn blog vind je informatieve artikelen en vlogs. Het bijzondere aan deze blog is, dat je hier lid kunt worden van de foto community. Dit is een online fotoclub waar je onder meer foto’s kunt uploaden en andere fotografen ontmoet. Ook wordt er hier elke maand een fotowedstrijd georganiseerd.

18. Digitale Fotografie Vakantie

Dit is de blog van de fotograaf Patrick Mollema, die al ruim tien jaar in Frankrijk woont. Op zijn website lees je vooral veel over de digitale fotografie cursussen die hij in Frankrijk organiseert. Hierbij leer je in slechts 1 week goed fotograferen. Je leert dan meer over perfecte belichtingen, mooi licht en over de technische aspecten van je camera. In de cursus komt beeldbewerking haast niet aan bod. Het gaat echt puur om het fotograferen en mooie foto’s uit je camera halen.

19. Boukje Fotografie

De blog van Boukje Canaan, gaat vooral over haar werkzaamheden. Ze staat bekend als de fotografe waarmee het klikt. Zo verzorgt zij bruidsreportages, familieportretten, babyreportages en bedrijfsfotografie. In haar blog vertelt ze over haar dagelijkse activiteiten en geeft ze je een aantal tips om een betere fotograaf te worden.

20. FotoClub.nu

Op deze WordPress fotografie blog lees je artikelen van verschillende bloggers. Deze blog is opgericht door de professionele fotograaf Marcel Wiegerinck. Zijn blog staat vol met informatie over fotografiecursussen, tips en interviews met fotografen en andere professionals. Naast de blogs kun je hier ook verschillende vlogs bekijken, die vooral gaan over de fotografiecursussen.

21. Natuurfotografie.nl

Wil je graag meer leren over het maken van goede natuurfoto’s? Dan heb je veel aan deze blog. Natuurfotografie.nl wordt gemaakt door een gepassioneerd team van acht redacteuren en diverse natuurfotografen. Je wordt hier voorzien van betrouwbare en vooral bruikbare informatie over natuurfotografie. De gebieden is een erg leuk onderdeel van deze blog. Hier staan alle prachtige natuurgebieden in Nederland, Duitsland en België vermeld.

22. Cursus Fotografie

Via deze blog van Machiel Karels leer je dat het maken van een echt goede foto meer inhoudt dan enkel op een knopje drukken. Daarvoor moet je over voldoende technische fotografiekennis beschikken.

Gelukkig, staat deze blog boordevol met praktische fototips. Door de grote hoeveelheid artikelen, kun je deze blog dan ook meer zien als een handige online fotografie cursus.

23. Fotograferenopreis.nl

Als je betere vakantiefoto’s wilt maken, dan heb je veel aan de tips op deze blog, welke boordevol staat met inspiratie en tips voor betere vakantiefoto’s. De homepage staat vol met prachtige foto’s, waardoor je al direct geïnspireerd raakt. Reisfotografe Denise van Rijswijk en digitale communicatiedeskundige Nancy Cheng zijn de personen achter deze website. Bekijk hier ook zeker de geweldige reisreportages met prachtige beelden.

24. Fotojeroen.nl

Deze weblog over fotografie is van fotograaf Jeroen de Jong. Hij laat hier niet alleen beelden zien, maar legt je ook goed uit hoe je nu betere foto’s kunt maken. Dit doet hij met artikelen en video’s die jou weer helpen om goed te fotograferen. De blogs bestaan vooral uit een duidelijke, persoonlijke uitleg van deze professionele fotograaf. Zijn blog staat vol met tips over basistechnieken en over hoe je bijvoorbeeld sportfoto’s kunt maken. Alle blogonderwerpen staan heel duidelijk in een categorielijst opgesomd.

25. DeFotoblogger.nl

De unieke fotoblog site DeFotoblogger.nl wil fotografie makkelijk maken. Op deze verfrissende fotoblog vertellen verschillende (gast)bloggers je alles over het laatste fotografie- en evenementennieuws van de cameramerken, cursussen, workshops en de evenementen van de Benelux.DeFotoblogger.nl is bedacht door Maico Barneveld, die een passie heeft voor fotografie. Verder bestaat het team uit nog negen fotografen. Een handig hulpmiddel op deze blog is de verklarende woordenlijst, waarin alle fototermen van A tot Z worden uitgelegd.

26. Liefde Voor Fotografie

Ook dit is weer een zeer aanspreekbare blog, die zeker niet in onze top 50 mag ontbreken. Deze blog, van kinder- en gezinsfotografe Simone Nijssens ziet er zeer stijlvol uit. Met de zin voor iedereen die van fotograferen houdt maakt ze meteen duidelijk voor wie de blogs zijn bedoeld. Simone richt haar blog op heel fotograferend Nederland. Je vindt hier tal van persoonlijke verhalen, reviews van producten, handige tips en tricks, nieuwtjes en je doet hier veel inspiratie op.

27. Focasa

Focasa is een andere fotografie blogspot die zeker in deze lijst thuishoort. Deze blog van fotograaf Sander Rijnders, ziet er prachtig uit. Je weet dus al direct dat je hier te maken hebt met een echte professional. Sander richt zich vooral op modelfotografie en houdt zich daarnaast bezig met andere vormen van fotografie, zoals het maken van familieportretten, het vastleggen van zwangerschappen en het maken van reisfoto’s. Naast fotograferen, organiseert de fotograaf ook verschillende cursussen en workshops, zoals een basiscursus en een workshop studiofotografie.

28. Fotografie Tips & Trucs (FT)

Fotografie blog starten? Zend je artikel dan in naar FT. Deze blog is altijd op zoek naar informatieve artikelen van fotografen. In je blog wordt dan ook een link naar je website geplaatst. FT is vooral erg aanspreekbaar voor beginnende fotografen. De inspirerende blogs leggen je stap-voor-stap uit om goed om te leren gaan met je camera.

29. Fotoclub Argentum

Fotoclub Argentum is een club en blog van 35 enthousiaste hobbyfotografen. Je leest hier vooral meer over de technische aspecten van het fotograferen. Verder staan er hier verschillende links op naar websites met tips, workshops en reviews. Deze fotoclub organiseert een aantal keren per jaar clubavonden, excursies en exposities. In het portfolio vind je veel voorbeelden van het werk van de fotoclub.

30. Nando Harmsen

Nando Harmsen is trouwfotograaf. Inmiddels heeft hij tientallen trouwreportages gemaakt. In zijn blogs vertelt hij over zijn ervaringen en werkzaamheden. Met zijn dertig jaar ervaring, is hij een zeer deskundige professional. Nando heeft een zeer herkenbare en eigen stijl. Zijn foto’s vertellen het verhaal van een huwelijk in beeld en vormen samen een geheel verhaal. De foto’s zijn ontroerend, vrolijk en intiem. Op zijn blog kun je verschillende foto’s bewonderen en lees je de verhalen achter de trouwreportages.

31. Fototest.nl

Wil je een fotografie blog maken? Dan kun je beginnen met het plaatsen van artikelen op Fototest.nl. Op deze Nederlandse weblog vind je werkelijk alles dat met fotografie en foto’s te maken heeft. Je leest hier tutorials, actuele nieuwtjes, alles over de nieuwste fotoapparatuur en reviews over afdrukcentrales. Verder vind je op deze blog ook vermeldingen naar andere interessante artikelen, die op andere websites staan.

32. Zonsverduistering.nl

Ben je al een langere tijd bezig met fotograferen? En wil je graag eens leren hoe je een zonsverduistering veilig kunt bekijken en fotograferen? Dan geeft deze blog je hier alle informatie over. Je leest hier meer over wat een zonsverduistering, oftewel eclips, is en hoe je deze goed kunt fotograferen. Door de blogs te lezen, leer je in ieder geval dat een goede voorbereiding echt onmisbaar is. Als je de tips opvolgt, dam ben je in staat om een van de mooiste, astronomische verschijnselen goed te fotograferen.

33. Martijn van der Vaart

De blog van fotograaf Martijn van der Vaart, gaat vooral over zijn werkzaamheden en de diensten die hij verleent. Hij legt gebeurtenissen of emoties op een creatieve manier vast. Hierbij heeft hij een geheel eigen stijl. Naast informatie over zijn werk, geeft Martijn je ook een aantal handige tips en tricks rondom digitale spiegelreflexcamera’s. Iets waar je als beginnend hobbyfotograaf weer veel aan hebt. Een groot pluspunt is, dat Martijn de technische elementen van het fotograferen heel begrijpelijk uitlegt.

34. Huub Keulers Fotografie

Huub Keulers richt zich op verschillende vormen van fotografie, zoals portret-.sport- en landschapsfotografie. Deze fotograaf en blogger wil zijn kennis graag met je delen en is gastschrijver voor het weblog Canon EosZine. Verder verzorgt hij verschillende fotocursussen en heeft zijn werk in diverse bladen, kranten en op websites gestaan. De fotografie blog tips van Huub zijn zeer bruikbaar. Zo geeft hij je onder meer tips over hoe je zelf een fotografie-website kunt starten, wat de geplande evenementen zijn en hoe je de verschillende fotografievormen het beste kunt toepassen.

35. Puuur! Fotografie

Volgens de bloggers van Puuur! Fotografie kan iedereen leren fotograferen. Met deze blog willen de schrijvers mensen inspireren om (meer) te gaan fotograferen. Zij geloven erin dat doen en zelf ervaren de leukste, beste en snelste manier is om iets te leren. In de blogs word je in simpele woorden vertelt hoe je camera werkt, zodat je er zelf snel mee aan de slag kunt. Ook kun je je via deze blog aanmelden voor workshops en cursussen die worden gegeven door fotograaf en trainer Roland Willemsen.

36. Simones Kitchen

Met bijna negenduizend Facebook-volgers en zesduizend volgers op Instagram, is foodphotographer, foodblogger, travelblogger een bekende in fotoblogland. Haar blog ziet eruit als een tijdschrift. Simone richt zich volledig op culinaire fotografie. Zo fotografeert ze onder meer voor tijdschriften, kookboeken, cateringbedrijf en restaurants. Foodfotografie werkt natuurlijk anders dan ‘normale’ fotografie. Als je hier graag meer over wilt weten, is het zeker een aanrader om Simones artikelen en blogs te lezen. Ze geeft je tal van tips voor foodfotografie en het starten van een eigen blog.

37. Classic Camera Collectors Club

Lakiere is de blog van Frank Lakiere. Hij verzamelt oude camera’s en materiaal. Naast deze hobby legt hij je ook meer uit over de werking van een camera en het toepassen van technieken. Verder kun je hier ook een e-book downloaden over de geschiedenis van de fotografie. Wil je graag meer informatie over oude camera’s of heb je zelf een oud materiaal, dat je niet meer gebruikt? Dan kun je hierover contact opnemen met de verzamelaar.

38. Foto-Nathalie

De blog van fotografe Nathalie Mansveld geeft je vooral veel informatie over haar hobby. Je kunt hier haar werk bekijken, zoals familiefoto’s, natuurfoto’s en vakantiefoto’s. Daarnaast vind je hier ook links naar websites met handige fotografie tips.

39. Fotoclub Koedijk

De fotoclub Koedijk is lid van de Fotobond Nederlands Centrum Vrijetijdsfotograaf. Deze club bestaat uit 33 enthousiaste amateurfotografen. De club organiseert regelmatig fotowedstrijden en excursies. Verder geven de clubleden je op deze blog ook een aantal bruikbare tips en links.

40. Reisweetjes


Ga je binnenkort op reis en ben je van plan om veel foto’s te maken? Dan zijn fotografie tips natuurlijk altijd handig. Je wilt immers dat je foto’s lukken en dat je kunt laten zien waar je bent geweest. Met de tips op Reisweetjes kom je erachter hoe je ervoor zorgt dat het licht en de compositie perfect zijn. Je leest hier meer over het maken van Wildlife portretten, actiefoto’s, dieren- en natuurfotografie en het fotograferen van een zonsopgang- of ondergang.

41. Verven met foto’s

De naam van deze blog, maakt je al nieuwsgierig om deze te bekijken. Fotografe Annemieke Kierkels is de persoon achter deze blog. Ze maakt vooral foto’s van haar dieren. Daarnaast richt ze zich ook graag op fotobewerking, om een zo mooi mogelijk plaatje te creëren. De fotografe geeft je tips waarmee je dieren goed kunt fotograferen. De foto’s kun je vervolgens naar haar sturen om deze te laten bewerken.

42. Weerfotografie

Wil je graag eens weersverschijnselen fotograferen? Zoals bliksem, mooie wolken of regen? Of wil je weten hoe je een sterrenhemel nu goed kunt weergeven? Dan geeft deze blog van Harald Edens je alle antwoorden. Al jarenlang fotografeert hij bliksem, wolken en optische en astronomische verschijnselen. Op zijn blog vind je niet alleen veel foto’s die hij heeft gemaakt, maar ook nog eens genoeg tips en informatie over het fotograferen van weersverschijnselen.

43. Renske Schut

Deze blog van Renske Schut is heel duidelijk weergegeven en ziet er mooi uit. Renske is tekstschrijver en fotograaf en heeft een passie voor de Nederlandse taal. Ze is een autodidact en studeerde aan de School voor Fotografie. Renskes voert allround werkzaamheden uit, waarbij haar voorkeur uitgaat naar documentaire fotografie en straattaferelen. Ze fotografeert dan vooral het onverwachte. Op haar website kun je voorbeelden bekijken van de prachtige foto’s die ze eerder heeft gemaakt. De foto’s zijn ingedeeld in verschillende categorieën, zoals mensen, reizen, lifestyle, autonoom en interieur.

44. Art By Talith

Talitha maakt levensechte tekeningen van honden. Dit doet ze aan de hand van een foto’s die opdrachtgevers haar sturen. Op haar blog geeft ze handige fotografie tips voor het maken van goede dierenfoto’s. Ze kan de tekeningen alleen maken, als de foto’s van een hoge kwaliteit zijn. Dit moeten foto’s zijn die scherp genoeg en voldoende ingezoomd zijn. Zo kan de tekenares alle details goed zien en tekenen. Wil je een huisdier fotograferen? Dan heb je veel aan de tips op haar website.

45. Foodness

Wil je graag eens een keer prachtige foodfoto’s maken? Lees dan eens deze blog op Foodness. Hierin staat stapsgewijs beschreven welke voorbereidingen je moet treffen om een prachtige, artistieke culinaire foto te maken. Ook vertelt de blogger welke foto’s je beter wel of niet kunt publiceren. Verder wordt er in de blog aandacht besteed aan de opmaak van een gerecht en vanuit welke hoek je deze het beste kunt fotograferen.

46. Fotografie Bewust

Als je graag artikelen leest over fotograferen of nog wat basiskennis op wilt doen, dan is deze blog een aanrader. Hier vind je verschillende artikelen met fotografietips over uiteenlopende onderwerpen, zoals het fotograferen van huisdieren, foto’s maken in de sneeuw, babyfotografie en spelen met licht. Onder de button ‘basiskennis’ lees je weer meer over alle technische aspecten, zoals de witbalans, compositie, de verschillende camerastanden, de sluitertijd en de belichtingsdriehoek. Alles is heel helder en boeiend uitgelegd.

47. Beautylab

Zoals de naam al zegt, gaat Beautylab van Serena Verbon, niet over fotograferen, maar over beauty. Met ruim 760.000 unieke bezoekers per maand, 38.000 Facebookvolgers en meer dan 92.000 volgers op Instagram, is deze dame een bekende blogger en vlogger. Ook al heeft haar blog niets met fotografie te maken, toch is het zeker de moeite waard om deze even te bezoeken. Er staan namelijk prachtige foto’s op. Deze blogger heeft dus niet alleen schrijftalent, maar is ook nog eens een zeer goede fotografe. Door haar foto’s te bekijken, word je direct geïnspireerd. Of lees eens haar fotografie tips en doe hier kennis op.

48. Fotografietips.nl

Op zoek naar tips en trucs voor betere foto’s? Bezoek dan zeker eens even deze blog. Het maakt niet uit of je nu een beginner of gevorderde bent; op deze site vind je altijd wel praktische tips om (nog) betere foto’s te maken. Je leest hier niet alleen meer over het toepassen van fotografietechnieken, maar ook tips over camera’s, accessoires en het gebruik van apparatuur. Onder de button foto’s verkopen, lees je bovendien hoe je geld kunt bijverdienen met je eigen foto’s.

49. PostProduktie.nl

PostProduktie is de blog van Paul Blank. Deze blog geeft een overzicht van diverse foto’s. In de fotogalerij kun je foto’s bewonderen in verschillende categorieën, zoals beroemdheden, vakanties, mode, festivals, kickboksen, zwart-wit, architectuur, portretten, kunst en voetbal. Je kunt hier weinig artikelen lezen, maar de foto’s geven je genoeg inspiratie voor fotoprojecten.

50. Fotohulp.nl

Fotohulp.nl is de blog van vakfotograaf Hans Schalk. Deze fotograaf is zijn blog gestart, omdat hij tot de ontdekking kwam dat er een grote behoefte is aan meer informatie over fotograferen. In zijn fotografie blog komen eigenlijk alle foto-onderwerpen wel aan bod. Zo wordt er aandacht besteed aan het maken van een goede panorama foto en de verschillende technieken, zoals basistechnieken, flitsen, cameratechnieken en beeldmanipulatie. Deze blog is vooral interessant als je meer wilt weten over alle technische elementen.

Hopelijk heb je wat aan deze top 50 lijst die ik heb samengesteld. Mocht je toch nog meer leuke fotografie blogs kennen waarvan jij vindt dat deze een plaats verdient in de beste fotografie blogs, laat gerust hieronder een bericht achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *